Naturalne substancje bioaktywne rodzimych roślin zielarskich w biologicznej ochronie zbóż - od kompleksowej analizy ich składu i aktywności po modelowanie parametrów procesu
Type
Project
Date Issued
2019
Author
Discipline
food and nutrition technology
Abstract (PL)
Celem naukowym projektu jest kompleksowa analiza składu i aktywności biologicznej olejków eterycznych (EO) oraz ich rolę w procesie (i) hamowania wzrostu grzybów Fusarium oraz (ii) degradacji / transformacji mykotoksyn w badaniach in vitro i in vivo. Szczególny nacisk w projekcie kładzie się na wyjaśnienie mechanizmu działania EO w procesie hamowania wzrostu grzybów i degradacji/transformacja mykotoksyn. Zostaną zweryfikowane następujące hipotezy badawcze: (i) profil związków lotnych metabolitów roślin ziołowych i ich aktywność biologiczna jest ściśle zależna od ich pochodzenia oraz udziału głównych substancji czynnych
(ii) skuteczność działania EO w odniesieniu do wzrostu Fusarium i biosyntezy przez nie mykotoksyn zależy od warunków procesu
(iii) zdolność i mechanizm degradacji / transformacji toksyn Fusarium przez EO są różne i mogą zależeć od rodzaju toksyny i składu olejków eterycznych
(iv) EO mogą wpływać na strukturę komórkową grzyba, integralność błony komórkowej oraz proteom w zależności od ich pochodzenia i składu
(v) EO mogą zmniejszyć częstość występowania choroby Fusarium i mykotoksyn w warunkach polowych i poprawiać zdrowie roślin.