Naturalne substancje bioaktywne rodzimych roślin zielarskich w biologicznej ochronie zbóż - od kompleksowej analizy ich składu i aktywności po modelowanie parametrów procesu

dc.abstract.plCelem naukowym projektu jest kompleksowa analiza składu i aktywności biologicznej olejków eterycznych (EO) oraz ich rolę w procesie (i) hamowania wzrostu grzybów Fusarium oraz (ii) degradacji / transformacji mykotoksyn w badaniach in vitro i in vivo. Szczególny nacisk w projekcie kładzie się na wyjaśnienie mechanizmu działania EO w procesie hamowania wzrostu grzybów i degradacji/transformacja mykotoksyn. Zostaną zweryfikowane następujące hipotezy badawcze: (i) profil związków lotnych metabolitów roślin ziołowych i ich aktywność biologiczna jest ściśle zależna od ich pochodzenia oraz udziału głównych substancji czynnych
dc.abstract.pl(ii) skuteczność działania EO w odniesieniu do wzrostu Fusarium i biosyntezy przez nie mykotoksyn zależy od warunków procesu
dc.abstract.pl(iii) zdolność i mechanizm degradacji / transformacji toksyn Fusarium przez EO są różne i mogą zależeć od rodzaju toksyny i składu olejków eterycznych
dc.abstract.pl(iv) EO mogą wpływać na strukturę komórkową grzyba, integralność błony komórkowej oraz proteom w zależności od ich pochodzenia i składu
dc.abstract.pl(v) EO mogą zmniejszyć częstość występowania choroby Fusarium i mykotoksyn w warunkach polowych i poprawiać zdrowie roślin.
dc.contributor.authorAgnieszka Ewa Waśkiewicz
dc.contributor.authorMarcin Bryła
dc.contributor.authorDaniela Gwiazdowska
dc.date.accessioned2025-06-30T14:40:06Z
dc.date.available2025-06-30T14:40:06Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.project2018/31/B/NZ9/03485
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/3477
dc.pbn.affiliationfood and nutrition technology
dc.subject.plaktywność przeciwgrzybiczna i antymikrobiologiczna
dc.subject.plbiologiczna ochrona
dc.subject.plfitotoksyczność
dc.subject.plmykotoksyny
dc.subject.plolejki eteryczne
dc.subject.plpszenica
dc.titleNaturalne substancje bioaktywne rodzimych roślin zielarskich w biologicznej ochronie zbóż - od kompleksowej analizy ich składu i aktywności po modelowanie parametrów procesu
dc.title.alternativebrak
dc.typeProject
dspace.entity.typeProject
project.competition.nameOPUS
project.endDate2022-07-16T00:00:00
project.startDate2019-07-17T00:00:00