Gryka - zapomniane źródło wielu składników prozdrowotnych
Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2023
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego
ISSN
1232-3578
Web address
Number
1 (111)
Pages from-to
41-59
Abstract (PL)
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie gryką i jej przetworami. Obecnie w Polsce są zarejestrowane 4 odmiany gryki: Kora, Panda, MHR Korona oraz MHR Smuga. Skład chemiczny i walory gospodarcze gryki pozwalają na wszechstronne jej zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w przemyśle farmaceutycznym i ziołolecznictwie. Gryka jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych oraz związków biologicznie aktywnych o działaniu prozdrowotnym, takich jak: białka, sacharydy, lipidy, polifenole, składniki mineralne, witaminy i błonnik pokarmowy. Ze względu na wysoką zawartość składników aktywnych występujących w gryce, zalicza się ją do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która spełnia funkcje prozdrowotne w organizmie człowieka.
Abstract (EN)
In the recent years the interest in buckwheat and its products has increased. Currently, 4 varieties of buckwheat are registered in Poland: Kora, Panda, MHR Korona and MHR Smuga. The chemical composition and the economic advantages of buckwheat allow for its versatile use not only in the food industry but also in pharmaceuticals and herbal medicine. Buckwheat is a valuable source of many nutrients: proteins, saccharides, lipids, vitamins, macro- and microelements, and biologically active compounds with health-improving effect on the human body such as: polyphenolic substances, dietary fiber, phytosterols, and others. Because of high bioactive compounds level in buckwheat and its nutritional importance linked with beneficial effect on human’s health, buckwheat seeds and parts of
flower can be used as a component of healthy food.
flower can be used as a component of healthy food.
License
CC-BY-NC - Attribution-NonCommercial
Open access date
March 1, 2023