Opracowanie technologii zagospodarowania niepełnowartościowych jaj spożywczych dla przedsiębiorstw MŚP celem przeciwdziałania marnotrawienia żywności
Type
Project
Date Issued
2021
Author
Stanisław Franczak
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Przedmiotem projektu będzie opracowanie technologii zagospodarowania niepełnowartościowych jaj spożywczych. Na rynku polskim nie ma urządzeń o małych wydajnościach, które pozwolą na zagospodarowanie jaj, które mają mikropęknięcia na skorupkach lub z innych przyczyn nie nadają się do pakowania oraz sprzedaży. Dlatego zakłada się, że wydajność urządzenia będzie dostosowana do skali małych i średnich przedsiębiorstw. Dodatkowo planuje się, że w wyniku opracowanej technologii będzie możliwe uzyskanie masy jajowej lub żółtka oraz białka oddzielnie. Wyprodukowane frakcje docelowo będą produktem nadającym się do celów spożywczych, a dodatkowe produkty będą zwiększać konkurencyjność przedsiębiorstwa. W opracowanej technologii higienizacji zastosowane zostaną energooszczędne oczyszczacze działające na zasadzie zaawansowanej uwodnionej oksydacji fotokatalitycznej i zimnej plazmy generujące jony ujemne w ilości co najmniej 120 mln/cm3 powietrza na sekundę. Będą one wykorzystane w procesie wstępnej obróbki w celu ograniczenia energochłonności procesu pasteryzacji termicznej.
W końcowym etapie procesu pasteryzowana masa jajeczna zapakowana zostanie w sterylne opakowania, co umożliwi wydłużenie terminu jej przydatności do spożycia.
W trakcie trwania projektu opracowane zostaną stanowiska badawcze oraz modele urządzeń w linii technologicznej. Przeprowadzona zostanie walidacja procesu technologicznego. Zainstalowana linia technologiczna będzie sprawdzona w zakresie sprawności technicznej oraz skuteczności procesu pasteryzacji i pakowania zarówno pod względem przydatności produktu do spożycia jak i czystości mikrobiologicznej.
W końcowym etapie procesu pasteryzowana masa jajeczna zapakowana zostanie w sterylne opakowania, co umożliwi wydłużenie terminu jej przydatności do spożycia.
W trakcie trwania projektu opracowane zostaną stanowiska badawcze oraz modele urządzeń w linii technologicznej. Przeprowadzona zostanie walidacja procesu technologicznego. Zainstalowana linia technologiczna będzie sprawdzona w zakresie sprawności technicznej oraz skuteczności procesu pasteryzacji i pakowania zarówno pod względem przydatności produktu do spożycia jak i czystości mikrobiologicznej.
Abstract (EN)
The subject of the project will be the development of technology for food eggs defective management. There are no low-capacity devices to eggs management with micro cracks shells and not suitable for packaging and sale on the Polish market. Therefore, it is assumed that the size of device will be directed to small and medium-sized enterprises. Additionally, it is planned that result of the developed technology it will be possible to obtain the liquid whole egg, yolk and whites separately. The fractions produced will be a product suitable for food purposes and also additional products increasing the company competitiveness. The new technology of eggs hygienization will use energy-saving purifiers operating on advanced hydrated photocatalytic oxidation and cold plasma generating negative ions in the amount of at least 120 million / cm3 air per second. These will be used in the pre-treatment of eggs process to reduce the energy consumption of thermal pasteurization process. In the final stage of the process, the pasteurized egg masses will be aseptic packed to extend the shelf life ofeggs. During the project, the technological line of test stands and models of devices will be developed. The technological process will be validated. The technological line will be checked in terms of pasteurization and packaging process efficiency for consumption shelf life and microbiological purity.