Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea) – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w żywności
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-0744-9033 | |
cris.virtualsource.author-orcid | 968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c | |
dc.abstract.en | This paper characterizes the perennial legume of the leguminous bean family Clitoria ternateaL., also known as butterfly pea or blue pea. It has anumber of agricultural and technological properties and uses, including, among others, as animal feed or food colouring. Due to its content of biologically active compounds with desirable functional properties, the plant is also used for medicinal purposes, e.g. in neurological disorders, improvement of memory capacity, sedative and antidepressant effects, laxative, analgesic, may protect against diabetes or atherosclerosis. The properties described indicate that Clitoria ternatea could be adesirable ingredient in new functional food formulations or dietary supplements. | |
dc.abstract.pl | W pracy scharakteryzowano wieloletnią roślinę strączkową z rodziny bobowatych Clitoria ternatea L., znaną także pod nazwą groszek motylkowy lub groszek niebieski. Ma szereg właściwości i zastosowań rolniczych oraz technologicznych, w tym m.in. jako pasza, czy barwnik spożywczy. Ze względu na zawartość związków biologicznie aktywnych o pożądanych właściwościach funkcjonalnych roślina ta jest również wykorzystywana w celach leczniczych, m.in. w zaburzeniach neurologicznych, poprawy zdolności zapamiętywania, działa uspokajająco i antydepresyjnie, przeczyszczająco, przeciwbólowo, może chronić przed cukrzycą lub miażdżycą. Opisane właściwości wskazują, że Clitoria ternatea może stanowić pożądany składnik nowych receptur żywności funkcjonalnej lub suplementów diety. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej | |
dc.contributor.author | Gramza-Michałowska, Anna | |
dc.date.accessioned | 2024-10-16T11:24:24Z | |
dc.date.available | 2024-10-16T11:24:24Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.description.bibliography | il., bibliogr. | |
dc.description.finance | publication_nocost | |
dc.description.financecost | 0,00 | |
dc.description.number | 12 | |
dc.description.points | 20 | |
dc.description.volume | 77 | |
dc.identifier.doi | 10.15199/65.2023.12.4 | |
dc.identifier.eissn | 2449-996X | |
dc.identifier.issn | 0033-250X | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1853 | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.relation.ispartof | Przemysł Spożywczy | |
dc.relation.pages | 31-35 | |
dc.rights | ClosedAccess | |
dc.sciencecloud | send | |
dc.subject.en | Clitoria ternatea | |
dc.subject.en | antocyanins | |
dc.subject.en | antioxidants | |
dc.subject.en | pharmacological activity | |
dc.subject.en | functional food | |
dc.subject.pl | Clitoria ternatea | |
dc.subject.pl | antocyjany | |
dc.subject.pl | przeciwutleniacze | |
dc.subject.pl | właściwości farmakologiczne | |
dc.subject.pl | żywność funkcjonalna | |
dc.title | Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea) – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w żywności | |
dc.title.alternative | Clitoria ternatea health-promoting properties and food use | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication | |
oaire.citation.issue | 12 | |
oaire.citation.volume | 1 |