• Details
Show metadata view
Full item page
Options

Opracowanie innowacyjnych środków wspomagających uprawę i ochronę roślin przy jednoczesnej poprawie ich zdrowotności i jakości gleb poprzez wykonanie badań przemysłowych i eksperymentalnych prac rozwojowych

Type
Project
Date Issued
2018
Author
Jean Bernard Diatta 
Discipline
agriculture and horticulture
environmental engineering, mining and energy
Abstract (PL)
Pierwszy etap realizacji projektu polegał na przeprowadzeniu następujących trzech głównych zadań badawczych na 20 substratach w formie płynnej, sypkiej oraz różnych przetworzonych produktów:
- analiza enzymatyczna, charakterystyczne enzymy i charakterystyczna mikroflora bakteryjna dla wybranych surowców organicznych,
- oznaczenie zawartości witamin, białek i aminokwasów dla wybranych surowców organicznych
- analiza zawartości substancji biologicznie czynnych dla wybranych surowców organicznych
Na podstawie uzyskanych wyników przystąpiono do przygotowania 43 prototypów innowacyjnych środków wspomagających uprawę i ochronę roślin, który ponownie poddano analizom chemicznym na wielu parametrach chemicznych oraz wyżej wspomnianych trzech głównych badań.
Wyniki uzyskane w tym okresie badawczym w sposób jednoznacznie wskazują na trafność podjętych badań a szczególnie na aktualność tematu: odzysk, przetworzenie, uszlachetnienie oraz zastosowania produktów zarówno w rolnictwie jak i ogrodnictwie.
Na obecnym etapie, uzyskane wyniki wskazują na duży potencjał produkcyjnych 43 prototypów innowacyjnych środków wspomagających uprawę i ochronę roślin. Sprawdzenie walorów tych produktów przebiegało w okresie wegetacji kwiecień – październik 2020 roku w warunkach mikropoletkowych przy zastosowaniu 10 prototypów wyselekcjonowanych z 43 na 5 gatunkach roślin uprawnych (Pszenica jara, jęczmień jary, burak cukrowy, kukurydza oraz ziemniak. Obecnie przygotowane są doświadczenia tzw. łanowe (polowe na wielkiej powierzchni).
Osiągnięcia w projekcie są pokaźne. Przetworzenie surowców naturalne w produkty dla produkcji roślinnej. Wysoko zaawansowane badania chemiczne, biochemiczne, mikrobiologiczne, enzymatyczne surowców. Przetestowanie najbardziej rokujących produktów w warunkach polowych.
Subject (pl)
  • jakość gleb

  • zdrowotność

  • Środki wspomagające uprawę i och...