Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Badanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tluszczowej

Type
Project
Date Issued
2022
Author
Anna Maria Radziejewska 
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Otyłość to rosnący problem zdrowia publicznego na całym świecie, dotyczący także kobiet w ciąży.
Obecnie coraz popularniejszy staje się tzw. zachodni styl żywienia, polegający na spożyciu dużej ilości
produktów wysokoprzetworzonych, mięsa wieprzowego, produktów z dużą ilością tłuszczów
pochodzenia zwierzęcego, słodyczy i słodzonych napojów. Są to produkty o wysokiej gęstości
energetycznej i niskiej wartości odżywczej, które sprzyjają nadmiernej akumulacji tłuszczu
w organizmie i otyłości. Co ważne, sposób żywienia matki przed ciążą, w czasie jej trwania oraz
podczas laktacji może mieć wpływ na późniejszy metabolizm potomstwa. Zjawisko to nazywamy
programowaniem płodowym.
Jedną z metod odwzorowania zachodniego stylu żywienia u zwierząt laboratoryjnych jest zastosowanie
tzw. ”diety kafeteryjnej”, składającej się z tłustych, słodkich oraz słonych produktów. Dieta ta jest
jednocześnie dietą niedoborową w cholinę. Cholina jest składnikiem odżywczym, który musi być
dostarczany wraz z dietą do organizmu, aby zachować jego prawidłowy poziom. Cholina pełni wiele
ważnych funkcji w organizmie, między innymi jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika,
który powstaje w neuronach cholinergicznych.
Znane są trzy rodzaje tkanki tłuszczowej: biała (WAT), beżowa (BeAT) i brązowa (BAT). W BAT
i BeAT może zachodzić utlenianie kwasów tłuszczowych, glukozy i rozpraszania energii w postaci
ciepła. Zdolność ta zwiększa wydatki energetyczne organizmu i potencjalnie może wspomagać
osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego, niezbędnego do utraty masy ciała. BeAT może
powstawać w wyniku tzw. „brązowienia tkanki tłuszczowej”, czyli procesu nabierania właściwości
BAT przez WAT. Niedawno odkryto nowy mechanizm „brązowienia” tkanki tłuszczowej, który
angażuje acetylocholinę i CHRNA2, podjednostkę receptora cholinergicznego.
Postawiliśmy hipotezę, że karmienie szczurów „dietą kafeteryjną” (niedoborowej w cholinę) przed
ciążą, podczas ciąży i laktacji wpłynie na brązowienie tkanki tłuszczowej zarówno matki, jak
i potomstwa. Natomiast głównym celem projektu jest zbadanie roli CHRNA2 w brązowieniu tkanki
tłuszczowej.
Aby osiągnąć cel badań zaplanowano przeprowadzenie doświadczenia na szczurach laboratoryjnych.
Pierwsza grupa doświadczalna będzie karmiona przed ciąża, w trakcie ciąży i laktacji „dietą
kafeteryjną”, natomiast grupa kontrolna będzie spożywała przez cały czas trwania eksperymentu
standardową dietę dla gryzoni. U matek oraz potomstwa przenalizujemy poziom choliny
i acetylocholiny oraz geny związane z metabolizmem tych związków, a także markery „brązowienia
tkanki tłuszczowej”.
Do tej pory nie przeprowadzono badań dotyczących regulacji brązowienia tkanki tłuszczowej przez
szlak cholinergiczny w badaniu pokoleniowym., ani tego jakie znaczenie może mieć w procesie dieta
typu zachodniego. Wyniki tych badań mogą poszerzyć podstawową wiedzę na temat metabolizmu,
w szczególności udziału acetylocholiny w brązowieniu tkanki tłuszczowej.
Subject (pl)
  • acetylocholina

  • brązowienie

  • cholina

  • receptory acetylocholiny

  • tkanka tłuszczowa