Wpływ ekstraktów roślinnych na rozwój patogenicznch grzybów rodzaju Fusarium i ograniczenie syntezy mykotoksyn
dc.abstract.pl | Celem projektu było określenie zdolności bioaktywnych komponentów ekstraktów roślinnych do zahamowania syntezy jak i redukcji mykotoksyn. Do badań wybrano 4 izolaty grzybów rodzaju Fusarium powszechnie występujące na terenie naszego kraju oraz 20 ekstraktów roślinnych (m.in. olej z łubinu, lnu, sezamu, kiełków pszenicy, granatu). W zależności od zastosowanego grzyba analizowane były następujące mykotoksyny: zearalenon, deoxyniwalenol, moniliformina, eniatyny (A, A1, B, B1) oraz bowerycyna. | |
dc.contributor.author | Karolina Gromadzka | |
dc.date.accessioned | 2025-06-30T14:40:00Z | |
dc.date.available | 2025-06-30T14:40:00Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.project | 2018/02/X/NZ9/02996 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3460 | |
dc.pbn.affiliation | agriculture and horticulture | |
dc.subject.pl | bioochrona | |
dc.subject.pl | ekstrakty roślinne | |
dc.subject.pl | grzyby rodzaju Fusarium | |
dc.subject.pl | mykotoksyny | |
dc.title | Wpływ ekstraktów roślinnych na rozwój patogenicznch grzybów rodzaju Fusarium i ograniczenie syntezy mykotoksyn | |
dc.type | Project | |
dspace.entity.type | Project | |
project.competition.name | MINIATURA | |
project.endDate | 2020-03-29T00:00:00 | |
project.startDate | 2019-03-30T00:00:00 |