Zrównoważona produkcja brojlerów kurzych dzięki zastosowaniu jęczmienia i owsa w ich żywieniu
Type
Project
Date Issued
2021
Discipline
animal science and fisheries
Abstract (PL)
W Norwegii ok 50 % zbóż jest importowanych, dotyczy to głównie pszenicy oraz kukurydzy. Mimo dobrego przystosowania do warunków klimatycznych niewielkie ilości owsa oraz jęczmienia są uprawiane i używane w żywieniu broilerów. Oczekiwania konsumentów oraz regulacje rządowe prawdopodobnie doprowadzą do zmian w najbliższej przyszłości. Prawdopodobnie, rezygnacja z stosowania pasz treściwych w żywieniu przeżuwaczy doprowadzi do ograniczenia w ilości zużywanego jęczmienia oraz owsa. Wraz z regulacjami rządowymi oraz zmianami w oczekiwaniach konsumentów pojawi się duża ilość lokalnych zbóż (jęczmienia oraz owsa) możliwa do zagospodarowania przez broilery.
Celem projektu jest umożliwienie zastosowania dużych ilości rodzimych zbóż w żywieniu broilerów kurzych. Projekt ma poprawić bezpieczeństwo żywnościowe Norwegii oraz uczynić produkcję żywności bardziej zrównoważoną.
Celem projektu jest umożliwienie zastosowania dużych ilości rodzimych zbóż w żywieniu broilerów kurzych. Projekt ma poprawić bezpieczeństwo żywnościowe Norwegii oraz uczynić produkcję żywności bardziej zrównoważoną.
Abstract (EN)
Imported feed ingredients encompass a larger portion of the diet for broilers than for other farm animals. This is mainly due to the fact that around 50 % of the cereals used are imported, chiefly in the form of maize and wheat. A rather small amount of barley and oats is used, despite having a large climatic production potential in Norway. Under the current food production system, this is not necessarily a problem, since the Norwegian cereal production anyway cannot meet the requirement for cereals to be used as animal feed. However, production systems and consumer preferences may change in the near future due to government policy and changes in consumer preferences. A reduced use of concentrates for ruminants due to changes in production intensity and/or increased use of roughage would result in a large reduction in requirement for barley and oats. Similarly, changes in consumer preferences in accordance with governmental sustainability recommendations would potentially reduce concentrate-based meat production from ruminants and pigs particularly severely, further reducing requirement for barley and oats. Thus, it is of utmost importance that broiler meat production, with its sustainable and healthy image, is able to adapt to a diet with large amounts of Norwegian barley and oats.
Through aiming to overcome the obstacles to the use of large amounts of barley and oats in broiler diets, this project will address the call both in regards to increased sustainability of food production and increased food security.
Through aiming to overcome the obstacles to the use of large amounts of barley and oats in broiler diets, this project will address the call both in regards to increased sustainability of food production and increased food security.
Subject (pl)