Projektowanie scenariuszowe zabudowy kuchennej
Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2021
Author
Faculty
Wydział Leśny i Technologii Drewna
Journal
Niepełnosprawność - zagadnienia, problemy, rozwiązania
ISSN
2084-7734
Number
nr 3-4 (40-41)
Pages from-to
233-254
Abstract (PL)
Kuchnia to część przestrzeni domowej, w której zaspokajane są zindywidualizowane potrzeby związane z przygotowywaniem posiłków za pomocą systemu mebli i innych urządzeń technicznych. Do zaprojektowania funkcjonalnej i inkluzywnej zabudowy kuchennej nie wystarczy więc samo zastosowanie ergonomicznych mebli. Ważna jest indywidualna dla każdego człowieka „jakość procesowa” kuchni, czyli jej przyjazność do wykonywania w niej sekwencji czynności związanych z przechowywaniem żywności i jej przetwarzaniem na bardzo wiele sposobów. W artykule zaproponowano podejście „scenariuszowe” do ergonomicznego projektowania kuchni dla osób z niepełnosprawnościami. W tym celu przedstawiono graficznie typowe procesy wykonywane w kuchni, osadzono je w pięciu podstawowych układach meblarskich, a następnie wskazano główne kryteria optymalizacyjne przy projektowaniu ergonomicznej kuchni (minimalizacja odległości pomiędzy urządzeniami oraz maksymalizacja: powierzchni płyt roboczych, objętości przechowywania i dostępności do urządzeń). Zamieszczone w artykule rozważania są przydatne dla wszystkich użytkowników kuchni, jednak szczególny nacisk położono na wymagania osób poruszających się za pomocą wózków inwalidzkich, które mają mniejszą zdolność do przystosowywania się do rozwiązań nieergonomicznych i nietrafne rozwiązania bardzo szybko zmniejszają ich autonomię korzystania z przestrzeni kuchennej. Jako rozwiązanie tego wyzwania wskazano konieczność identyfikacji kuchennych wielokątów roboczych, uzyskanie odpowiedniej liczby punktów optymalnego dostępu oraz odpowiedni dobór ergonomicznych rozwiązań szczegółowych. Głównym wnioskiem jest stwierdzenie, że w projektowaniu ergonomicznej kuchni najważniejsza jest ergonomia procesowa kuchni jako całości, a pomocniczą rolę pełni ergonomia wymiarowa poszczególnych mebli.
Abstract (EN)
The kitchen is part of the home space where individual needs related to the preparation of meals are met with the help of a furniture system and other technical devices. Therefore, the mere use of ergonomic furniture is not enough to design a functional and inclusive kitchen unit. What is important is the “process quality” of the kitchen, which is individual for every human being, i.e. its friendliness to the sequence of activities related to food storage and processing in many ways. The article proposes a “scenario” approach to ergonomic kitchen design for people with disabilities. For this purpose, typical processes performed in the kitchen are graphically presented, embedded in five basic furniture systems, and then the main optimization criteria in the design of an ergonomic kitchen were indicated (minimizing the distance between devices and maximizing: the surface of the work plates, storage volume and accessibility to devices). The considerations presented in the article are useful for all kitchen users, but special emphasis was placed on the requirements of people using wheelchairs, who have a lower ability to adapt to non-ergonomic solutions, and inadequate solutions very quickly reduce their autonomy in using the kitchen space. As a solution to this challenge, the necessity to identify kitchen polygons, obtaining the appropriate number of optimal access points and the appropriate selection of ergonomic detailed solutions was indicated. The main conclusion is that in the design of an ergonomic kitchen, the process ergonomics of the kitchen as a whole is the most important, and the dimensional ergonomics of individual pieces of furniture play an auxiliary role.
License
Other