Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
  • Outputs
Show metadata view
Full item page
Options

Żywieniowe źródła salicylanów a zaburzenia angiogenezy łożyska w preeklampsji

Type
Project
Date Issued
2022
Author
Joanna Maria Suliburska 
Marta Karaźniewicz-Łada
Mariusz Grzesiak
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Stan przedrzucawkowy (preeklampsja) jest jednym z najpoważniejszych powikłań ciąży na całym świecie i
stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia zarówno kobiety, jak i dziecka. Prewencja i leczenie preeklampsji jest
ogólnoświatowym problemem, świadczą o tym tysiące co roku publikowanych na ten temat artykułów.
Na ogół stan ten występuje po 20 tygodniu ciąży i jest związany z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi i
białkomoczem. Wiadomo, że preeklampsja związana jest z dysfunkcją łożyska oraz z zaburzonym wzrostem
naczyń krwionośnych (angiogenezą). Chociaż preeklampsja jest niebezpieczną chorobą, nadal nie
opracowano skutecznych strategii jej prewencji i terapii. Obecnie, w celu redukcji ryzyka preeklampsji
rekomenduje się niskie dawki aspiryny. Dlatego wydaje się, że należy zbadać wpływ żywieniowych źródeł
salicylanów na rozwój preeklampsji i angiogenezę łożyska. Zgodnie z naszą wiedzą, tego typu badania nie
były jak dotąd przeprowadzone.
W tym projekcie chcemy ocenić wpływ żywieniowych źródeł salicylanów na rozwój preeklampsji i
angiogenezę łożyska. W ramach tego projektu planowane jest przeprowadzenie badań na zwierzętach i z
udziałem ludzi. W modelu zwierzęcym możemy kontrolować warunki w jakich przeprowadzamy
doświadczenie, a także możemy porównać działanie kwasu salicylowego występującego w żywności z
działaniem aspiryny. W nieinwazyjnym badaniu z udziałem kobiet w ciąży chcemy określić związek między
spożyciem salicylanów przez matkę a parametrami angiogenezy łożyska i ryzykiem rozwoju stanu
przedrzucawkowego. W obu badaniach zostaną pobrane próbki krwi, łożyska oraz mocz. Stężenie
salicylanów, parametry angiogenezy i rozwój naczyń krwionośnych w łożysku będą mierzone w próbkach
ludzkich i zwierzęcych.
W celu oceny spożycia salicylanów przez kobiety ciężarne, przygotujemy oryginalną bazę danych o
zawartości salicylanów w żywności, co będzie dodatkowym ważnym osiągnięciem tego projektu.
Wyniki tego projektu umożliwią opracowanie zaleceń żywieniowych w prewencji i terapii preeklampsji. Co
więcej, wyniki tego badania mogą obniżyć koszty powikłań matczynych i płodowych spowodowanych
preeklampsją oraz koszty ich hospitalizacji. Dlatego rezultaty tego projektu mogą mieć znaczenie zarówno
medyczne jak i ekonomiczne w opiece zdrowotnej.
Subject (pl)
  • anglogeneza

  • ciąża

  • preeklampsia

  • salicylany

  • żywność