Wpływ zróżnicowanych warunków termicznych towarzyszących podczas ekstruzji na powstawanie izomerów kwasu fitynowego oraz strawność składników pokarmowych oznaczonych w doświadczeniu na kurczętach rzeźnych

dc.abstract.plDziałanie przewidywane do realizacji dotyczy zwiększenia zakresu wiedzy dotyczącego czynników redukujących koncentrację niedostępnej formy fosforu w surowcach paszowych. Forma ta posiada właściwości anty-odżywcze, przejawiające się w zdolności silnego wiązania z innymi minerałami (np. wapniem) lub składnikami pokarmowymi, czyniąc je niestrawnymi i niedostępnymi dla organizmu. W dotychczas opublikowanych pracach naukowych za czynnik zmniejszający koncentrację fosforu w formie fitynowej w komponentach roślinnych uważa się enzym fitazę. W badaniach własnych (Hejdysz i in., 2016
dc.abstract.plHejdysz i in., 2016, Hejdysz i in., 2017), zmniejszenie koncentracji fosforu w formie fitynowej możliwe jest również przy zastosowaniu procesu technologicznego jakim jest ekstruzja. W chwili obecnej znany jest jedynie fakt, że koncentracja fosforu w formie fitynowej może ulec zmniejszeniu w surowcu paszowym po zastosowaniu ekstruzji. Jednakże brakuje informacji m. in. odpowiadających na pytanie czy intensywność tych zmian zależna jest od zróżnicowanych warunków termicznych występujących w trakcie tego procesu. Głównymi celami działania przewidywanego do realizacji jest: - charakterystyka zmian zachodzących w cząsteczce fosforu w formie fitynowej podczas procesu ekstruzji, m. im. poznanie jakie izomery kwasu fitynowego powstają w surowcu przy zmiennych warunkach termicznych towarzyszących badanemu procesowi, - przeprowadzenie doświadczenia na zwierzętach, które zobrazują właściwości anty-odżywcze powstałych przy zmiennych warunkach termicznych zestawów izomerów fosforu w formie fitynowej, - stwierdzenie czy dalszy rozkład powstałych izomerów kwasu fitynowego w wyniku ekstruzji jest możliwy w przewodzie pokarmowym kurcząt. Zaplanowane w zadaniu badawczym cele skupiają się przede wszystkim na poznaniu mechanizmów rozkładu fitynowej formy fosforu, właściwości związków powstałych z degradacji cząsteczki fosforu w formie fitynowej jak również stopnia ich zmian w przewodzie pokarmowym kurcząt co wpisuje się z zakres badań podstawowych.
dc.contributor.authorMarcin Hejdysz
dc.date.accessioned2025-06-30T14:40:12Z
dc.date.available2025-06-30T14:40:12Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.project2017/01/X/NZ9/01235
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3495
dc.pbn.affiliationanimal science and fisheries
dc.subject.plbobik
dc.subject.plekstruzja
dc.subject.plizomery kwasu fitynowego
dc.titleWpływ zróżnicowanych warunków termicznych towarzyszących podczas ekstruzji na powstawanie izomerów kwasu fitynowego oraz strawność składników pokarmowych oznaczonych w doświadczeniu na kurczętach rzeźnych
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.nameMINIATURA
project.endDate2018-12-31T00:00:00
project.startDate2017-12-13T00:00:00