Price relations of organic and conventional fruit and vegetables
Type
Journal article
Language
English
Date issued
2023
Faculty
Wydział Ekonomiczny
Journal
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
ISSN
2657-781X
Volume
25
Number
4
Pages from-to
378-390
Abstract (PL)
Celem badań było określenie poziomu cen ekologicznych owoców i warzyw w stosunku do cen ich konwencjonalnych zamienników, a także określenie premii cenowych produktów ekologicznych. W związku z tym przez 9 miesięcy (od października 2022 roku do czerwca 2023 roku) notowano ceny obu rodzajów żywności w różnego rodzaju placówkach handlowych oferujących żywność ekologiczną i konwencjonalną, zlokalizowanych na terenie aglomeracji poznańskiej. Co tydzień tworzono 60 rejestrów cen – 30 dla żywności ekologicznej i 30 dla żywności konwencjonalnej. Pozwoliło to określić średnie miesięczne ceny badanych produktów i na tej podstawie średnie premie cenowe wybranych owoców i warzyw. Z przeprowadzonych badań wynika, że ceny produktów ekologicznych były wysokie i podlegały podobnym wahaniom jak produkty konwencjonalne, zgodnie z ich sezonowością i właściwościami przechowalniczymi. Największe premie cenowe (ponad 100%) odnotowano w przypadku buraków czerwonych, pomidorów, jabłek i ziemniaków. Premie cenowe niższe niż 100% zaobserwowano dla marchwi, cebuli, bananów i ogórków. W porównaniu do wcześniejszych badań stwierdzono spadek premii cenowych, niemniej jednak premie cenowe na polskim rynku są nadal relatywnie wysokie w porównaniu do innych, bardziej dojrzałych rynków. Świadczy to o konieczności podjęcia działań poprawiających efektywność infrastruktury rynkowej, co mogłoby przyczynić się do obniżenia cen żywności ekologicznej.
Abstract (EN)
The paper’s objective is to identify the level of organic fruit and vegetables prices compared to their conventional substitutes’ prices and determine the price premiums for organic products. In order to achieve this goal, prices of both types of food were quoted for 9 months (between October 2022 and June 2023) in various types of commercial outlets offering organic and conventional food located in the Poznań agglomeration. Each week, 60 price registers were created – 30 for organic food and 30 for conventional food. It allowed to calculate the average monthly prices of the investigated products and, based on that, the average price premiums for selected fruits and vegetables. The conducted study proved that generally, the prices of the investigated fruit and vegetables were relatively high and fluctuated similarly, in line with their seasonality and storage properties. The highest price premiums (over 100%) were noted for red beetroots, tomatoes, apples, and potatoes. The price premiums lower than 100% were observed for carrots, onions, bananas, and cucumbers. A decrease in price premiums compared to the former study has been observed, however the price premiums in the Polish market are still relatively high considering more mature organic food markets. This proves that there is a need for further research to improve the market infrastructure efficiency, which would lower the price of organic food.
License
CC-BY - Attribution
Open access date
December 6, 2023