Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
 
  • Details
Show metadata view
Full item page
Options

Opracowanie linii innowacyjnych pełnowartościowych zastępników produktów mięsnych na bazie surowców roślinnych z zastosowaniem dodatków funkcjonalnych

Type
Project
Date Issued
2021
Author
Przemysław Łukasz Kowalczewski 
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Szacuje się, że do 2050 r. liczba ludności na świecie wyniesie do 9 miliardów. Dlatego jednym z globalnych problemów może być wyżywienie ludności odpowiednią ilością żywności, a zwłaszcza dostarczenie odpowiedniej podaży białka. Globalne zmiany środowiskowe powodują potrzebę poszukiwania nowego, niekonwencjonalnego źródła białka do żywienia ludzi. W niniejszym projekcie zaplanowano utworzenie nowych, bioaktywnych produktów, będących pełnowartościowymi zastępnikami produktów mięsnych, takich jak: burger, parówka czy gyros.

Projekt będzie realizowany w siedmiu etapach z wykorzystaniem infrastruktury Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Projekt podzielono na siedem etapów.
W pierwszym etapie opracowane wcześniej technologie produkcji białka z odpadowego soku ziemniaczanego, blendów olejów o zaprojektowanym stosunku kwasów n6/n3 zakapsułkowanych w otoczkach drożdżowych oraz źródła żelaza o wysokiej przyswajalności (ferrytyny) zostaną dopracowane i zaadaptowane na potrzeby stworzenia w/w produktów. Etap drugi zakłada opracowanie autorskiej technologii restrukturyzacji białka z wykorzystaniem techniki ekstruzji. W etapie 3 opracowane zostaną receptury i technologie produkcji 3 produktów o wysokiej wartości odżywczej. W etapie 4 i 5 nastąpi szeroka analiza produktów finalnych, zarówno pod kątem właściwości sensorycznych i fizycznych, ale także przeanalizowana zostanie aktywność biologiczna po procesie trawienia, w tym na liniach komórkowych in vitro. Etap 6 zakłada ocenę oddziaływania produkcji na środowisko naturalne poprzez wyznaczenie śladu wodnego i węglowego. Etap 7 zakłada przeskalowanie produkcji do warunków przemysłowych, dzięki czemu powstaną prototypowe produkty wyprodukowane w docelowych warunkach operacyjnych.
Subject (pl)
  • pełnowartościowe produkty roślin...

  • produkty wegańskie

  • zastępniki mięsa

  • żywność bezmięsna

  • żywność funkcjonalna