Opracowanie i wdrożenie systemu do oceny jakości tusz wieprzowych z wykorzystaniem technik laserowych
Type
Project
Date Issued
2015
Author
Discipline
forestry
animal science and fisheries
mechanical engineering
Abstract (PL)
Celem praktycznym projektu jest opracowanie urządzenia do obiektywnej, wizyjnej oceny jakości tusz wieprzowych,
które będzie uwzględniać zarówno obowiązującą klasyfikację EUROP jak i dodatkowe wyróżniki jakości mięsa np.
marmurkowatość oraz wielkość uzysku najcenniejszych elementów z wykorzystaniem różnych technik pomiaru:
wizyjnej (kolorowy, trójwymiarowy skaning laserowy), ultrasonograficznej bądź optyczno-igłowej. Opracowane
założenia konstrukcyjne stanowiska będą podstawą do budowy w ramach projektu prototypu automatycznego
stanowiska klasyfikacyjnego. Proponowane rozwiązanie zapewni pełną identyfikację jakości surowca już na linii
ubojowej a nie jak dotychczas dopiero na drugi dzień po wychłodzeniu i rozbiorze tusz. Przyczyni się to do obniżenia
kosztów produkcji mięsa przez możliwość planowania działań dystrybucyjnych już na wczesnym etapie. Otrzymane
wyniki będą również wskazówką dla działu skupu zakładu mięsnego, jakiej jakości tuczniki dostarczane są od
poszczególnych hodowców.
które będzie uwzględniać zarówno obowiązującą klasyfikację EUROP jak i dodatkowe wyróżniki jakości mięsa np.
marmurkowatość oraz wielkość uzysku najcenniejszych elementów z wykorzystaniem różnych technik pomiaru:
wizyjnej (kolorowy, trójwymiarowy skaning laserowy), ultrasonograficznej bądź optyczno-igłowej. Opracowane
założenia konstrukcyjne stanowiska będą podstawą do budowy w ramach projektu prototypu automatycznego
stanowiska klasyfikacyjnego. Proponowane rozwiązanie zapewni pełną identyfikację jakości surowca już na linii
ubojowej a nie jak dotychczas dopiero na drugi dzień po wychłodzeniu i rozbiorze tusz. Przyczyni się to do obniżenia
kosztów produkcji mięsa przez możliwość planowania działań dystrybucyjnych już na wczesnym etapie. Otrzymane
wyniki będą również wskazówką dla działu skupu zakładu mięsnego, jakiej jakości tuczniki dostarczane są od
poszczególnych hodowców.
Abstract (EN)
The practical aim of the project is a development of device for objective visual assessment of the quality of pig
carcasses, which will take into account EUROP classification as well as additional quality factors such as marbling in
meat and the size of the yield of basic primary cut, using different measurement techniques : visual (color , threedimensional
laser scanning) , ultrasound or optical - needle. The proposed project will ensure the complete
identification of the quality of the raw material already on the slaughter line and no later than only on the second day
after cooling down and cutting carcasses . This will contribute indirectly to reduce the cost of production of meat by the
possibility of planning the distribution at an early stage. The results obtained will also be an indication for the
department buying meat establishment , what quality pigs are supplied from individual growers.
carcasses, which will take into account EUROP classification as well as additional quality factors such as marbling in
meat and the size of the yield of basic primary cut, using different measurement techniques : visual (color , threedimensional
laser scanning) , ultrasound or optical - needle. The proposed project will ensure the complete
identification of the quality of the raw material already on the slaughter line and no later than only on the second day
after cooling down and cutting carcasses . This will contribute indirectly to reduce the cost of production of meat by the
possibility of planning the distribution at an early stage. The results obtained will also be an indication for the
department buying meat establishment , what quality pigs are supplied from individual growers.