FEW- meter - Zintegrowany model pomiaru i usprawnienia miejskiego rolnictwa w kontekście cyrkulacyjnego metabolizmu miejskiego

dc.abstract.plW ciągu ostatnich dwudziestu lat obserwuje się wzrost zainteresowania rolnictwem miejskim. Mieszkańcy miast zauważają liczne korzyści jakie niesie ze sobą rozwój rolnictwa, m.in. produkcja zdrowej żywności, bezpieczeństwo żywnościowe, ograniczanie transportu żywności, zwiększenie bioróżnorodności, aktywność ruchowa i budowanie więzi społecznych. Rolnictwo miejskie może być alternatywą dla obecnego modelu zaopatrzenia mieszkańców miast w żywność, opierającego się głównie na masowych produktach dostarczanych czasami z bardzo odległych regionów. Model ten oznacza dystans między producentami a konsumentami. Odległość ta jest dziś kwestionowana przez mieszkańców miast, którzy coraz częściej przykładają wagę do pochodzenia produktów rolnych i ich jakości. Rolnictwo miejskie to nie tylko możliwość skrócenia łańcucha dostaw, ale także okazja do redukcji ilości towarów dostarczanych spoza miasta oraz szansa na zrównoważone wykorzystanie zasobów miasta (wody, energii) do produkcji żywności. Zauważając te możliwości i szanse, międzynarodowy zespół złożony z przedstawicieli placówek badawczych, jednostek administracji, organizacji pozarządowych i biznesu z Polski, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji i Stanów Zjednoczonych przystąpił do konkursu SUGI FWE Nexus (Sustainable Urbanisation Global Initiative, Food-Water-Energy Nexus) z projektem The FEW-meter – an integrative model to measure and improve urban agriculture, shifting it towards circular urban metabolism. Celem projektu jest opracowanie innowacyjnego i kompleksowego systemu (FEW-meter) do pomiaru efektywności produkcji żywności w miastach, opartego na założeniach miejskiego metabolizmu, z uwzględnieniem zużycia wody i energii. Pewnym novum projektu jest poszerzenie analizy miejskiego metabolizmu, który zazwyczaj koncentruje się na przepływach zasobów, o zmienne behawioralne takie jak kupowanie, transport, konsumpcja czy przechowywanie żywności. Kluczowym etapem tworzenia systemu FEW- meter jest zgromadzenie niezbędnych danych. W opracowanie zestawu danych, które najlepiej posłużyłyby do pomiaru efektywności produkcji żywności, obok naukowców, włączymy też praktyków (ogrodników, działkowców, rolników) opierając się na przekonaniu, że wszyscy ludzie są kreatywni i że praktycy, jako eksperci własnych doświadczeń, wniosą inny punkt widzenia, uzupełniając wiedzę akademicką. Dane będą gromadzone w ramach studiów przypadków, wybranych w nawiązaniu do istniejących rodzajów rolnictwa miejskiego (ogrodnictwa działkowego, ogrodnictwa społecznego, małych miejskich farm), w każdym z państw biorących udział w projekcie, w ciągu dwóch sezonów wegetacyjnych. Na bazie zgromadzonych i przeanalizowanych danych zostaną opracowanie scenariusze prezentujące możliwości produkcji zdrowej żywności w warunkach miejskich, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia energii, wody i innych zasobów miasta. W ramach projektu przyjrzymy się też możliwościom rozwoju rolnictwa miejskiego w kontekście przestrzennym, planistycznym i polityki władz miasta. Wyniki badań zostaną upowszechnione wśród decydentów, stowarzyszeń ogrodniczych i miejskich rolników oraz naukowców. Założeniem projektu jest wkład w transformację miast w kierunku zrównoważonego rozwoju.
dc.contributor.authorLeszek Bednorz
dc.date.accessioned2025-06-30T14:40:28Z
dc.date.available2025-06-30T14:40:28Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.project2017/25/Z/HS4/03048
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3530
dc.pbn.affiliationagriculture and horticulture
dc.subject.plmetabolizm miasta
dc.subject.plocena zależności żywność-woda-energia
dc.subject.plrolnictwo miejskie
dc.titleFEW- meter - Zintegrowany model pomiaru i usprawnienia miejskiego rolnictwa w kontekście cyrkulacyjnego metabolizmu miejskiego
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.nameInna
project.endDate2021-05-07T00:00:00
project.startDate2018-06-09T00:00:00