Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Samowystarczalność żywnościowa państw Unii Europejskiej w latach 2012–2022
 
Full item page
Options

Samowystarczalność żywnościowa państw Unii Europejskiej w latach 2012–2022

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2024
Author
Kołodziejczak, Małgorzata Anna 
Faculty
Wydział Ekonomiczny
PBN discipline
economics and finance
Journal
Wieś i Rolnictwo
ISSN
0137-1673
DOI
10.53098/wir.2024.3.204/01
Web address
https://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/971
Number
3 (204)
Pages from-to
7-28
Abstract (PL)
Celem artykułu była ocena poziomu samowystarczalności żywnościowej Unii Europejskiej w teoretycznie możliwej sytuacji kryzysowej, w której łańcuchy dostaw zostaną przerwane, a handel zagraniczny żywnością utrudniony lub niemożliwy. Badanie przeprowadzono na podstawie danych FAOSTAT i literatury przedmiotu. Zastosowano metodę porównawczą z wykorzystaniem wskaźnika samowystarczalności żywnościowej, którego wartości oszacowano na podstawie średniej produkcji i średniego zużycia żywności w latach 2012–2022. W warunkach gospodarki zamkniętej UE-27 osiągała samowystarczalność lub się do niej zbliżała w zakresie wszystkich badanych grup żywności, jednak jej poszczególne państwa nie były całkowicie samowystarczalne żywnościowo. Konieczna jest więc wewnątrzwspólnotowa wymiana żywności nawet w możliwej sytuacji kryzysowej oraz utrzymywanie rezerw na poziomie krajowym. Ważne jest także ograniczanie marnotrawstwa żywności. Potencjalnym zagrożeniem dla samowystarczalności żywnościowej UE jest zmniejszenie produkcji żywności wynikające z implementacji wymogów Europejskiego Zielonego Ładu.
Abstract (EN)
The aim of this paper is to assess the level of food self-sufficiency in the European Union under a  hypothetical crisis scenario in  which supply chains are disrupted and international food trade is either severely restricted or impossible. The study is based on FAOSTAT data and a review of relevant literature. A comparative method was employed, utilising a food self-sufficiency index, with values estimated from average food production and consumption between 2012 and 2022. Under a closed economy, the EU-27 either achieved or came close to achieving self-sufficiency across all analysed food categories; however, individual member states were not entirely food self-sufficient. Therefore, intracommunity food exchange remains necessary even in the examined crisis scenario, along with the maintenance of national reserves. Additionally, reducing food waste is crucial. A potential risk to the European Union’s food self-sufficiency is a decrease in food production due to the implementation of European Green Deal requirements.
Keywords (PL)
  • produkcja rolnicza

  • bezpieczeństwo żywnościowe

  • samowystarczalność żywnościowa

  • marnotrawstwo żywności

  • Europejski Zielony Ład.

Keywords (EN)
  • agricultural production

  • food security

  • food self-sufficiency

  • food waste

  • The European Green Deal

License
cc-bycc-by CC-BY - Attribution
Open access date
January 9, 2025
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia