Wpływ ekstraktów roślinnych na rozwój patogenicznch grzybów rodzaju Fusarium i ograniczenie syntezy mykotoksyn

dc.abstract.plCelem projektu było określenie zdolności bioaktywnych komponentów ekstraktów roślinnych do zahamowania syntezy jak i redukcji mykotoksyn. Do badań wybrano 4 izolaty grzybów rodzaju Fusarium powszechnie występujące na terenie naszego kraju oraz 20 ekstraktów roślinnych (m.in. olej z łubinu, lnu, sezamu, kiełków pszenicy, granatu). W zależności od zastosowanego grzyba analizowane były następujące mykotoksyny: zearalenon, deoxyniwalenol, moniliformina, eniatyny (A, A1, B, B1) oraz bowerycyna.
dc.contributor.authorKarolina Gromadzka
dc.date.accessioned2025-06-30T14:40:00Z
dc.date.available2025-06-30T14:40:00Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.project2018/02/X/NZ9/02996
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3460
dc.pbn.affiliationagriculture and horticulture
dc.subject.plbioochrona
dc.subject.plekstrakty roślinne
dc.subject.plgrzyby rodzaju Fusarium
dc.subject.plmykotoksyny
dc.titleWpływ ekstraktów roślinnych na rozwój patogenicznch grzybów rodzaju Fusarium i ograniczenie syntezy mykotoksyn
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.nameMINIATURA
project.endDate2020-03-29T00:00:00
project.startDate2019-03-30T00:00:00