The development of the craft beer market, microorganisms, unconventional additives and their impact on the final product

cris.virtual.author-orcid0000-0001-9893-6090
cris.virtual.author-orcid0000-0003-2170-8932
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcidfa66e9d1-3f64-41a9-b455-e907ebdb62fe
cris.virtualsource.author-orcid8582b7ca-2d6c-403f-a4d7-fabcfd38e946
cris.virtualsource.author-orcid7d9477dd-b73d-4a0a-8be7-8586e6381724
dc.abstract.enBackground. The modern brewing industry is currently undergoing enormous and rapid changes in many countries around the world. The growing number of craft breweries and microbreweries is a challenge for large beer companies due to the emergence of new beer styles and interesting additions that give the consumer a much wider choice than classic light lager. The aim of this publication is to present changes taking place in craft brewing in Central and Eastern Europe and further prospects for the development of this sector. Results and conclusions. This review presents a literature study of key insights influencing the development of craft beer and the transformation of the brewing industry. The history of the global beer revolution and its significance for the development of the craft brewery market in Central and Eastern Europe were briefly presented. This paper also discussed the role of microorganisms and innovative additives used in the production of craft beer , influencing not only its taste, but also the increase in nutritional value and, consequently, greater market interest in this type of beer. Opportunities and prospects for further development of this type of beer, both in Poland and in Central and Eastern Europe, are promising. Craft breweries have made a real revolution on the beer market, influencing consumer preferences, contributing to the improvement of quality and the diversification of the offer on the beer market. When purchasing such a product, the consumer is more aware of the sustainable use of local raw materials in its production
dc.abstract.plWprowadzenie. Współczesny przemysł piwowarski przechodzi obecnie ogromne i szybkie zmiany w wielu krajach świata. Rosnąca liczba browarów i mini browarów rzemieślniczych stanowi wyzwanie dla dużych koncernów piwnych, ze względu na pojawienie się nowych stylów piwa i ciekawych dodatków, które dają konsumentowi znacznie szerszy wybór niż klasyczny jasny lager. Celem niniejszej publikacji jest przedstawienie zmian zachodzących w browarnictwie rzemieślniczym w Europie Środkowo-Wschodniej oraz dalszych perspektyw rozwoju tej branży. Wyniki i wnioski. W niniejszym przeglądzie przedstawiono studium literaturowe dotyczące kluczowych spostrzeżeń wpływających na rozwój piwa rzemieślniczego i transformację branży piwowarskiej. Pokrótce przedstawiono historię światowej rewolucji piwnej i jej znaczenie dla rozwoju rynku browarów rzemieślniczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Omówiono rolę mikroorganizmów i innowacyjnych dodatków stosowanych w produkcji piwa rzemieślniczego, wpływających nie tylko na jego smak, ale także na wzrost wartości odżywczej, a co za tym idzie, większe zainteresowanie rynku takim rodzajem piwa. Możliwości i dalsze perspektywy rozwoju tego sektora produkcji piwa rzemieślniczego zarówno w Polsce, jak i w Europie Środkowo- Wschodniej są bardzo obiecujące. Browary rzemieślnicze dokonały prawdziwej rewolucji na rynku piwa, wpływając zarówno na preferencje konsumentów, jaki i przyczyniając się do poprawy jakości i dywersyfikacji oferty na tym rynku. Kupując taki produkt, konsument jest bardziej świadomy zrównoważonego wykorzystania lokalnych surowców w produkcji tego rodzaju piwa.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
dc.contributor.authorGumienna, Małgorzata
dc.contributor.authorLasik-Kurdyś, Małgorzata
dc.contributor.authorGórna, Barbara
dc.date.access2024-10-09
dc.date.accessioned2024-10-09T08:30:37Z
dc.date.available2024-10-09T08:30:37Z
dc.date.copyright2024-06
dc.date.issued2024
dc.description.abstract<jats:p>Background. The modern brewing industry is currently undergoing enormous and rapid changes in many countries around the world. The growing number of craft breweries and microbreweries is a challenge for large beer companies due to the emergence of new beer styles and interesting additions that give the consumer a much wider choice than classic light lager. The aim of this publication is to present changes taking place in craft brewing in Central and Eastern Europe and further prospects for the development of this sector. Results and conclusions. This review presents a literature study of key insights influencing the development of craft beer and the transformation of the brewing industry. The history of the global beer revolution and its significance for the development of the craft brewery market in Central and Eastern Europe were briefly presented. This paper also discussed the role of microorganisms and innovative additives used in the production of craft beer , influencing not only its taste, but also the increase in nutritional value and, consequently, greater market interest in this type of beer. Opportunities and prospects for further development of this type of beer, both in Poland and in Central and Eastern Europe, are promising. Craft breweries have made a real revolution on the beer market, influencing consumer preferences, contributing to the improvement of quality and the diversification of the offer on the beer market. When purchasing such a product, the consumer is more aware of the sustainable use of local raw materials in its production.</jats:p>
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0.00
dc.description.number2 (139)
dc.description.points20
dc.description.versionfinal_published
dc.description.volume31
dc.identifier.doi10.15193/zntj/2024/139/494
dc.identifier.eissn2451-0777
dc.identifier.issn2451-0769
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1797
dc.identifier.weblinkhttps://wydawnictwo.pttz.org/magazine-archive-categories/2024-31-2-139/
dc.languageen
dc.relation.ispartofŻywność. Nauka. Technologia. Jakość
dc.relation.pages5-23
dc.rightsOther
dc.sciencecloudsend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.encraft beer
dc.subject.enbrewer's yeast
dc.subject.enlavender
dc.subject.enpropolis
dc.subject.enpolyphenols
dc.subject.plpiwo rzemieślnicze
dc.subject.pldrożdże piwowarskie
dc.subject.pllawenda
dc.subject.plpierzga
dc.subject.plpolifenole
dc.titleThe development of the craft beer market, microorganisms, unconventional additives and their impact on the final product
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue2
oaire.citation.volume31