Genoserotyping of Listeria monocytogenes strains originating from meat products and meat processing environments

cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid0000-0002-5418-5632
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcidccd52a90-8355-4384-b6ea-c94578ebf2ce
dc.abstract.enBackground. Listeria monocytogenes is a foodborne human pathogen and a causative factor of listeriosis, which is an illness with a high mortality rate. Serotyping is a method for differentiating L. monocytogenes isolates based on unique combinations of somatic (O) and flagellar (H) antigens on the surface of their cells. Standard serotyping involves agglutination methods, which require using antisera. However, there are also genoserotyping methods which allow to categorise L. monocytogenes isolates into particular groups of serotypes (referred to as serogroups) based on genetic analyses. Differentiating L. monocytogenes isolates is an important issue in terms of food safety, surveillance and traceability of contamination sources. In this work, we present results of the genoserotyping of 153 L. monocytogenes isolates originating from meat products and meat processing environments at Polish processing plants. Two protocols were used for genoserotyping analyses: the first one allows to differentiate between four most common serotypes (1/2a, 1/2b, 1/2c and 4b) and the second one allows to distinguish hypervirulent serovar 4h from other serotypes. Results and conclusion. Results achieved using both methods were consistent and all isolates were categorised into corresponding serogroups within the two methodologies. Most of the isolates (73.9 %) were characterised as members of the IIa serogroup (representing the 1/2a, 3a serovars). The IVb (4b, 4d, 4e) serogroup was the second most common (and comprised 18.3 % of isolates), followed by IIb (1/2b, 3b, 7) and IIc (1/2c, 3c), however, the last two groups were equally numerous (and each of them comprised 3.9 % of all isolates). None of the collected isolates belonged to the serogroup representing the 4a, 4c, 4ab and 4h serotypes.
dc.abstract.plWprowadzenie. Listeria monocytogenes jest ludzkim patogenem związanym z żywnością oraz czynnikiem wywołujący listeriozę, czyli chorobę o wysokim odsetku śmiertelności. Serotypowanie jest metodą różnicowania izolatów L. monocytogenes w oparciu o unikatowe kombinacje antygenów somatycznych (O) i rzęskowych (H) na powierzchni ich komórek. Klasyczne serotypowanie jest wykonywane z wykorzystaniem metod aglutynacyjnych, które wymagają użycia przeciwciał. Istnieją jednak metody genoserotypowania, które pozwalają zakwalifikować izolaty L. monocytogenes do poszczególnych grup serotypów (nazywanych serogrupami) na podstawie analiz genetycznych. Różnicowanie izolatów L. monocytogenes jest ważnym zagadnieniem w kontekście bezpieczeństwa żywności, kontroli i śledzenia źródeł skażeń. W niniejszej pracy przedstawiamy wyniki genoserotypowania 153 izolatów L. monocytogenes pochodzących z produktów mięsnych i środowiska produkcyjnego w polskich zakładach przetwórstwa. Do przeprowadzenia analiz genoseroptyu wykorzystano dwie metodyki: pierwsza pozwala na rozróżnienie czterech najczęściej występujących serotypów (1/2a, 1/2b, 1/2c oraz 4b), natomiast druga pozwala rozróżnić hiperwirulentny serowar 4h od innych serotypów. Wyniki i wnioski. Otrzymane oboma metodami wyniki były zgodne i wszystkie izolaty zostały zakwalifikowane do odpowiadających sobie serogrup w obrębie obu metodyk. Większość izolatów (73.9 %) została scharakteryzowana jako należąca do serogrupy IIa (reprezentującej serowary 1/2a, 3a). Serogrupa IVb (4b, 4d, 4e) była drugą najbardziej liczną (zawierała 18.3 % izolatów), a następnie IIb (1/2b, 3b, 7) oraz IIc (1/2c, 3c), przy czym ostatnie dwie grupy były równoliczne (i każda z nich zawierała 3.9 % wszystkich izolatów). Żaden z zebranych izolatów nie należał do serogrupy reprezentującej serotypy 4a, 4c, 4ab i 4h.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
dc.contributor.authorKawacka, Iwona
dc.contributor.authorOlejnik-Schmidt, Agnieszka
dc.date.access2025-08-26
dc.date.accessioned2025-08-26T10:39:20Z
dc.date.available2025-08-26T10:39:20Z
dc.date.copyright2022
dc.date.issued2022
dc.description.abstract<jats:p>Background. Listeria monocytogenes is a foodborne human pathogen and a causative factor of listeriosis, which is an illness with a high mortality rate. Serotyping is a method for differentiating L. monocytogenes isolates based on unique combinations of somatic (O) and flagellar (H) antigens on the surface of their cells. Standard serotyping involves agglutination methods, which require using antisera. However, there are also genoserotyping methods which allow to categorise L. monocytogenes isolates into particular groups of serotypes (referred to as serogroups) based on genetic analyses. Differentiating L. monocytogenes isolates is an important issue in terms of food safety, surveillance and traceability of contamination sources. In this work, we present results of the genoserotyping of 153 L. monocytogenes isolates originating from meat products and meat processing environments at Polish processing plants. Two protocols were used for genoserotyping analyses: the first one allows to differentiate between four most common serotypes (1/2a, 1/2b, 1/2c and 4b) and the second one allows to distinguish hipervirulent serovar 4h from other serotypes. Results and conclusion. Results achieved using both methods were consistent and all isolates were categorised into corresponding serogroups within the two methodologies. Most of the isolates (73.9 %) were characterised as members of the IIa serogroup (representing the 1/2a, 3a serovars). The IVb (4b, 4d, 4e) serogroup was the second most common (and comprised 18.3 % of isolates), followed by IIb (1/2b, 3b, 7) and IIc (1/2c, 3c), however, the last two groups were equally numerous (and each of them comprised 3.9 % of all isolates). None of the collected isolates belonged to the serogroup representing the 4a, 4c, 4ab and 4h serotypes.</jats:p>
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number2 (131)
dc.description.points20
dc.description.versionfinal_published
dc.description.volume29
dc.identifier.doi10.15193/zntj/2022/131/414
dc.identifier.eissn2451-0777
dc.identifier.issn2451-0769
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/4377
dc.identifier.weblinkhttps://wydawnictwo.pttz.org/magazine-archive/genoserotypowanie-izolatow-listeria-monocytogenes-pochodzacych-z-produktow-miesnych-i-srodowiska-produkcyjnego/
dc.languageen
dc.language.otherpl
dc.relation.ispartofŻywność. Nauka. Technologia. Jakość
dc.relation.pages34-44
dc.rightsCC-BY
dc.sciencecloudsend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.enserotyping
dc.subject.engenoserotyping
dc.subject.enserotypes
dc.subject.enfood safety
dc.subject.enfood surveillance
dc.subject.plserotypowanie
dc.subject.plgenoserotypowanie
dc.subject.plserotypy
dc.subject.plbezpieczeństwo żywności
dc.subject.plkontrola żywności
dc.titleGenoserotyping of Listeria monocytogenes strains originating from meat products and meat processing environments
dc.title.alternativeGenoserotypowanie izolatów Listeria monocytogenes pochodzących z produktów mięsnych i środowiska produkcyjnego
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue2
oaire.citation.volume29