Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

GUTFEED-INNOWACYJNE ŻYWIENIE W ZRÓWNOWAŻONEJ PRODUKCJI DROBIARSKIEJ

Type
Project
Date Issued
2015
Author
Damian Józefiak 
Discipline
animal science and fisheries
Abstract (PL)
Streszczenie w języku polskim (do 6000 znaków ze spacjami) Projekt zakładał opracowanie kompleksowych, innowacyjnych technologii produkcji pasz, a co za tym idzie również technologii odchowu i żywienia kurcząt oraz indyków rzeźnych. Celem projektu było zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska naturalnego przy jednoczesnym polepszeniu wydajność i jakość mięsa. Podstawę prezentowanego projektu stanowił jeden z najbardziej strategicznych polskich produktów eksportowych jakim jest mięso drobiowe. Mając na uwadze, że układ pokarmowy stanowi pierwszą-najważniejszą linię obrony przed czynnikami zakaźnymi, celem realizacji projektu GUTFEED będzie poprawa homeostazy mikroekosystemu układu pokarmowego poprzez zastosowanie synergizmu innowacyjnych technologii uszlachetniania alternatywnych źródeł białka, eubiotyków i mikroelementów w formie nanocząsteczek. Celem projektu było również ograniczenie emisji pierwiastków biogennych oraz gazów cieplarnianych (GHG) do środowiska naturalnego przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości produktu jakim jest mięso. Wnioskodawcy GUTFEED stanowili silny zespół specjalistów łączących wiedzę naukową z zakresu fizjologii przewodu pokarmowego, mikrobiologii, żywienia, zarządzania i dobrostanu zwierząt. O interdyscyplinarności projektu GUTFEED świadczy uwzględnienie czterech głównych obszarów badawczych: NANO-MIN, FERMENT, GHG i GUT HEALTH. Innowacyjność technologii NANO-MIN polegała na wykorzystaniu mieszaniny nano-cząstek jako źródła mikroelementów Zn, Cu, Mn o unikalnych właściwości fizyko-chemicznych. Technologia FERMENT pozwoli na zwiększenie dostępności fosforu i azotu przez zastosowanie procesów biologicznych tj. fermentacji i kiełkowania w poprawie wartości odżywczej krajowych źródeł białka (nasiona rzepaku, śruty poekstrakcyjne). Określony został także wpływ opracowanych technologii na wielkość emisji GHG w odchowie drobiu na poziomie przewodu pokarmowego i oborniku, a w konsekwencji na ustaleniu ich indeksu klimatycznego określającego wpływ na środowisko naturalne. Interdyscyplinarność badań NANO-MIN/FERMENT/GUT HEALTH/GHG miała na celu poprawę wyników odchowu i jakości mięsa drobiowego jako elementu żywienia zrównoważonego przy równoczesnej dbałości o środowisko naturalne. Wdrożenie wyników projektu było możliwe dzięki ścisłej współpracy czterech polskich partnerów przemysłowych z sześcioma polskimi jednostkami naukowymi. Głównym efektem realizacji projektu badawczego były autorskie, nieznane dotąd na rynkach krajowych i zagranicznych, kompleksowe technologie (grupy technologii) produkcji pasz i żywienia drobiu: 1. NANOMIN (wykorzystanie mieszaniny nanocząstek jako źródła mikroelementów) 2. FERMENT (zwiększenie dostępności fosforu i azotu przez zastosowanie procesów biologicznych) 3. GUT HEALTH (zwiększenie integralności przewodu pokarmowego drobiu i ograniczenie stosowania chemioterapeutyków na rzecz innowacyjnych substancji naturalnych).
Abstract (EN)
Streszczenie w języku angielskim (do 6000 znaków ze spacjami) The objective of the GUTFEED project is to create and develop novel, innovative technologies and products which aim to reduce environmental pollution from poultry nutrition without affecting excellent performance indicators and meat safety. Poland is the leading EU broiler chicken and turkey meat producer and exporter. While exporting meat products, all wastes have a significant negative impact on the Polish environment, including greenhouse gases (GHG) emission. The ultimate goal is to provide effective control strategies through innovative nutrition to reduce the negative impact of poultry production on the natural environment, and improve consumer safety and producer competitiveness. The gastrointestinal system of poultry will be the key-site of intervention. The proposers of GUTFEED form a strong team of commercial in-field specialists and scientific experts in gut physiology, microbiology and nutrition. An international benchmarking of solutions will be also ensured. The interdisciplinary project GUTFEED is divided into four main research areas, i.e. NANO, FERMENT, GHG and GUT HEALTH, connected with almost all BIOSTRATEG areas of interest. The results of the project shall be implemented into practice, and in order to ensure their high implementation potential, the consortium of 5 industrial and 6 scientific partners will be coordinated by the industrial partner.
Subject (pl)
  • technologie

  • zdrowie

  • środowisko

  • żywienie drobiu