Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków

Type
Project
Date Issued
2018
Author
Jan Pikul 
Discipline
food and nutrition technology
agriculture and horticulture
Abstract (PL)
Celem projektu jest zwiększenie efektywności i opłacalności produkcji mleka koziego i jego przetworów oraz opracowanie technologii
wytwarzania innowacyjnych produktów o właściwościach żywności funkcjonalnej. Po sprawdzeniu w warunkach laboratoryjnych, będą
one testowane w doświadczeniu pilotażowym, przy żywieniu grupowym oraz w AGRO-DANMIS – największego producenta
wyrobów kozich na rynku polskim. Zwiększenie konkurencyjności zostanie osiągnięte dzięki: opracowaniu receptury ziołowego
suplementu paszowego podnoszącego zdrowotność gruczołu mlekowego, podwyższającego jakość cytologiczną i mikrobiologiczną
produkowanego mleka oraz zwiększającego jego wydajność przerobową. Wpłynie on także na zwiększenie produkcji probiotycznych
bakterii fermentacji mlekowej w przewodzie pokarmowym zwierząt pozytywnie oddziałując na ich dobrostan i produkcyjność, ważnym
elementem projektu jest, przygotowanie receptur nowych, nie istniejących jeszcze na rynku innowacyjnych produktów z koziego
mleka:
1)serka kanapkowego(twarogowego) UF z dodatkiem ziół
2)serka twarogowego napowietrzonego (spulchniony azotem) z dodatkami warzyw (chrzan, czosnek, szczypior)
3)serka wiejskiego (cottage cheese)
4) mleka UHT o obniżonej zawartości laktozy oraz wzbogacone go o wapń.
Realizacja projektu przyniesie wymierne korzyści producentom i przetwórcom mleka koziego dzięki poprawie zdrowotności zwierząt,
zwiększeniu jednostkowej wydajności
mlecznej kóz, wydłużeniu użytkowania kóz w stadzie i wzbogaci ofertę rynkową o nowe produkty kozie.
Grupą docelową produktu końcowego będą osoby z alergią na białka mleka krowiego i chorób dieto zależnych oraz osoby
zainteresowane jakością diety.
Abstract (EN)
The aim of the projectisincreasing the effectiveness and profitability of producing goat’smilk and goat’smilk products and to
developtechnology for production of innovative products with properties of functionalfoods.
Havingbeencheckedunderlaboratoryconditions, the products will be tested in pilot experience, in groupfeeding(whenfeeding a
largergroup of animals) and in AGRO-DANMIS – the largestproducer of goat’smilk products on the Polish market. Increase in
competitivenesswill be achievedowing to: the development of a recipe for herbalsupplementfeedincreasing the health of
mammaryglands, increasingcytological and microbiologicalquality of producedmilk and increasingitsproductiveefficiency.
Itwillalsoincrease the growth of probioticlacticacidbacteria in the digestive system of animalspromotingtheirwell-being and productivity.
The importantelemnt of thisprojectisthe preparation of recipes for new products, not yetexisting on the market of innovativegoat’smilk
products:
1) UF sandwich (cottage) cheeseseasoned with herbs
2) Aerated cottage cheese (loosened with nitrogen) seasoned with vegetables (horseradish, garlicand chive)
3) Cottage cheese
4) UHT milk with reducedcontent of lactose andcalcium-fortified.
The implementation of thisprojectwillbringmeasurableprofits to producers and processors of goat’smilk by improving the animalhealth,
increasingthe unit milkproductivity of goats, extension of lifetime of goats in the herd and willenrich the market offer with newgoat’s
products.
The target group of the finalproductwill be individuals with cow’smilkproteinallergy, people with specificdietaryneeds and peopleinterested with the quality of nutrition.
Subject (pl)
  • koza

  • probiotyk

  • suplement