Efektywność energetyczna agrobiznesu w krajach Unii Europejskiej
Type
Project
Date Issued
2022
Discipline
economics and finance
Abstract (PL)
W agrobiznesie, rozumianym jako cały system produkcji żywności, energia jest zużywana począwszy od wytwarzania środków produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, poprzez czynności związane z uprawą i hodowlą w gospodarstwach rolnych, jak i w przetwórstwie żywności. Wysokie zużycie energii podczas produkcji żywności budzi obawy związane z niską efektywnością energetyczną. Szacuje się, że do wyprodukowania 1 kcal niektórych rodzajów żywności, na wszystkich etapach produkcji trzeba zużyć energię o wartości 10 kcal. Ponadto, wysokie zapotrzebowanie na energię w całym łańcuchu żywnościowym budzi obawy dotyczące wpływu cen energii na ceny żywności, krajowe bezpieczeństwo żywnościowe oraz zależność kraju od importowanej energii. Niska efektywność energetyczna wiąże się również z wysoką emisją gazów cieplarnianych do atmosfery, która negatywnie wpływa na jakość środowiska naturalnego. W świetle istniejących problemów poprawa efektywności energetycznej agrobiznesu, rozumianej jako stosunek produkcji energii w postaci żywności do energii zużywanej w tym procesie, ma kluczowe znaczenie dla utrzymania produkcji na wystarczającym poziomie. Jest to tym bardziej istotne w świetle malejącej efektywności w pozyskiwaniu energii z paliw opalnych, wynikającej z ich coraz trudniejszej dostępności. Głównym celem projektu jest pomiar i ocena efektywności energetycznej agrobiznesu w krajach Unii Europejskiej (UE). Choć obecnie, dane wskazują, że możliwa jest poprawa efektywności energetycznej na poziomie całych gospodarek w UE, nie wiadomo, czy taka możliwość istnieje również w przypadku agrobiznesu. Dzieje się tak, ponieważ nie są prowadzone oficjalne statystyk dla całego systemu produkcji żywności. W projekcie zakłada się wykorzystanie do pomiaru efektywności energetycznej w agrobiznesie krajów UE tabel przepływów międzygałęziowych, które zawierają informacje o wartości przepływów towarów i usług pomiędzy poszczególnymi sektorami gospodarki. Badanie skupi się przede wszystkim na aspekcie ekonomicznym efektywności energetycznej, a więc na obliczeniu relacji pomiędzy efektem ekonomicznym w postaci wartości produkcji lub uzyskiwanego z niej dochodu, a zużyciem energii w procesie produkcji żywności. To właśnie aspekt ekonomiczny jest często głównym powodem podejmowania decyzji produkcyjnych, stąd istnieje potrzeba badań w tym zakresie. Wyniki projektu wypełnią istniejącą lukę w wiedzy na temat strategii poprawy efektywności energetycznej w agrobiznesie krajów UE. Wcześniejsze badania wskazują, że w niektórych obszarach produkcji żywności (na przykład w rolnictwie) można poprawić efektywność energetyczną, jednak badania te pomijają ekonomiczny aspekt produkcji. Wyniki projektu pozwolą odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje możliwość do poprawy ekonomicznych aspektów efektywności energetycznej. Ponadto, w projekcie zakłada się obliczenie cząstkowych wskaźników efektywności dla poszczególnych etapów produkcji żywności. Zostanie więc określona osobno efektywność na etapie produkcji nakładów wykorzystywanych w rolnictwie oraz przemyśle spożywczym, osobno na etapie gospodarstw rolnych oraz osobno na etapie przetwórstwa żywności. Uzyskane wyniki pozwolą na sformułowanie rekomendacji dla decydentów w zakresie poprawy efektywności energetycznej w całym agrobiznesie, gdyż wskażą obszary najmniej efektywne, a więc takie, które potencjalnie mogą wymagać wsparcia ze strony polityk sektorowych.
Abstract (EN)
An economic sector strongly associated with the high consumption of energy is agribusiness, understood as the entire food production system. Improving agribusiness energy efficiency, understood as the ratio of energy production in the form of food to the energy used in this process, is crucial to maintaining food production at a sufficient level. Although the current data indicate that it is possible to reduce energy consumption at the level of entire economies in the European Union (EU), it is not known whether such a possibility also exists in the case of agribusiness. This is because the national accounts do not keep official statistics for the entire food production system. Therefore, the main objective of the project is to measure and evaluate agribusiness energy efficiency in EU countries. Energy consumption in agribusiness may be divided into two categories. The first category is direct energy use associated with activities performed on farms and during food processing. The second category is indirect energy consumption, which refers to the accumulated energy required in the processes performed prior to farming and food processing. Few studies have focused on the energy efficiency in entire food production system of EU. They mainly focus on single food items or individual countries. Such studies use individual national accounts as data sources. This often results in inconsistencies in boundary setting, and other methodological decision points, which makes the results incomparable between countries. In the planned project, the input-output tables will be used to measure energy efficiency in agribusiness. In the input-output tables, the values of financial flows between sectors are modeled in the same way for each country included in the database, which solves the problem of methodological differences between the accounts of individual countries. Another issue is that existing studies generally measure only physical energy efficiency, which is understood as the energy produced in the form of food to the energy consumed in this process. However, the economic aspect of production is ignored. Economic energy efficiency can be measured as the quotient of the effect in the form of the food production value or income obtained and the energy used in this process. Often, it is the economic aspect that is the decisive factor in the decision-making process by agribusiness entities
therefore, it should not be overlooked. The proposed study will make a novel contribution in at least three areas. First, comparable agribusiness energy efficiency indicators between all EU countries will be calculated. The second original contribution will be the measurement and evaluation of often neglected economic energy efficiency in agribusiness. The third contribution will be the calculation and evaluation of partial results of energy efficiency at particular stages of agribusiness production. Efficiency will be determined at the indirect stage of agribusiness production, namely, the production of inputs used in agriculture and the food industry, as well as at the direct stage of agribusiness production, which is on-farm and during food processing. The project aims to investigate agribusiness energy efficiency in EU countries in a comparable way. The uniform FIGARO input-output tables will be used for this. The tables released in May 2021 contain information on financial flows between 64 economic sectors of EU countries from 2010 to 2017. The data on financial flows between sectors of the economy enables the calculation of economic indicators, such as global output or value added, for the entire agribusiness system. The measurement of production volumes is possible by tracing the financial flows between sectors included in the input-output tables. Thus, the measurement method that will be used is based on the assumptions of the input-output life-cycle assessment. The economic energy efficiency in agribusiness will be measured by combining the calculated economic indicators with the energy consumption in agribusiness. Energy consumption at the various stages of food production will be calculated using data from the input-output tables and energy use accounts. EUROSTAT provides data on energy use for the same 64 economic sectors specified in the FIGARO input-output tables. Energy consumption in agribusiness will be calculated using data on the financial flows between economic sectors and the energy consumption of these sectors.