Wpływ zróżnicowanych warunków termicznych towarzyszących podczas ekstruzji na powstawanie izomerów kwasu fitynowego oraz strawność składników pokarmowych oznaczonych w doświadczeniu na kurczętach rzeźnych
dc.abstract.pl | Działanie przewidywane do realizacji dotyczy zwiększenia zakresu wiedzy dotyczącego czynników redukujących koncentrację niedostępnej formy fosforu w surowcach paszowych. Forma ta posiada właściwości anty-odżywcze, przejawiające się w zdolności silnego wiązania z innymi minerałami (np. wapniem) lub składnikami pokarmowymi, czyniąc je niestrawnymi i niedostępnymi dla organizmu. W dotychczas opublikowanych pracach naukowych za czynnik zmniejszający koncentrację fosforu w formie fitynowej w komponentach roślinnych uważa się enzym fitazę. W badaniach własnych (Hejdysz i in., 2016 | |
dc.abstract.pl | Hejdysz i in., 2016, Hejdysz i in., 2017), zmniejszenie koncentracji fosforu w formie fitynowej możliwe jest również przy zastosowaniu procesu technologicznego jakim jest ekstruzja. W chwili obecnej znany jest jedynie fakt, że koncentracja fosforu w formie fitynowej może ulec zmniejszeniu w surowcu paszowym po zastosowaniu ekstruzji. Jednakże brakuje informacji m. in. odpowiadających na pytanie czy intensywność tych zmian zależna jest od zróżnicowanych warunków termicznych występujących w trakcie tego procesu. Głównymi celami działania przewidywanego do realizacji jest: - charakterystyka zmian zachodzących w cząsteczce fosforu w formie fitynowej podczas procesu ekstruzji, m. im. poznanie jakie izomery kwasu fitynowego powstają w surowcu przy zmiennych warunkach termicznych towarzyszących badanemu procesowi, - przeprowadzenie doświadczenia na zwierzętach, które zobrazują właściwości anty-odżywcze powstałych przy zmiennych warunkach termicznych zestawów izomerów fosforu w formie fitynowej, - stwierdzenie czy dalszy rozkład powstałych izomerów kwasu fitynowego w wyniku ekstruzji jest możliwy w przewodzie pokarmowym kurcząt. Zaplanowane w zadaniu badawczym cele skupiają się przede wszystkim na poznaniu mechanizmów rozkładu fitynowej formy fosforu, właściwości związków powstałych z degradacji cząsteczki fosforu w formie fitynowej jak również stopnia ich zmian w przewodzie pokarmowym kurcząt co wpisuje się z zakres badań podstawowych. | |
dc.contributor.author | Marcin Hejdysz | |
dc.date.accessioned | 2025-06-30T14:40:12Z | |
dc.date.available | 2025-06-30T14:40:12Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.project | 2017/01/X/NZ9/01235 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3495 | |
dc.pbn.affiliation | animal science and fisheries | |
dc.subject.pl | bobik | |
dc.subject.pl | ekstruzja | |
dc.subject.pl | izomery kwasu fitynowego | |
dc.title | Wpływ zróżnicowanych warunków termicznych towarzyszących podczas ekstruzji na powstawanie izomerów kwasu fitynowego oraz strawność składników pokarmowych oznaczonych w doświadczeniu na kurczętach rzeźnych | |
dc.type | Project | |
dspace.entity.type | Project | |
project.competition.name | MINIATURA | |
project.endDate | 2018-12-31T00:00:00 | |
project.startDate | 2017-12-13T00:00:00 |