Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Innowacyjna technologia fermentacji pomiotu kurzego poddanego redukcji zawartości azotu poprzez wytrącenie kwasu moczowego

Type
Project
Date Issued
2016
Author
Andrzej Jan Lewicki 
Discipline
mechanical engineering
Abstract (PL)
Celem projektu było opracowanie innowacyjnej technologii zagospodarowania uciążliwego odpadu, jakim jest pomiot kurzy, poprzez fermentację metanową. Wskazuje on rozwiązanie problemu – zbyt wąskiego stosunku C:N, który we współcześnie znanych technologiach uniemożliwia użycie go jako głównego substratu do biogazowni.
Projekt przedstawił możliwość redukcji ilości azotu, w świeżym pomiocie występującego w formie kwasu moczowego, dzięki jego separacji.
Abstract (EN)
The aim of the project was to develop an innovative development technology nuisance waste as it is chicken manure by fermentation methane gas. It indicates a solution problem - too narrow ratio C: N, which we know today technologies make it impossible to use it as the main substrate for biogas plants.
The project presented the possibility of reduction the amount of nitrogen in fresh manure in the form of uric acid, thanks to his separation.
Subject (pl)
  • Biogaz

  • Fermentacja metanowa

  • Kwas moczowy

  • Pomiot kurzy