Now showing 1 - 2 of 2
No Thumbnail Available
Publication

Stability of food security in EU member states – does the common agricultural policy ensure resilience of food systems during crises?

2024, Poczta-Wajda, Agnieszka, Poczta, Walenty

Pandemia Covid-19, a następnie inwazja Rosji na Ukrainę spowodowała globalną recesję, zakłócenia łańcuchów dostaw, wysoką inflację, wzrost długu publicznego, ale także niestabilność na rynkach żywności w skali globalnej. Wynikające z tych wydarzeń niedobory żywności, a także pogorszenie dostępności ekonomicznej produktów spożywczych pogłębiły nierówności na świecie i zaostrzyły problem braku bezpieczeństwa żywnościowego. Celem badania była ocena poziomu i stabilności bezpieczeństwa żywnościowego krajów UE na tle innych krajów świata oraz odpowiedź na pytanie, czy wspólna polityka rolna (WPR) spełniła swoją rolę w tworzeniu odpornych systemów żywnościowych. Ocenę stabilności trzech wymiarów bezpieczeństwa żywnościowego w różnych krajach świata dokonano w oparciu o Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI). Badania wykazały, że sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w UE jest bardzo dobra na tle świata, o czym świadczy fakt, że wśród 20 krajów o najwyższym wskaźniku GFSI aż 12 to kraje UE. WPR jest czynnikiem zarówno poprawiającym bezpieczeństwo żywnościowe w państwach członkowskich UE, jak i stabilizującym jego i tak już wysoki poziom.

No Thumbnail Available
Publication

Wspólna Polityka Unii Europejskiej a bezpieczeństwo żywnościowe

2024, Poczta, Walenty, Kowalczyk, Stanisław, Sobiecki, Roman