• Details
Show metadata view
Full item page
Options

Związek pomiędzy wzorami podjadania i wyborem pożywienia a zdrowiem metabolicznym kobiet w okresie okołomenopauzalnym i po menopauzie

Type
Project
Date Issued
2019
Author
Aleksandra Skoczek-Rubińska 
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Menopauza to szczególny okres w życiu kobiety, w którym, w wyniku gwałtownego obniżenia się
poziomu estrogenów całkowicie ustają cykle menstruacyjne. W tym samym czasie, wśród kobiet po
menopauzie obserwuje się gwałtowny wzrost masy ciała i zmiany w dystrybucji tkanki tłuszczowej, w
kierunku centralnego typu otyłości. Konsekwencją tych zmian jest rozwój tzw. menopauzalnego zespołu
metabolicznego, który oprócz otyłości centralnej, charakteryzuje się zwiększoną opornością na insulinę,
wysokim poziomem glukozy na czczo, wysokim stężeniem trójglicerydów i niskim poziomem cholesterolu
frakcji HDL. Niestety, przyczyny wzrostu masy ciała i problemów metabolicznych w tej grupie nie są dobrze
poznane. Ze względu na to, że spożycie przekąsek rośnie na całym świecie, rozważana jest możliwość, że
niezdrowe wzorce podjadania (określane w kategoriach jak często, kiedy i co jest spożywane jako przekąski)
u kobiet po menopauzie wiążą się ze wzrostem masy ciała i ryzykiem zespołu metabolicznego. Biorąc pod
uwagę złożoność procesu wyboru żywności, interesujące jest również wskazanie, które czynniki wzmacniają
chęć podjadania u kobiet w okresie menopauzy. Jednym z istotnych czynników determinujących wybór
żywności jest smak. Jednak istnieją indywidualne różnice w odczuwaniu smaków. Biorąc powyższe pod
uwagę, stawiana jest hipoteza, że niezdrowe wzorce podjadania u kobiet po menopauzie są związane z
występowaniem otyłości i zespołu metabolicznego poprzez determinanty skłaniające kobiety do wyboru
przekąsek o określonym smaku. Głównym celem projektu jest 1) określenie roli niezdrowych wzorców
podjadania w rozwoju otyłości i zespołu metabolicznego u kobiet po menopauzie oraz 2) ocena związku
między wariantami genetycznymi wybranych smaków, percepcją smaku i spożyciem przekąsek o
określonym smaku.
Do badań zostanie zaproszonych 372 kobiet po menopauzie. Spożycie przekąsek będzie
monitorowane za pomocą aplikacji e-snacking i wywiadu z ostatnich 24-godzin. Wykonane zostaną również
pomiary masy ciała, obwodu talii, wzrostu, składu ciała, w tym zawartości w ciele tkanki tłuszczowej,
wisceralnej tkanki tłuszczowej oraz beztłuszczowej masy ciała. W celu określenia markerów zespołu
metabolicznego, oceniony zostanie lipidogram, stężenie glukozy i insuliny w krwi oraz wartości ciśnienia
tętniczego. U kobiet po menopauzie oceniona zostanie percepcja słodkiego, gorzkiego i tłustego smaku.
Ocenione będą również genetyczne determinanty smaku. Jak do tej pory nie przeprowadzono żadnych
badań, które kompleksowo oceniałyby zależność pomiędzy wzorcami podjadania a zdrowiem
metabolicznym kobiet po menopauzie wraz z określeniem wybranych determinantów biologicznych,
wpływających na wybór żywności. Ze względu na fakt, że liczba kobiet w średnim wieku zwiększa się wraz
ze wzrostem oczekiwanej długości życia, znajomość tego związku jest niezwykle ważna dla zachowania
zdrowia i jakości życia tej grupy kobiet.
Subject (pl)
  • kobiety po menopauzie

  • podjadanie

  • przekąska

  • wzorce podjadania

  • zaburzenia metaboliczne