Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Opracowanie modelu interpretacji zawartości mocznika w mleku jako biomarkera żywienia i warunków środowiskowych krów mlecznych

Type
Project
Date Issued
2017
Author
Włodzimierz Nowak 
Discipline
animal science and fisheries
Abstract (PL)
Wskaźnikami dobrze obrazującymi przemiany azotowe u krów mlecznych są azot mocznikowy we krwi (ang. blood urea nitrogen
BUN), azot wydalany w moczu (ang. urine nitrogen
UU) oraz mocznik w mleku. Jakkolwiek w praktyce ze względu na rutynowo wykonywaną analizę indywidualnego składu chemicznego mleka to właśnie interpretacja zawartości mocznika w mleku (w Europie ang. milk urea
MU oraz w Ameryce Północnej ang. milk urea nitrogen
MUN) znalazła zastosowanie w ocenie poprawności zbilansowania dawki pokarmowej i efektywności wykorzystania azotu i energii przez wysoko wydajną krowę mleczną. Jakkolwiek, stężenie tego wskaźnika w mleku cechuje się dużą zmiennością a interpretacja poziomu mocznika ze względu na zróżnicowane rekomendacje literaturowe budzi nadal wiele wątpliwości, gdyż najczęściej nie uwzględniają one czynników poza żywieniowych, co sprawia że są nadal niewystarczająco precyzyjne. Analizując praktyczne żywienie przeżuwaczy zarówno nadmiar jak i niedobór amoniaku w żwaczu, a w dalszej kolejności mocznika we krwi i w mleku może zarówno pogorszyć wskaźniki produkcyjne krów (płodność, wydajność) jak i skrócić użytkowanie krów, wpływając pośrednio negatywnie na opłacalność produkcji mleka. Ponadto, zawartość mocznika w mleku jest pozytywnie skorelowana z poziomem azotu w moczu, a przez to również z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego związkami azotu.
Mając na uwadze powyższe zależność w ramach realizacji projektu planuje się umieszczenie w raporcie (RW-11) oceny użytkowości mlecznej prowadzonej przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka informacji o średnim odchyleniu obserwowanej w danym stadzie zawartości mocznika od aktualnych wartości referencyjnej. Wartość referencyjna zostanie oznaczona na drodze badań polowych w stadach o zbilansowanym żywieniu z uwzględnieniem wpływu czynników poza żywieniowych.
Głównymi celami projektu są:
- określenie poziomu mocznika w stadach o zbilansowanym żywieniu
- określenie poziomu wpływu czynników poza żywieniowych
- określenie referencyjnego poziomu mocznika
- określenie wpływu korekty dawek pokarmowych (białka, skrobia) na zawartość mocznika w mleku
- opracowanie modelu oceny poprawności żywienia
Spodziewane efekty projektu:
- opracowanie metody pozwalającej na ocenę zbilansowania dawki pokarmowej na podstawie obserwowanej zawartości mocznika
- przekazanie do implementacji algorytmu obliczającego odchylenia obserwowanych wartości mocznika od poziomu referencyjnego
- przekazanie algorytmów i wartości pozwalających na opracowanie zmodyfikowanego raportu wynikowego. W RW-11 zostanie zamieszczona informacja o prawidłowej zawartości mocznika (uwzględniając poziom mocznika referencyjnego), co pozwoli na ocenę zbilansowania i rekomendację korekty podstawowych składników dawki pokarmowej (białko, skrobia).
Abstract (EN)
Blood urea nitrogen (BUN), urine nitrogen (UU), and milk urea (MU) are indicators that well illustrate nitrogen metabolism in dairy cows. However, in practice, due to the routine analysis of the individual chemical composition of milk, interpretation of milk urea concentration (in Europe, milk urea
MU and in North America, milk urea nitrogen
MUN) is used to the evaluation of diet balancing (energy and nitrogen) for a high-yielding dairy cows. However, the concentration of milk urea is very variable and interpretation of milk urea content according to actual recommendations is still doubted, as most often they do not take into account non-nutritional factors, which makes them still insufficiently precise. Also, both the excess and deficiency of ruminal ammonia concentration, and then concentration urea nitrogen in blood and milk, could decrease the productive performance of dairy cows (fertility, milk yield) and decrease longevity, which might negatively affect the probability of milk production. Also, the concentration of milk urea is positively correlated with content nitrogen in the urine and finally with pollution of the environment with nitrogen compounds.
In the current project, it is planned to add in the report (RW-11) of the milk evaluation performed by the Polish Federation of Cattle Breeders and Milk Producers information of the average standard deviation of milk urea content from a reference value. The reference value will be determined in herds with well-balanced diets taking into account the effects of non-nutritional factors.
The main aims of the project are:
- determination of milk urea concentration in herds of well-balanced diets
- determining the concentration of milk urea including the non-nutritional factors
- determination of reference concentration of milk urea
- determination of the effect of the correction of dietary doses (proteins, starch) on the urea content in milk
- development of a model for correctness evaluation of high-yielding dairy cows
Expected effects of the project:
- development of a method allowing for the assessment of dairy cows nutrition on the basis of the observed milk urea concentration
- development of the algorithm for calculating the standard deviation of milk urea concentration from the reference value
- modification report of milk evaluation (RW-11) according to the developed algorithm
Subject (pl)
  • dawka pokarmowa

  • krowy mleczne

  • mocznik w mleku

  • ochrona środowiska