Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Wpływ suplementacji betainą na skład ciała i wydolność fizyczną mężczyzn trenujących sporty szybkościowo-siłowe

Type
Project
Date Issued
2018
Author
Emilia Zawieja 
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Cel prowadzonych badań/hipoteza badawcza Głównym celem projektu jest ocena wpływu trzytygodniowej suplementacji dwoma dawkami betainy (2,5 g∙d-1 i 5 g∙d-1 ) na wydolność beztlenową, wynik w teście CrossFit, zmiany składu ciała oraz metabolizm betainy w grupie mężczyzn trenujących sporty szybkościowo-siłowe. Zastosowana metoda badawcza/metodyka Doświadczenie będzie miało charakter podwójnie zaślepionych, randomizowanych, kontrolowanych placebo badań krzyżowych. Uczestnikami będzie 80 mężczyzn, trenujących CrossFit, z co najmniej 2-letnim stażem treningowym. Ochotnicy zostaną podzieleni na dwie grupy: przyjmującą 2,5 g∙d-1 oraz przyjmującą 5 g∙d-1 betainy. Każdy zawodnik przejdzie w losowej kolejności dwa, 3-tygodniowe okresy suplementacyjne: okres przyjmowania betainy i okres placebo, które zostaną przedzielone 3-tygodniową przerwą. Każdy uczestnik weźmie udział w 4 spotkaniach pomiarowych, przed i po obu okresach suplementacyjnych, które odbędą się w Instytucie Żywienia Człowieka i Dietetyki. Sposób żywienia przed i w trakcie suplementacji oceniony zostanie metodą bieżącego notowania. Spożycie makro- i mikroskładników pokarmowych zostanie wyliczone z wykorzystaniem programu Dieta 5.0. Na każdym spotkaniu pomiarowym zostaną pobrane próbki krwi, oceniony będzie skład ciała oraz zostanie przeprowadzony test Wingate na cykloergometrze. Tego samego dnia w godzinach popołudniowo-wieczornych odbędzie się także test Fight Gone Bad (FGB). Skład ciała zostanie oceniony metodą pletyzmografii z wykorzystaniem urządzenia Bod Pod. Natomiast, zawartość wody zostanie zmierzona metodą bioimpedancji elektrycznej z wykorzystaniem analizatora BIA 101S. Wydolność beztlenowa zostanie zmierzona w klasycznym teście Wingate na cykloergometrze Monark 894E. Wynik w teście FGB będzie stanowił odzwierciedlenie poprawy wydolności w wysiłku typowym dla CrossFit. W pobranych próbkach krwi będzie oceniane stężenie m.in. profil lipidowy (analizator biochemiczny), betainy (LC-MS), testosteronu (ELISA) oraz profil aminokwasowy (LC-MS). Genotyp MTHFR oceniony zostanie metoda PCR-RFLP. Wyniki zostaną poddane analizie statystycznej z użyciem programu STATISTICA 12. Wpływ spodziewanych rezultatów na rozwój nauki Nasze badania pozwolą wypełnić luki w dotychczasowej wiedzy na temat suplementacji betainą, jej dawkowania (porównanie wpływu dwóch różnych dawek betainy: 2,5 g∙d-1 i 5 g∙d1 ), odpowiedzi metabolicznej i fizjologicznej oraz wpływu na zdolności wysiłkowe w grupie sportowców trenujących CrossFit. Do tej pory, w badaniach z udziałem sportowców stosowano przede wszystkim dawki 2-2,5 g∙d-1 , wyższe dawki były aplikowane jedynie klinicznie. Ponadto, nikt nie sprawdzał czy wpływ na zdolności wysiłkowe jest zależny od użytej dawki. Co więcej, dostępne są głównie prace dotyczące wpływu suplementacji betainą w grupie mężczyzn trenujących oporowo, nie ma natomiast danych o skuteczności podaży betainy w grupie osób trenujących CrossFit. Dodatkowo, nasze badania pozwolą lepiej zrozumieć, jaki jest potencjalny mechanizm ergogenicznego działania betainy oraz czy na skuteczność suplementacji wpływa polimorfizm genu MTHFR. W związku z powyższym podjęcie planowanych badań jest w pełni uzasadnione.
Subject (pl)
  • CrossFit

  • betaina

  • metabolizm

  • skład ciała

  • składniki pokarmowe

  • wydolność fizyczna