Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków

dc.abstract.enThe aim of the projectisincreasing the effectiveness and profitability of producing goat’smilk and goat’smilk products and to developtechnology for production of innovative products with properties of functionalfoods. Havingbeencheckedunderlaboratoryconditions, the products will be tested in pilot experience, in groupfeeding(whenfeeding a largergroup of animals) and in AGRO-DANMIS – the largestproducer of goat’smilk products on the Polish market. Increase in competitivenesswill be achievedowing to: the development of a recipe for herbalsupplementfeedincreasing the health of mammaryglands, increasingcytological and microbiologicalquality of producedmilk and increasingitsproductiveefficiency. Itwillalsoincrease the growth of probioticlacticacidbacteria in the digestive system of animalspromotingtheirwell-being and productivity. The importantelemnt of thisprojectisthe preparation of recipes for new products, not yetexisting on the market of innovativegoat’smilk products: 1) UF sandwich (cottage) cheeseseasoned with herbs
dc.abstract.en2) Aerated cottage cheese (loosened with nitrogen) seasoned with vegetables (horseradish, garlicand chive)
dc.abstract.en3) Cottage cheese 4) UHT milk with reducedcontent of lactose andcalcium-fortified. The implementation of thisprojectwillbringmeasurableprofits to producers and processors of goat’smilk by improving the animalhealth, increasingthe unit milkproductivity of goats, extension of lifetime of goats in the herd and willenrich the market offer with newgoat’s products. The target group of the finalproductwill be individuals with cow’smilkproteinallergy, people with specificdietaryneeds and peopleinterested with the quality of nutrition.
dc.abstract.plCelem projektu jest zwiększenie efektywności i opłacalności produkcji mleka koziego i jego przetworów oraz opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych produktów o właściwościach żywności funkcjonalnej. Po sprawdzeniu w warunkach laboratoryjnych, będą one testowane w doświadczeniu pilotażowym, przy żywieniu grupowym oraz w AGRO-DANMIS – największego producenta wyrobów kozich na rynku polskim. Zwiększenie konkurencyjności zostanie osiągnięte dzięki: opracowaniu receptury ziołowego suplementu paszowego podnoszącego zdrowotność gruczołu mlekowego, podwyższającego jakość cytologiczną i mikrobiologiczną produkowanego mleka oraz zwiększającego jego wydajność przerobową. Wpłynie on także na zwiększenie produkcji probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej w przewodzie pokarmowym zwierząt pozytywnie oddziałując na ich dobrostan i produkcyjność, ważnym elementem projektu jest, przygotowanie receptur nowych, nie istniejących jeszcze na rynku innowacyjnych produktów z koziego mleka: 1)serka kanapkowego(twarogowego) UF z dodatkiem ziół
dc.abstract.pl2)serka twarogowego napowietrzonego (spulchniony azotem) z dodatkami warzyw (chrzan, czosnek, szczypior)
dc.abstract.pl3)serka wiejskiego (cottage cheese) 4) mleka UHT o obniżonej zawartości laktozy oraz wzbogacone go o wapń. Realizacja projektu przyniesie wymierne korzyści producentom i przetwórcom mleka koziego dzięki poprawie zdrowotności zwierząt, zwiększeniu jednostkowej wydajności mlecznej kóz, wydłużeniu użytkowania kóz w stadzie i wzbogaci ofertę rynkową o nowe produkty kozie. Grupą docelową produktu końcowego będą osoby z alergią na białka mleka krowiego i chorób dieto zależnych oraz osoby zainteresowane jakością diety.
dc.contributor.authorJan Pikul
dc.date.accessioned2025-06-30T14:39:46Z
dc.date.available2025-06-30T14:39:46Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.projectPOIR.04.01.02-00-0008/18-00
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3420
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.pbn.affiliationagriculture and horticulture
dc.subject.plkoza
dc.subject.plprobiotyk
dc.subject.plsuplement
dc.titleOpracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków
dc.title.alternativeThe development of an innovative technology for the production of goat’s milk products on the basis of domestic sources of protein feed with the use of biologically active plant substances and natural probiotics.
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.nameProgram Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020
project.endDate2021-10-29T00:00:00
project.startDate2018-09-01T00:00:00