Sposób wytwarzania kulek z kalmara
dc.abstract.pl | Przedmiotem zgłoszenia jest sposób wytwarzania groszku z kalmara charakteryzujący się tym, że surowiec w postaci mięsa kalmara o wilgotności 74% - 90% obgotowuje się w czasie 2 minut w temperaturze 100°C, a następnie rozdrabnia na paski, korzystnie o szerokości ok 1 cm i długości 6 cm, następnie paski rozkłada się na płaszczyźnie tak, aby cząstki nie kontaktowały się wzajemnie i wstępnie suszy do osiągnięcia wilgotności nie mniejszej niż 55% i nie większej niż 65% metodą owiewową w temperaturze 33°C – 55°C, następnie wysuszony surowiec tnie się na kawałki o długości 6 – 7 mm i prowadzi się obróbkę mikrofalową w środowisku podciśnienia, korzystnie próżni, przy mocy komory mikrofalowej wynoszącej minimum 300W i temperaturze maksymalnej 80°C do osiągnięcia wilgotności produktu od 4% do 13%, jednak nie krócej niż 4 minuty. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Mięsa | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego | |
dc.contributor.author | Chudy, Sylwia | |
dc.contributor.author | Piątek, Michał | |
dc.contributor.author | Makowska, Agnieszka | |
dc.date.accessioned | 2025-09-10T07:44:42Z | |
dc.date.available | 2025-09-10T07:44:42Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.date.released | 2024-04-29 | |
dc.date.releasedwup | 2025-09-08 | |
dc.date.submission | 2022-10-25 | |
dc.description.patentorganistation | Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej | |
dc.description.points | 75 | |
dc.description.registration | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań | |
dc.identifier.submission | 442620 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/4702 | |
dc.identifier.urprsubmission | PL 247841 B1 | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.number.bup | 18/2024 | |
dc.number.document | PL 247841 B1 | |
dc.number.wup | 36/2025 | |
dc.pbn.affiliation | food and nutrition technology | |
dc.title | Sposób wytwarzania kulek z kalmara | |
dc.title.alternative | Method of producing squid pellets | |
dc.type | Patent | |
dspace.entity.type | Patent |