Badanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tluszczowej

dc.abstract.plOtyłość to rosnący problem zdrowia publicznego na całym świecie, dotyczący także kobiet w ciąży. Obecnie coraz popularniejszy staje się tzw. zachodni styl żywienia, polegający na spożyciu dużej ilości produktów wysokoprzetworzonych, mięsa wieprzowego, produktów z dużą ilością tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, słodyczy i słodzonych napojów. Są to produkty o wysokiej gęstości energetycznej i niskiej wartości odżywczej, które sprzyjają nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie i otyłości. Co ważne, sposób żywienia matki przed ciążą, w czasie jej trwania oraz podczas laktacji może mieć wpływ na późniejszy metabolizm potomstwa. Zjawisko to nazywamy programowaniem płodowym. Jedną z metod odwzorowania zachodniego stylu żywienia u zwierząt laboratoryjnych jest zastosowanie tzw. ”diety kafeteryjnej”, składającej się z tłustych, słodkich oraz słonych produktów. Dieta ta jest jednocześnie dietą niedoborową w cholinę. Cholina jest składnikiem odżywczym, który musi być dostarczany wraz z dietą do organizmu, aby zachować jego prawidłowy poziom. Cholina pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, między innymi jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który powstaje w neuronach cholinergicznych. Znane są trzy rodzaje tkanki tłuszczowej: biała (WAT), beżowa (BeAT) i brązowa (BAT). W BAT i BeAT może zachodzić utlenianie kwasów tłuszczowych, glukozy i rozpraszania energii w postaci ciepła. Zdolność ta zwiększa wydatki energetyczne organizmu i potencjalnie może wspomagać osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego, niezbędnego do utraty masy ciała. BeAT może powstawać w wyniku tzw. „brązowienia tkanki tłuszczowej”, czyli procesu nabierania właściwości BAT przez WAT. Niedawno odkryto nowy mechanizm „brązowienia” tkanki tłuszczowej, który angażuje acetylocholinę i CHRNA2, podjednostkę receptora cholinergicznego. Postawiliśmy hipotezę, że karmienie szczurów „dietą kafeteryjną” (niedoborowej w cholinę) przed ciążą, podczas ciąży i laktacji wpłynie na brązowienie tkanki tłuszczowej zarówno matki, jak i potomstwa. Natomiast głównym celem projektu jest zbadanie roli CHRNA2 w brązowieniu tkanki tłuszczowej. Aby osiągnąć cel badań zaplanowano przeprowadzenie doświadczenia na szczurach laboratoryjnych. Pierwsza grupa doświadczalna będzie karmiona przed ciąża, w trakcie ciąży i laktacji „dietą kafeteryjną”, natomiast grupa kontrolna będzie spożywała przez cały czas trwania eksperymentu standardową dietę dla gryzoni. U matek oraz potomstwa przenalizujemy poziom choliny i acetylocholiny oraz geny związane z metabolizmem tych związków, a także markery „brązowienia tkanki tłuszczowej”. Do tej pory nie przeprowadzono badań dotyczących regulacji brązowienia tkanki tłuszczowej przez szlak cholinergiczny w badaniu pokoleniowym., ani tego jakie znaczenie może mieć w procesie dieta typu zachodniego. Wyniki tych badań mogą poszerzyć podstawową wiedzę na temat metabolizmu, w szczególności udziału acetylocholiny w brązowieniu tkanki tłuszczowej.
dc.contributor.authorAnna Maria Radziejewska
dc.date.accessioned2025-06-30T14:39:49Z
dc.date.available2025-06-30T14:39:49Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.project2021/41/N/NZ9/00905
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3430
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.subject.placetylocholina
dc.subject.plbrązowienie
dc.subject.plcholina
dc.subject.plreceptory acetylocholiny
dc.subject.pltkanka tłuszczowa
dc.titleBadanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tluszczowej
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.namePRELUDIUM
project.endDate2025-01-04T00:00:00
project.startDate2022-01-05T00:00:00