Praliny i sposób wytwarzania pralin
dc.abstract.pl | Przedmiotem zgłoszenia są praliny, które zawierają kuwerturę czekoladową zawierającą mieszaninę co najmniej jednego rodzaju miazgi kakaowej, co najmniej jednego rodzaju masła kakaowego, co najmniej jednego rodzaju substancji słodzącej maltitolu, co najmniej jednego rodzaju emulgatora lecytyny sojowej i co najmniej jednego rodzaju naturalnego aromatu waniliowego, do jakich to składników dodany jest dodatek funkcjonalny z miąższu dyni wzbogaconej w jony wapnia w formie rozdrobnionej, korzystnie w kształcie kostki. Zgłoszenie obejmuje też Sposób wytwarzania pralin z dodatkiem funkcjonalnym dyni wzbogaconej w wapń, w którym świeżą dynię poddaje się procesowi mycia, oczyszczania i obierania ze skóry oraz usuwania część związanej z pestkami i wzbogaca się ją w jony wapnia, po czym uzyskany preparat z dyni dodaje się w procesie konszowania w ilości od 4 - 9% do mieszaniny składników w postaci miazgi kakaowej w ilości od 39 do 42% wagowych, maltitolu w ilości od 39 do 42% wagowych, masła kakaowego w ilości od 9 do 11% wagowych, lecytyny sojowej w ilości od 0,80 do 0,96% wagowych, naturalny aromat waniliowy w ilości od 0,20 do 0,48% wagowych, a następnie z kęsów kuwertury czekoladowej z suszoną dynią wzbogaconą w wapń formuje się praliny. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej | |
dc.affiliation.institute | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki | |
dc.contributor.author | Gramza-Michałowska, Anna | |
dc.contributor.author | Kulczyński, Bartosz | |
dc.contributor.author | Suliburska, Joanna | |
dc.date.accessioned | 2025-01-08T09:30:28Z | |
dc.date.available | 2025-01-08T09:30:28Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.date.released | 2021-10-18 | |
dc.date.releasedwup | 2023-02-06 | |
dc.date.submission | 2020-04-16 | |
dc.description.patentorganistation | Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej | |
dc.description.points | 75 | |
dc.description.registration | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | |
dc.identifier.submission | 433558 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2290 | |
dc.identifier.urprsubmission | 242305 | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.number.bup | 29/2021 | |
dc.number.document | PL 242305 B1 | |
dc.number.wup | 06/2023 | |
dc.title | Praliny i sposób wytwarzania pralin | |
dc.title.alternative | Pralines and method of making pralines | |
dc.type | Patent | |
dspace.entity.type | Patent |