Sposób wytwarzania kostki jabłkowej w żelu z wykorzystaniem procesu nasączania próżniowego oraz sytemu pakowania typu bag in box
dc.abstract.pl | Przedmiotem zgłoszenia jest sposób wytwarzania kostki jabłkowej w żelu z wykorzystaniem procesu nasączania próżniowego oraz sytemu pakowania typu bag in box prowadzony na przemysłowej linii technologicznej składającej się co najmniej z zestawionych ze sobą kolejno: wizualnego systemu sortowania surowców, obieraczki mechanicznej i urządzenia do usuwania gniazd nasiennych, kostkownicy, zbiornika buforowego na surowiec, komory do nasączania połączonej ze zbiornikiem na roztwór nasączający, wyparki próżniowej, systemu do pakowania bag in box do worków, korzystnie o pojemności 3 - 10 l, a jakim do nasączania próżniowego wykorzystuje się jabłka różnych odmian (Ligol, Idared, Jonagored, Szampion, Gala, Cortland, Jonagold, Golden Delicious), przetwarzane po różnym czasie przechowywania po zbiorze, jakie po umyciu, przesortowaniu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych rozdrabnia się na kostkę 10x10x10 mm i transportuje się do zbiornika buforowego za pomocą przenośnika taśmowego, a następnie przy obniżonym ciśnieniu kostkę wprowadza się do zbiornika nasączającego, również podciśnieniowo wprowadza się roztwór nasączający w proporcji od 1 : 1 do 1 : 5, korzystnie 1 : 1,67, a dla surowca wieloodmianowego korzystnie 1 : 1,5 – 1 : 1,8, po czym obniża się ciśnienie w komorze nasączającej w zakresie od 10 do 30 kPa, oraz utrzymuje się kostkę wraz z roztworem przy obniżonym ciśnieniu przez czas od 5 do 20 minut, po czym w czasie od 2 do 20 minut wyrównuje się ciśnienie do atmosferycznego i przetrzymuje się surowiec wraz z roztworem przy ciśnieniu atmosferycznym w czasie 2 - 20 minut, po czym usuwa się z komory nasączającej roztwór, uzyskując kostkę owocową nasączoną próżniowo roztworem. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego | |
dc.contributor.author | Gil, Przemysław | |
dc.contributor.author | Radziejewska-Kubzdela, Elżbieta | |
dc.contributor.author | Kidoń, Marcin | |
dc.contributor.author | Biegańska-Marecik, Róża | |
dc.date.accessioned | 2025-07-10T09:47:01Z | |
dc.date.available | 2025-07-10T09:47:01Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.date.released | 2023-01-16 | |
dc.date.releasedwup | 2025-04-07 | |
dc.date.submission | 2021-07-09 | |
dc.description.patentorganistation | Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej | |
dc.description.points | 50 | |
dc.description.registration | Przetwórnia Gil Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Stare Bojanowo, Polska | |
dc.identifier.submission | 438426 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3841 | |
dc.identifier.urprsubmission | PL 246961 B1 | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.number.bup | 03/2023 | |
dc.number.document | Pat. 246961 | |
dc.number.wup | 14/2025 | |
dc.pbn.affiliation | food and nutrition technology | |
dc.title | Sposób wytwarzania kostki jabłkowej w żelu z wykorzystaniem procesu nasączania próżniowego oraz sytemu pakowania typu bag in box | |
dc.title.alternative | Method of producing apple cubes in gel using the vacuum soaking process and a bag in box packaging system | |
dc.type | Patent | |
dspace.entity.type | Patent |