Opracowanie linii innowacyjnych pełnowartościowych zastępników produktów mięsnych na bazie surowców roślinnych z zastosowaniem dodatków funkcjonalnych

dc.abstract.plSzacuje się, że do 2050 r. liczba ludności na świecie wyniesie do 9 miliardów. Dlatego jednym z globalnych problemów może być wyżywienie ludności odpowiednią ilością żywności, a zwłaszcza dostarczenie odpowiedniej podaży białka. Globalne zmiany środowiskowe powodują potrzebę poszukiwania nowego, niekonwencjonalnego źródła białka do żywienia ludzi. W niniejszym projekcie zaplanowano utworzenie nowych, bioaktywnych produktów, będących pełnowartościowymi zastępnikami produktów mięsnych, takich jak: burger, parówka czy gyros. Projekt będzie realizowany w siedmiu etapach z wykorzystaniem infrastruktury Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Projekt podzielono na siedem etapów. W pierwszym etapie opracowane wcześniej technologie produkcji białka z odpadowego soku ziemniaczanego, blendów olejów o zaprojektowanym stosunku kwasów n6/n3 zakapsułkowanych w otoczkach drożdżowych oraz źródła żelaza o wysokiej przyswajalności (ferrytyny) zostaną dopracowane i zaadaptowane na potrzeby stworzenia w/w produktów. Etap drugi zakłada opracowanie autorskiej technologii restrukturyzacji białka z wykorzystaniem techniki ekstruzji. W etapie 3 opracowane zostaną receptury i technologie produkcji 3 produktów o wysokiej wartości odżywczej. W etapie 4 i 5 nastąpi szeroka analiza produktów finalnych, zarówno pod kątem właściwości sensorycznych i fizycznych, ale także przeanalizowana zostanie aktywność biologiczna po procesie trawienia, w tym na liniach komórkowych in vitro. Etap 6 zakłada ocenę oddziaływania produkcji na środowisko naturalne poprzez wyznaczenie śladu wodnego i węglowego. Etap 7 zakłada przeskalowanie produkcji do warunków przemysłowych, dzięki czemu powstaną prototypowe produkty wyprodukowane w docelowych warunkach operacyjnych.
dc.contributor.authorPrzemysław Łukasz Kowalczewski
dc.date.accessioned2025-06-30T14:41:23Z
dc.date.available2025-06-30T14:41:23Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.project25/0105/L-11/19/NCBR/2020
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3663
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.subject.plpełnowartościowe produkty roślinne
dc.subject.plprodukty wegańskie
dc.subject.plzastępniki mięsa
dc.subject.plżywność bezmięsna
dc.subject.plżywność funkcjonalna
dc.titleOpracowanie linii innowacyjnych pełnowartościowych zastępników produktów mięsnych na bazie surowców roślinnych z zastosowaniem dodatków funkcjonalnych
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.nameLIDER
project.endDate2024-01-01T00:00:00
project.startDate2021-01-01T00:00:00