Praliny i sposób wytwarzania pralin

dc.abstract.plPrzedmiotem zgłoszenia są praliny, które zawierają kuwerturę czekoladową zawierającą mieszaninę co najmniej jednego rodzaju miazgi kakaowej, co najmniej jednego rodzaju masła kakaowego, co najmniej jednego rodzaju substancji słodzącej maltitolu, co najmniej jednego rodzaju emulgatora lecytyny sojowej i co najmniej jednego rodzaju naturalnego aromatu waniliowego, do jakich to składników dodany jest dodatek funkcjonalny z miąższu dyni wzbogaconej w jony wapnia w formie rozdrobnionej, korzystnie w kształcie kostki. Zgłoszenie obejmuje też Sposób wytwarzania pralin z dodatkiem funkcjonalnym dyni wzbogaconej w wapń, w którym świeżą dynię poddaje się procesowi mycia, oczyszczania i obierania ze skóry oraz usuwania część związanej z pestkami i wzbogaca się ją w jony wapnia, po czym uzyskany preparat z dyni dodaje się w procesie konszowania w ilości od 4 - 9% do mieszaniny składników w postaci miazgi kakaowej w ilości od 39 do 42% wagowych, maltitolu w ilości od 39 do 42% wagowych, masła kakaowego w ilości od 9 do 11% wagowych, lecytyny sojowej w ilości od 0,80 do 0,96% wagowych, naturalny aromat waniliowy w ilości od 0,20 do 0,48% wagowych, a następnie z kęsów kuwertury czekoladowej z suszoną dynią wzbogaconą w wapń formuje się praliny.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
dc.affiliation.instituteKatedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
dc.contributor.authorGramza-Michałowska, Anna
dc.contributor.authorKulczyński, Bartosz
dc.contributor.authorSuliburska, Joanna
dc.date.accessioned2025-01-08T09:30:28Z
dc.date.available2025-01-08T09:30:28Z
dc.date.issued2023
dc.date.released2021-10-18
dc.date.releasedwup2023-02-06
dc.date.submission2020-04-16
dc.description.patentorganistationUrząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej
dc.description.points75
dc.description.registrationUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
dc.identifier.submission433558
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2290
dc.identifier.urprsubmission242305
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.number.bup29/2021
dc.number.documentPL 242305 B1
dc.number.wup06/2023
dc.titlePraliny i sposób wytwarzania pralin
dc.title.alternativePralines and method of making pralines
dc.typePatent
dspace.entity.typePatent