Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea) – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w żywności

cris.virtual.author-orcid0000-0002-0744-9033
cris.virtualsource.author-orcid968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c
dc.abstract.enThis paper characterizes the perennial legume of the leguminous bean family Clitoria ternateaL., also known as butterfly pea or blue pea. It has anumber of agricultural and technological properties and uses, including, among others, as animal feed or food colouring. Due to its content of biologically active compounds with desirable functional properties, the plant is also used for medicinal purposes, e.g. in neurological disorders, improvement of memory capacity, sedative and antidepressant effects, laxative, analgesic, may protect against diabetes or atherosclerosis. The properties described indicate that Clitoria ternatea could be adesirable ingredient in new functional food formulations or dietary supplements.
dc.abstract.plW pracy scharakteryzowano wieloletnią roślinę strączkową z rodziny bobowatych Clitoria ternatea L., znaną także pod nazwą groszek motylkowy lub groszek niebieski. Ma szereg właściwości i zastosowań rolniczych oraz technologicznych, w tym m.in. jako pasza, czy barwnik spożywczy. Ze względu na zawartość związków biologicznie aktywnych o pożądanych właściwościach funkcjonalnych roślina ta jest również wykorzystywana w celach leczniczych, m.in. w zaburzeniach neurologicznych, poprawy zdolności zapamiętywania, działa uspokajająco i antydepresyjnie, przeczyszczająco, przeciwbólowo, może chronić przed cukrzycą lub miażdżycą. Opisane właściwości wskazują, że Clitoria ternatea może stanowić pożądany składnik nowych receptur żywności funkcjonalnej lub suplementów diety.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
dc.contributor.authorGramza-Michałowska, Anna
dc.date.accessioned2024-10-16T11:24:24Z
dc.date.available2024-10-16T11:24:24Z
dc.date.issued2023
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number12
dc.description.points20
dc.description.volume77
dc.identifier.doi10.15199/65.2023.12.4
dc.identifier.eissn2449-996X
dc.identifier.issn0033-250X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1853
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.relation.ispartofPrzemysł Spożywczy
dc.relation.pages31-35
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudsend
dc.subject.enClitoria ternatea
dc.subject.enantocyanins
dc.subject.enantioxidants
dc.subject.enpharmacological activity
dc.subject.enfunctional food
dc.subject.plClitoria ternatea
dc.subject.plantocyjany
dc.subject.plprzeciwutleniacze
dc.subject.plwłaściwości farmakologiczne
dc.subject.plżywność funkcjonalna
dc.titleKlitoria ternateńska (Clitoria ternatea) – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w żywności
dc.title.alternativeClitoria ternatea health-promoting properties and food use
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue12
oaire.citation.volume1