Badanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tluszczowej
Type
Project
Date Issued
2022
Author
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Otyłość to rosnący problem zdrowia publicznego na całym świecie, dotyczący także kobiet w ciąży.
Obecnie coraz popularniejszy staje się tzw. zachodni styl żywienia, polegający na spożyciu dużej ilości
produktów wysokoprzetworzonych, mięsa wieprzowego, produktów z dużą ilością tłuszczów
pochodzenia zwierzęcego, słodyczy i słodzonych napojów. Są to produkty o wysokiej gęstości
energetycznej i niskiej wartości odżywczej, które sprzyjają nadmiernej akumulacji tłuszczu
w organizmie i otyłości. Co ważne, sposób żywienia matki przed ciążą, w czasie jej trwania oraz
podczas laktacji może mieć wpływ na późniejszy metabolizm potomstwa. Zjawisko to nazywamy
programowaniem płodowym.
Jedną z metod odwzorowania zachodniego stylu żywienia u zwierząt laboratoryjnych jest zastosowanie
tzw. ”diety kafeteryjnej”, składającej się z tłustych, słodkich oraz słonych produktów. Dieta ta jest
jednocześnie dietą niedoborową w cholinę. Cholina jest składnikiem odżywczym, który musi być
dostarczany wraz z dietą do organizmu, aby zachować jego prawidłowy poziom. Cholina pełni wiele
ważnych funkcji w organizmie, między innymi jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika,
który powstaje w neuronach cholinergicznych.
Znane są trzy rodzaje tkanki tłuszczowej: biała (WAT), beżowa (BeAT) i brązowa (BAT). W BAT
i BeAT może zachodzić utlenianie kwasów tłuszczowych, glukozy i rozpraszania energii w postaci
ciepła. Zdolność ta zwiększa wydatki energetyczne organizmu i potencjalnie może wspomagać
osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego, niezbędnego do utraty masy ciała. BeAT może
powstawać w wyniku tzw. „brązowienia tkanki tłuszczowej”, czyli procesu nabierania właściwości
BAT przez WAT. Niedawno odkryto nowy mechanizm „brązowienia” tkanki tłuszczowej, który
angażuje acetylocholinę i CHRNA2, podjednostkę receptora cholinergicznego.
Postawiliśmy hipotezę, że karmienie szczurów „dietą kafeteryjną” (niedoborowej w cholinę) przed
ciążą, podczas ciąży i laktacji wpłynie na brązowienie tkanki tłuszczowej zarówno matki, jak
i potomstwa. Natomiast głównym celem projektu jest zbadanie roli CHRNA2 w brązowieniu tkanki
tłuszczowej.
Aby osiągnąć cel badań zaplanowano przeprowadzenie doświadczenia na szczurach laboratoryjnych.
Pierwsza grupa doświadczalna będzie karmiona przed ciąża, w trakcie ciąży i laktacji „dietą
kafeteryjną”, natomiast grupa kontrolna będzie spożywała przez cały czas trwania eksperymentu
standardową dietę dla gryzoni. U matek oraz potomstwa przenalizujemy poziom choliny
i acetylocholiny oraz geny związane z metabolizmem tych związków, a także markery „brązowienia
tkanki tłuszczowej”.
Do tej pory nie przeprowadzono badań dotyczących regulacji brązowienia tkanki tłuszczowej przez
szlak cholinergiczny w badaniu pokoleniowym., ani tego jakie znaczenie może mieć w procesie dieta
typu zachodniego. Wyniki tych badań mogą poszerzyć podstawową wiedzę na temat metabolizmu,
w szczególności udziału acetylocholiny w brązowieniu tkanki tłuszczowej.
Obecnie coraz popularniejszy staje się tzw. zachodni styl żywienia, polegający na spożyciu dużej ilości
produktów wysokoprzetworzonych, mięsa wieprzowego, produktów z dużą ilością tłuszczów
pochodzenia zwierzęcego, słodyczy i słodzonych napojów. Są to produkty o wysokiej gęstości
energetycznej i niskiej wartości odżywczej, które sprzyjają nadmiernej akumulacji tłuszczu
w organizmie i otyłości. Co ważne, sposób żywienia matki przed ciążą, w czasie jej trwania oraz
podczas laktacji może mieć wpływ na późniejszy metabolizm potomstwa. Zjawisko to nazywamy
programowaniem płodowym.
Jedną z metod odwzorowania zachodniego stylu żywienia u zwierząt laboratoryjnych jest zastosowanie
tzw. ”diety kafeteryjnej”, składającej się z tłustych, słodkich oraz słonych produktów. Dieta ta jest
jednocześnie dietą niedoborową w cholinę. Cholina jest składnikiem odżywczym, który musi być
dostarczany wraz z dietą do organizmu, aby zachować jego prawidłowy poziom. Cholina pełni wiele
ważnych funkcji w organizmie, między innymi jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika,
który powstaje w neuronach cholinergicznych.
Znane są trzy rodzaje tkanki tłuszczowej: biała (WAT), beżowa (BeAT) i brązowa (BAT). W BAT
i BeAT może zachodzić utlenianie kwasów tłuszczowych, glukozy i rozpraszania energii w postaci
ciepła. Zdolność ta zwiększa wydatki energetyczne organizmu i potencjalnie może wspomagać
osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego, niezbędnego do utraty masy ciała. BeAT może
powstawać w wyniku tzw. „brązowienia tkanki tłuszczowej”, czyli procesu nabierania właściwości
BAT przez WAT. Niedawno odkryto nowy mechanizm „brązowienia” tkanki tłuszczowej, który
angażuje acetylocholinę i CHRNA2, podjednostkę receptora cholinergicznego.
Postawiliśmy hipotezę, że karmienie szczurów „dietą kafeteryjną” (niedoborowej w cholinę) przed
ciążą, podczas ciąży i laktacji wpłynie na brązowienie tkanki tłuszczowej zarówno matki, jak
i potomstwa. Natomiast głównym celem projektu jest zbadanie roli CHRNA2 w brązowieniu tkanki
tłuszczowej.
Aby osiągnąć cel badań zaplanowano przeprowadzenie doświadczenia na szczurach laboratoryjnych.
Pierwsza grupa doświadczalna będzie karmiona przed ciąża, w trakcie ciąży i laktacji „dietą
kafeteryjną”, natomiast grupa kontrolna będzie spożywała przez cały czas trwania eksperymentu
standardową dietę dla gryzoni. U matek oraz potomstwa przenalizujemy poziom choliny
i acetylocholiny oraz geny związane z metabolizmem tych związków, a także markery „brązowienia
tkanki tłuszczowej”.
Do tej pory nie przeprowadzono badań dotyczących regulacji brązowienia tkanki tłuszczowej przez
szlak cholinergiczny w badaniu pokoleniowym., ani tego jakie znaczenie może mieć w procesie dieta
typu zachodniego. Wyniki tych badań mogą poszerzyć podstawową wiedzę na temat metabolizmu,
w szczególności udziału acetylocholiny w brązowieniu tkanki tłuszczowej.