Interakcyjny wpływ suplementacji Cr(III) przy zróżnicowanym poziomie Zn w diecie na organizm i wybrane parametry behawioralne u szczurów

dc.abstract.plStreszczenie projektu: Celem naukowym projektu jest określenie wpływu połączonego oddziaływania suplementacji Cr(III) przy różnym poziomie Zn(II) w diecie (deficytowym, zalecanym, nadmiarowym) na organizm szczurów z uwzględnieniem płci zwierząt, w szczególności gospodarkę mineralną, węglowodanową i lipidową, wskaźniki stanu zapalnego oraz wybrane parametry behawioralne. Hipoteza badawcza: Dochodzi do interakcyjnego oddziaływania między Zn(II) i Cr(III), przy czym kierunek jego działania (synergistyczny/antagonistyczny) oraz efektywność suplementacji zależy od wzajemnych proporcji tych pierwiastków w diecie i organizmie, co warunkuje odpowiedź organizmu w aspekcie gospodarki mineralnej, węglowodanowej i lipidowej, wskaźników procesu zapalnego oraz wybranych parametrów behawioralnych. Model doświadczenia, po wymaganym okresie adaptacyjnym będzie przeprowadzone doświadczenie na zdrowych, 8 tygodniowych 72 szczurach Wistar (36♀ + 36♂), które przez okres 6 tygodni będą karmione ad libitum dietami testowymi zróżnicowanymi pod względem zawartości Zn(II) i Cr(III) (6 grup). Grupa kontrolna (K) będzie karmiona półsyntetyczną dietą AIN-93 z zalecanym poziomem Zn i Cr(III) dla szczurów. Pozostałe diety testowe (grupy 1-5) będą dietami AIN-93 zmodyfikowanymi pod względem zawartości Zn(II) i Cr(III) według schematu 1. Uzyskano zgodę komisji ds. doświadczeń na zwierzętach na przeprowadzenie tego eksperymentu (48/2018). Źródłem Zn w diecie będzie węglan Zn(II), jako związek rekomendowany do przygotowania diety półsyntetycznej AIN-93 dla gryzoni. Natomiast źródłem Cr(III) będzie organiczny kompleks Cr(III) z kwasem propionowym, charakteryzujący się dużą przyswajalnością i bezpieczeństwem wykazanym we wcześniejszych badaniach. Przyżyciowo będą monitorowane parametry ogólnowzrostowe samic i samców (spożycie diety, masa ciała, dynamika wzrostu) oraz ich zachowania, oceniane na podstawie wybranych testów behawioralnych. W trakcie eksperymentu planuje się wykorzystać następujące testy: test aktywności związanej z poszukiwaniem pokarmu – liczba podejść do karmnika w ciągu pierwszej godziny od podania nowej porcji diety
dc.abstract.pltest preferencji smaku słodkiego - ocena zjawiska występowania anhedonii (two-bottle choice paradigm). Jednym z objawów depresji jest patologiczna niezdolność do odczuwania przyjemności, u szczura taki stan może objawiać się tym, że gryzoń nie preferuje smaku słodkiego w odniesieniu do zwykłej nie posłodzonej wody. Test jasnego i ciemnego pola (light dark-box) - ocena zachowań lękowych - pozwala ocenić eksplorację jasnej części i czas w nim spędzony
dc.abstract.pltest labiryntu - ocena zachowań poznawczych. Test ten pokazuje jak szybko zwierzę zdobywa informacje i korzysta z nabytego wcześniej doświadczenia. W zakresie testów behawioralnych będę wspomagała się doświadczeniem specjalistów z Katedry i Zakładu Psychologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i behawiorystki zwierząt, z którymi już współpracowałam w ramach I części projektu. Po zakończeniu planowanego okresu doświadczenia (6 tygodni) zostanie przeprowadzona sekcja zwierząt. Zostanie pobrana krew z serca do dalszych analiz biochemicznych oraz wypreparowane zostaną tkanki i narządy wewnętrzne. Ponadto planuje się wykonanie wielu analiz biochemicznych: wskaźniki morfologiczne krwi
dc.abstract.plbiochemiczne krwi (stężenie glukozy, profil lipidowy [T-Chol, HDL-C, LDL-C, TG], AlAT, AspAT, ALP, stężenie białka całkowitego, kreatyniny, mocznika, wskaźniki stanu zapalnego itp.)
dc.abstract.plsurowica (stężenie: Cr, Zn, Fe, Cu, insuliny, leptyny, greliny, serotoniny, IL-6, TNF-α)
dc.abstract.plwskaźniki gospodarki Zn, Cr, Fe, Cu, Mn, Mg i Ca w organizmie szczurów (samic i samców) na podstawie ich zawartości w wypreparowanych tkankach i narządach. Dodatkowo zostanie obliczony wskaźnik HOMA-IR oraz QUICKI określający insulinooporność. Na podstawie analizy powyższych parametrów zostanie dokonana ocena wpływu niezależnie, jak i we współdziałaniu zróżnicowanych poziomów Zn i Cr(III) w diecie na gospodarkę węglowodanową, lipidową, mineralną, wskaźniki stanu zapalnego oraz wybrane parametry behawioralne u szczurów.
dc.contributor.authorHalina Zofia Staniek
dc.date.accessioned2025-06-30T14:41:22Z
dc.date.available2025-06-30T14:41:22Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.project2020/04/X/NZ9/00101
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3659
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.subject.plchrom(III)
dc.subject.plcynk
dc.subject.plinterakcje
dc.subject.plparametry behawioralne
dc.subject.plszczury
dc.titleInterakcyjny wpływ suplementacji Cr(III) przy zróżnicowanym poziomie Zn w diecie na organizm i wybrane parametry behawioralne u szczurów
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.nameMINIATURA
project.endDate2021-09-30T00:00:00
project.startDate2020-10-01T00:00:00