Stability of food security in EU member states – does the common agricultural policy ensure resilience of food systems during crises?

cris.virtual.author-orcid0000-0002-7592-7412
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid9de31cda-5821-478d-a331-37495893573e
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
dc.abstract.enThe COVID-19 pandemic and the Russian Invasion of Ukraine caused a global recession, not only by disrupting supply chains, raising inflation, and increasing public indebtedness, but also by destabilising global food markets. The resulting food shortages, along with the negative impact on the economic availability of food products, have made global inequalities more pronounced and exacerbated the problem of food insecurity. This study assesses the level and the stability of food security in the European Union (EU), compared to the rest of the world, and attempts to determine whether the common agricultural policy (CAP) has achieved its stated aim of creating resilient food systems. The stability of the first three dimensions of food security in various countries around the world was assessed based on the Global Food Security Index (GFSI). Research shows that food security in the EU is very good by world standards, as evidenced by the fact that 12 of the top 20 GFSI countries are EU member states. The CAP is shown to improve food security in EU member states and stabilises its already high level. Keywords: CAP, COVID-19, Food security, Russian Invasion of Ukraine.
dc.abstract.plPandemia Covid-19, a następnie inwazja Rosji na Ukrainę spowodowała globalną recesję, zakłócenia łańcuchów dostaw, wysoką inflację, wzrost długu publicznego, ale także niestabilność na rynkach żywności w skali globalnej. Wynikające z tych wydarzeń niedobory żywności, a także pogorszenie dostępności ekonomicznej produktów spożywczych pogłębiły nierówności na świecie i zaostrzyły problem braku bezpieczeństwa żywnościowego. Celem badania była ocena poziomu i stabilności bezpieczeństwa żywnościowego krajów UE na tle innych krajów świata oraz odpowiedź na pytanie, czy wspólna polityka rolna (WPR) spełniła swoją rolę w tworzeniu odpornych systemów żywnościowych. Ocenę stabilności trzech wymiarów bezpieczeństwa żywnościowego w różnych krajach świata dokonano w oparciu o Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI). Badania wykazały, że sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w UE jest bardzo dobra na tle świata, o czym świadczy fakt, że wśród 20 krajów o najwyższym wskaźniku GFSI aż 12 to kraje UE. WPR jest czynnikiem zarówno poprawiającym bezpieczeństwo żywnościowe w państwach członkowskich UE, jak i stabilizującym jego i tak już wysoki poziom.
dc.affiliationWydział Ekonomiczny
dc.affiliation.instituteKatedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie
dc.contributor.authorPoczta-Wajda, Agnieszka
dc.contributor.authorPoczta, Walenty
dc.date.access2025-03-04
dc.date.accessioned2025-03-04T12:38:34Z
dc.date.available2025-03-04T12:38:34Z
dc.date.copyright2024-12-21
dc.date.issued2024
dc.description.abstract<jats:p>Pandemia Covid-19, a następnie inwazja Rosji na Ukrainę spowodowała globalną recesję, zakłócenia łańcuchów dostaw, wysoką inflację, wzrost długu publicznego, ale także niestabilność na rynkach żywności w skali globalnej. Wynikające z tych wydarzeń niedobory żywności, a także pogorszenie dostępności ekonomicznej produktów spożywczych pogłębiły nierówności na świecie i zaostrzyły problem braku bezpieczeństwa żywnościowego. Celem badania była ocena poziomu i stabilności bezpieczeństwa żywnościowego krajów UE na tle innych krajów świata oraz odpowiedź na pytanie, czy wspólna polityka rolna (WPR) spełniła swoją rolę w tworzeniu odpornych systemów żywnościowych. Ocenę stabilności trzech wymiarów bezpieczeństwa żywnościowego w różnych krajach świata dokonano w oparciu o Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI). Badania wykazały, że sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w UE jest bardzo dobra na tle świata, o czym świadczy fakt, że wśród 20 krajów o najwyższym wskaźniku GFSI aż 12 to kraje UE. WPR jest czynnikiem zarówno poprawiającym bezpieczeństwo żywnościowe w państwach członkowskich UE, jak i stabilizującym jego i tak już wysoki poziom.</jats:p>
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number4
dc.description.points40
dc.description.versionfinal_published
dc.identifier.doi10.52335/ekon/190562
dc.identifier.eissn2299-6184
dc.identifier.issn0013-3205
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2540
dc.identifier.weblinkhttps://ekonomista.pte.pl/Stability-of-food-security-in-EU-member-states-does-the-common-agricultural-policy,190562,0,2.html
dc.languageen
dc.language.otherpl
dc.pbn.affiliationeconomics and finance
dc.relation.ispartofEkonomista
dc.relation.pages395-419
dc.relation.projectProgram of Student and Researcher Exchange under Bilateral Cooperation NAWA, No. BWS/BIL/2022/1/00086/U/00001
dc.rightsCC-BY-NC-ND
dc.sciencecloudsend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.enCAP
dc.subject.enCOVID-19
dc.subject.enfood security
dc.subject.enRussian inwasion of Ukraine
dc.subject.plWPR
dc.subject.plCovid-19
dc.subject.plbezpieczeństwo żywnościowe
dc.subject.plinwazaja Rosji na Ukrainę
dc.titleStability of food security in EU member states – does the common agricultural policy ensure resilience of food systems during crises?
dc.title.alternativeStabilność bezpieczeństwa żywnościowego w krajach członkowskich UE – czy wspólna polityka rolna zapewnia odporność systemów żywnościowych w czasie kryzysów?
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication