FEW- meter - Zintegrowany model pomiaru i usprawnienia miejskiego rolnictwa w kontekście cyrkulacyjnego metabolizmu miejskiego
Type
Project
Date Issued
2018
Author
Discipline
agriculture and horticulture
Abstract (PL)
W ciągu ostatnich dwudziestu lat obserwuje się wzrost zainteresowania rolnictwem miejskim.
Mieszkańcy miast zauważają liczne korzyści jakie niesie ze sobą rozwój rolnictwa, m.in. produkcja zdrowej
żywności, bezpieczeństwo żywnościowe, ograniczanie transportu żywności, zwiększenie bioróżnorodności,
aktywność ruchowa i budowanie więzi społecznych. Rolnictwo miejskie może być alternatywą dla
obecnego modelu zaopatrzenia mieszkańców miast w żywność, opierającego się głównie na masowych
produktach dostarczanych czasami z bardzo odległych regionów. Model ten oznacza dystans między
producentami a konsumentami. Odległość ta jest dziś kwestionowana przez mieszkańców miast, którzy
coraz częściej przykładają wagę do pochodzenia produktów rolnych i ich jakości. Rolnictwo miejskie to nie
tylko możliwość skrócenia łańcucha dostaw, ale także okazja do redukcji ilości towarów dostarczanych
spoza miasta oraz szansa na zrównoważone wykorzystanie zasobów miasta (wody, energii) do produkcji
żywności.
Zauważając te możliwości i szanse, międzynarodowy zespół złożony z przedstawicieli placówek
badawczych, jednostek administracji, organizacji pozarządowych i biznesu z Polski, Wielkiej Brytanii,
Niemiec, Francji i Stanów Zjednoczonych przystąpił do konkursu SUGI FWE Nexus (Sustainable
Urbanisation Global Initiative, Food-Water-Energy Nexus) z projektem The FEW-meter – an integrative
model to measure and improve urban agriculture, shifting it towards circular urban metabolism.
Celem projektu jest opracowanie innowacyjnego i kompleksowego systemu (FEW-meter) do
pomiaru efektywności produkcji żywności w miastach, opartego na założeniach miejskiego metabolizmu, z
uwzględnieniem zużycia wody i energii. Pewnym novum projektu jest poszerzenie analizy miejskiego
metabolizmu, który zazwyczaj koncentruje się na przepływach zasobów, o zmienne behawioralne takie jak
kupowanie, transport, konsumpcja czy przechowywanie żywności. Kluczowym etapem tworzenia systemu
FEW- meter jest zgromadzenie niezbędnych danych. W opracowanie zestawu danych, które najlepiej
posłużyłyby do pomiaru efektywności produkcji żywności, obok naukowców, włączymy też praktyków
(ogrodników, działkowców, rolników) opierając się na przekonaniu, że wszyscy ludzie są kreatywni i że
praktycy, jako eksperci własnych doświadczeń, wniosą inny punkt widzenia, uzupełniając wiedzę
akademicką.
Dane będą gromadzone w ramach studiów przypadków, wybranych w nawiązaniu do istniejących
rodzajów rolnictwa miejskiego (ogrodnictwa działkowego, ogrodnictwa społecznego, małych miejskich
farm), w każdym z państw biorących udział w projekcie, w ciągu dwóch sezonów wegetacyjnych. Na bazie
zgromadzonych i przeanalizowanych danych zostaną opracowanie scenariusze prezentujące możliwości
produkcji zdrowej żywności w warunkach miejskich, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia energii,
wody i innych zasobów miasta. W ramach projektu przyjrzymy się też możliwościom rozwoju rolnictwa
miejskiego w kontekście przestrzennym, planistycznym i polityki władz miasta. Wyniki badań zostaną
upowszechnione wśród decydentów, stowarzyszeń ogrodniczych i miejskich rolników oraz naukowców.
Założeniem projektu jest wkład w transformację miast w kierunku zrównoważonego rozwoju.
Mieszkańcy miast zauważają liczne korzyści jakie niesie ze sobą rozwój rolnictwa, m.in. produkcja zdrowej
żywności, bezpieczeństwo żywnościowe, ograniczanie transportu żywności, zwiększenie bioróżnorodności,
aktywność ruchowa i budowanie więzi społecznych. Rolnictwo miejskie może być alternatywą dla
obecnego modelu zaopatrzenia mieszkańców miast w żywność, opierającego się głównie na masowych
produktach dostarczanych czasami z bardzo odległych regionów. Model ten oznacza dystans między
producentami a konsumentami. Odległość ta jest dziś kwestionowana przez mieszkańców miast, którzy
coraz częściej przykładają wagę do pochodzenia produktów rolnych i ich jakości. Rolnictwo miejskie to nie
tylko możliwość skrócenia łańcucha dostaw, ale także okazja do redukcji ilości towarów dostarczanych
spoza miasta oraz szansa na zrównoważone wykorzystanie zasobów miasta (wody, energii) do produkcji
żywności.
Zauważając te możliwości i szanse, międzynarodowy zespół złożony z przedstawicieli placówek
badawczych, jednostek administracji, organizacji pozarządowych i biznesu z Polski, Wielkiej Brytanii,
Niemiec, Francji i Stanów Zjednoczonych przystąpił do konkursu SUGI FWE Nexus (Sustainable
Urbanisation Global Initiative, Food-Water-Energy Nexus) z projektem The FEW-meter – an integrative
model to measure and improve urban agriculture, shifting it towards circular urban metabolism.
Celem projektu jest opracowanie innowacyjnego i kompleksowego systemu (FEW-meter) do
pomiaru efektywności produkcji żywności w miastach, opartego na założeniach miejskiego metabolizmu, z
uwzględnieniem zużycia wody i energii. Pewnym novum projektu jest poszerzenie analizy miejskiego
metabolizmu, który zazwyczaj koncentruje się na przepływach zasobów, o zmienne behawioralne takie jak
kupowanie, transport, konsumpcja czy przechowywanie żywności. Kluczowym etapem tworzenia systemu
FEW- meter jest zgromadzenie niezbędnych danych. W opracowanie zestawu danych, które najlepiej
posłużyłyby do pomiaru efektywności produkcji żywności, obok naukowców, włączymy też praktyków
(ogrodników, działkowców, rolników) opierając się na przekonaniu, że wszyscy ludzie są kreatywni i że
praktycy, jako eksperci własnych doświadczeń, wniosą inny punkt widzenia, uzupełniając wiedzę
akademicką.
Dane będą gromadzone w ramach studiów przypadków, wybranych w nawiązaniu do istniejących
rodzajów rolnictwa miejskiego (ogrodnictwa działkowego, ogrodnictwa społecznego, małych miejskich
farm), w każdym z państw biorących udział w projekcie, w ciągu dwóch sezonów wegetacyjnych. Na bazie
zgromadzonych i przeanalizowanych danych zostaną opracowanie scenariusze prezentujące możliwości
produkcji zdrowej żywności w warunkach miejskich, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia energii,
wody i innych zasobów miasta. W ramach projektu przyjrzymy się też możliwościom rozwoju rolnictwa
miejskiego w kontekście przestrzennym, planistycznym i polityki władz miasta. Wyniki badań zostaną
upowszechnione wśród decydentów, stowarzyszeń ogrodniczych i miejskich rolników oraz naukowców.
Założeniem projektu jest wkład w transformację miast w kierunku zrównoważonego rozwoju.