Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Socioeconomic reasons for discontinuing organic farming: a Polish case study
 
Full item page
Options

Socioeconomic reasons for discontinuing organic farming: a Polish case study

Type
Journal article
Language
English
Date issued
2023
Author
Łuczka, Władysława 
Kalinowski, Sławomir
Faculty
Wydział Ekonomiczny
Journal
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia
ISSN
1644-0757
DOI
10.22630/ASPE.2023.22.1.3
Web address
https://aspe.sggw.edu.pl/article/view/5195
Volume
22
Number
1
Pages from-to
27-46
Abstract (PL)
Cel: Praca stanowi próbę wypełnienia luki w badaniach dotyczących przyczyn zaprzestania uprawy ekologicznej w Polsce. Celem artykułu było rozpoznanie przyczyn rezygnacji polskich rolników z prowadzenia gospodarstwa ekologicznego oraz barier i czynników warunkujących powrót do rolnictwa ekologicznego. Metody: W pracy wykorzystano dane z badania przeprowadzonego wśród 134 polskich rolników, którzy zrezygnowali z uprawy ekologicznej. Badanie zostało przeprowadzone wśród rolników, którzy zaprzestali ekologicznej uprawy w okresie między 2014 a 2018 rokiem. Składało się z dwóch etapów: pierwszy to wywiad z grupą 18 rolników, którzy zrezygnowali z uprawy ekologicznej. Drugi etap to badanie za pomocą kwestionariusza ankietowego, który został wypełniony przez rolników, którzy zrezygnowali z produkcji organicznej. Badanie zostało przeprowadzone w 2021 roku. Pierwotnie wysłano 534 kwestionariusze. Ponieważ odsetek zwrotu był niski, procedura została powtórzona dwukrotnie. W rezultacie otrzymano 134 zwrotnych kwestionariuszy spośród ogólnej liczby 1569. Wyniki: Badania dowiodły, że najważniejszymi przyczyna mi rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa ekologicznego było: zakończenie pięcioletniego okresu finansowego wsparcia, wysokie koszty produkcji, zbyt niski poziom wsparcia, niskie plony oraz nieopłacalność produkcji. Wśród trzech badanych typów rolników, dominował typ „pragmatyczny zaangażowany”, który w wyborze ekologicznej metody gospodarowania kierował się zarówno motywami ,ekonomicznymi w po staci finansowego wsparcia i przychodów, jak i motywami środowiskowymi, ale wśród przyczyn rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa główne znaczenie miał czynnik finansowy (zakończenie pięcioletniego programu wsparcia) i instytucjonalny (uciążliwa biurokracja i kontrole). Wnioski: W badaniach dotyczących rolnictwa ekologicznego ważne znaczenie ma problem przyczyn rezygnacji niektórych rolników z prowadzenia gospodarstwa ekologicznego. Jest stosunkowo niewiele opracowań z tego zakresu, pomimo że skala rezygnacji z rolnictwa ekologicznego w niektórych krajach jest znaczna. Polska jest przykładem kraju, w którym zjawisko wycofania z rolnictwa ekologicznego w kilku ostatnich latach nasiliło się i spowodowało spadek powierzchni użytków ekologicznych. W latach 2014–2018 spadek ten wyniósł 185 tys. Ha.
Abstract (EN)
This paper attempts to close the research gap on the reasons for discontinuing organic farming in Poland. The goal is to explore the aspects that make Polish farmers cease organic farming and the barriers and factors which condition their re-embarking on the organic path. Methodology: This paper relies on data from a survey of 134 Polish farmers who moved away from organic farming. This study was carried out with former farmers who ceased organic farming between 2014 and 2018. It comprised two stages: the first was an interview with a non-random group of 18 farmers who discontinued organic farming. The second stage used a diagnostic survey with an original questionnaire administered to farmers who shifted away from organic production. The survey was conducted in 2021. Initially, 534 questionnaires were sent by mail. As the return rate was low, the procedure was repeated twice. As a result, 134 questionnaires were received back out of 1,569. Results: The study found the following to be the key reasons for discontinuation: end of the five-year period of financial support, high production costs, insufficient levels of support, low yields, and un-profitable production. The “committed pragmatic farmers” was the most prevalent of the three types covered by the study. The drivers of their decision to go organic included both economic (financial support and incomes) and environmental aspects. However, the key reasons for ceasing organic farming were of a financial (end of the five-year support period) and institutional (burdensome bureaucracy and inspections) nature. Conclusions:Although certain countries witness considerable discontinuation rates, there is a relative scarcity of papers dealing with this issue. Poland is an example of a country which has seen an acceleration in the shift away from organic farming over the recent years, resulting in a drop in the area of organic farmland (by 185,000 ha from 2014 to 2018)
Keywords (PL)
  • uprawa ekologiczna

  • przyczyny zaprzestania

  • wsparcie finansowe

  • środowisko instytucjo-nalne

  • bariery powrotu

  • Polska

Keywords (EN)
  • organic farming

  • reasons for discontinuing

  • financial support

  • institutional environment

  • barriers to shifting back

  • Poland

License
cc-bycc-by CC-BY - Attribution
Open access date
December 15, 2023
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia