Sposób wytwarzania kostki jabłkowej w żelu z wykorzystaniem procesu nasączania próżniowego oraz sytemu pakowania typu bag in box

dc.abstract.plPrzedmiotem zgłoszenia jest sposób wytwarzania kostki jabłkowej w żelu z wykorzystaniem procesu nasączania próżniowego oraz sytemu pakowania typu bag in box prowadzony na przemysłowej linii technologicznej składającej się co najmniej z zestawionych ze sobą kolejno: wizualnego systemu sortowania surowców, obieraczki mechanicznej i urządzenia do usuwania gniazd nasiennych, kostkownicy, zbiornika buforowego na surowiec, komory do nasączania połączonej ze zbiornikiem na roztwór nasączający, wyparki próżniowej, systemu do pakowania bag in box do worków, korzystnie o pojemności 3 - 10 l, a jakim do nasączania próżniowego wykorzystuje się jabłka różnych odmian (Ligol, Idared, Jonagored, Szampion, Gala, Cortland, Jonagold, Golden Delicious), przetwarzane po różnym czasie przechowywania po zbiorze, jakie po umyciu, przesortowaniu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych rozdrabnia się na kostkę 10x10x10 mm i transportuje się do zbiornika buforowego za pomocą przenośnika taśmowego, a następnie przy obniżonym ciśnieniu kostkę wprowadza się do zbiornika nasączającego, również podciśnieniowo wprowadza się roztwór nasączający w proporcji od 1 : 1 do 1 : 5, korzystnie 1 : 1,67, a dla surowca wieloodmianowego korzystnie 1 : 1,5 – 1 : 1,8, po czym obniża się ciśnienie w komorze nasączającej w zakresie od 10 do 30 kPa, oraz utrzymuje się kostkę wraz z roztworem przy obniżonym ciśnieniu przez czas od 5 do 20 minut, po czym w czasie od 2 do 20 minut wyrównuje się ciśnienie do atmosferycznego i przetrzymuje się surowiec wraz z roztworem przy ciśnieniu atmosferycznym w czasie 2 - 20 minut, po czym usuwa się z komory nasączającej roztwór, uzyskując kostkę owocową nasączoną próżniowo roztworem.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
dc.contributor.authorGil, Przemysław
dc.contributor.authorRadziejewska-Kubzdela, Elżbieta
dc.contributor.authorKidoń, Marcin
dc.contributor.authorBiegańska-Marecik, Róża
dc.date.accessioned2025-07-10T09:47:01Z
dc.date.available2025-07-10T09:47:01Z
dc.date.issued2025
dc.date.released2023-01-16
dc.date.releasedwup2025-04-07
dc.date.submission2021-07-09
dc.description.patentorganistationUrząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej
dc.description.points50
dc.description.registrationPrzetwórnia Gil Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Stare Bojanowo, Polska
dc.identifier.submission438426
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3841
dc.identifier.urprsubmissionPL 246961 B1
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.number.bup03/2023
dc.number.documentPat. 246961
dc.number.wup14/2025
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.titleSposób wytwarzania kostki jabłkowej w żelu z wykorzystaniem procesu nasączania próżniowego oraz sytemu pakowania typu bag in box
dc.title.alternativeMethod of producing apple cubes in gel using the vacuum soaking process and a bag in box packaging system
dc.typePatent
dspace.entity.typePatent