Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Opracowanie sposobu stosowania bioaktywnego preparatu pofermentacyjnego w formie płynnej wraz z optymalizacją formuły preparatu

Type
Project
Date Issued
2017
Author
Anita Zaworska-Zakrzewska 
Discipline
animal science and fisheries
Abstract (PL)
Celem pracy było opracowanie sposobu stosowania bioaktywnego preparatu pofermentacyjnego w formie płynnej wraz z optymalizacją formuły preparatu dla kurcząt rzeźnych. W ramach badań przeprowadzono trzy 6-tygodniowe doświadczenia wzrostowo-bilansowe in-vivo na kurczętach rzeźnych. Stwierdzone wyniki wykazują możliwość poprawy wyników odchowu kurcząt rzeźnych po zastosowaniu płynnych bioaktywnych preparatów pofermentacyjnych, żywionych dietami prowokacyjnymi tj. wpływającymi negatywnie na integralność przewodu pokarmowego. W doświadczeniach uzyskane wyniki odchowu po zastosowaniu płynnych bioaktywnych preparatów pofermentacyjnych były porównywalne lub statystycznie istotnie lepsze w porównaniu do kokcydiostatyku jonoforowego tj. salinomycyny. Ponieważ salinomycyna jest standardowo stosowana w żywieniu kurcząt rzeźnych, a oprócz działania przeciwko Eimeria sp. wykazuje silne właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze należy stwierdzić, że uzyskane wyniki mogą przyczynić się do obniżenia chemioprofilaktyki tj. zmniejszenia zużycia kokcydiostatyków jonoforowych po zastosowaniu płynnych bioaktywnych preparatów pofermentacyjnych.
Abstract (EN)
The aim of the study was to develop a method of using the bioactive fermentation preparation in a liquid form and the optimization of the formula preparation of broiler chicken. Three independent experiments were conducted. In the study evaluated affect fermented preparations added to water the growth performance, nutrient digestibility, microbiota mortality and foot pad dermatitis of broiler chickens.
Subject (pl)
  • dodatek do pasz

  • drób

  • preparat fermentacyjny '