Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Innowacyjne zastosowanie krajowego białka i tłuszczu paszowego wytworzonego z larw Hermetia illucens w akwakulturze ryb jesiotrowatych

Type
Project
Date Issued
2022
Author
Mateusz Karol Rawski 
Discipline
animal science and fisheries
Abstract (PL)
Założeniem projektu Inno-Akwa jest opracowanie strategii zastosowania mączek oraz tłuszczu pozyskanych biomasy larw Hermetia illucens w innowacyjnym systemie żywienia jesiotrów syberyjskich pełnoporcjowymi paszami ekstrudowanymi w warunkach zrównoważonej akwakultury. Istotnym walorem projektu jest wprowadzenie strategii przyjaznej środowisku produkcji ryb poprzez użycie w dietach materiałów paszowych uzyskanych w procesie biokonwersji produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego (waste into feed). Co ważne, cele projektu koncentrują się na idei wspierania produkcji przyjaznej dla środowiska tj. ograniczenia stosowania mączki rybnej w akwakulturze, która stanowi poważny problem w dobie intensywnego przełowienia mórz i oceanów na potrzeby jej wytworzenia, przez co wpisuje się politykę dyrektywy 2008/98 UE, i w system 4R (recycle-reduce-repair-reuse). Osiągnięcie stawianych celów zostanie spełnione poprzez ocenę wartości pokarmowej materiałów paszowych, zbilansowanie i wytworzenie diet pełnoporcjowych, które zostaną wykorzystane w doświadczeniach wzrostowo - bilansowych w warunkach laboratoryjnych oraz półtechnicznych. Ponadto, istotnym aspektem projektu będą badania histomorfometryczne rozwoju mikrostruktur przewodu pokarmowego, składu mikroflory jelitowej, składu morfologicznego i biochemicznego krwi, a także analizy chemiczne pokarmowej w celu oceny wpływu pasz z zastosowaniem mączek i tłuszczu wytworzonych z biomasy owadów na współczynniki strawności składników pokarmowych i zdrowotność ryb. Powyższe działania pozwolą na wsparcie krajowej akwakultury, poprzez zwiększenie efektywności chowu jesiotrów z użyciem zrównoważonych środowiskowo pasz pełnoporcjowych.
Abstract (EN)
Założeniem projektu Inno-Akwa jest opracowanie strategii zastosowania mączek oraz tłuszczu pozyskanych biomasy larw Hermetia illucens w innowacyjnym systemie żywienia jesiotrów syberyjskich pełnoporcjowymi paszami ekstrudowanymi w warunkach zrównoważonej akwakultury. Istotnym walorem projektu jest wprowadzenie strategii przyjaznej środowisku produkcji ryb poprzez użycie w dietach materiałów paszowych uzyskanych w procesie biokonwersji produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego (waste into feed). Co ważne, cele projektu koncentrują się na idei wspierania produkcji przyjaznej dla środowiska tj. ograniczenia stosowania mączki rybnej w akwakulturze, która stanowi poważny problem w dobie intensywnego przełowienia mórz i oceanów na potrzeby jej wytworzenia, przez co wpisuje się politykę dyrektywy 2008/98 UE, i w system 4R (recycle-reduce-repair-reuse). Osiągnięcie stawianych celów zostanie spełnione poprzez ocenę wartości pokarmowej materiałów paszowych, zbilansowanie i wytworzenie diet pełnoporcjowych, które zostaną wykorzystane w doświadczeniach wzrostowo - bilansowych w warunkach laboratoryjnych oraz półtechnicznych. Ponadto, istotnym aspektem projektu będą badania histomorfometryczne rozwoju mikrostruktur przewodu pokarmowego, składu mikroflory jelitowej, składu morfologicznego i biochemicznego krwi, a także analizy chemiczne pokarmowej w celu oceny wpływu pasz z zastosowaniem mączek i tłuszczu wytworzonych z biomasy owadów na współczynniki strawności składników pokarmowych i zdrowotność ryb. Powyższe działania pozwolą na wsparcie krajowej akwakultury, poprzez zwiększenie efektywności chowu jesiotrów z użyciem zrównoważonych środowiskowo pasz pełnoporcjowych.
Subject (pl)
  • Hermetia illucens

  • Jesiotr syberyjski

  • Zrównoważona akwakultura

  • alternatywne źródła białka

  • żywienie ryb