Samowystarczalność żywnościowa państw Unii Europejskiej w latach 2012–2022

cris.virtual.author-orcid0000-0001-5615-5560
cris.virtualsource.author-orcid03135b01-1faf-4e02-8415-c383da90763b
dc.abstract.enThe aim of this paper is to assess the level of food self-sufficiency in the European Union under a  hypothetical crisis scenario in  which supply chains are disrupted and international food trade is either severely restricted or impossible. The study is based on FAOSTAT data and a review of relevant literature. A comparative method was employed, utilising a food self-sufficiency index, with values estimated from average food production and consumption between 2012 and 2022. Under a closed economy, the EU-27 either achieved or came close to achieving self-sufficiency across all analysed food categories; however, individual member states were not entirely food self-sufficient. Therefore, intracommunity food exchange remains necessary even in the examined crisis scenario, along with the maintenance of national reserves. Additionally, reducing food waste is crucial. A potential risk to the European Union’s food self-sufficiency is a decrease in food production due to the implementation of European Green Deal requirements.
dc.abstract.plCelem artykułu była ocena poziomu samowystarczalności żywnościowej Unii Europejskiej w teoretycznie możliwej sytuacji kryzysowej, w której łańcuchy dostaw zostaną przerwane, a handel zagraniczny żywnością utrudniony lub niemożliwy. Badanie przeprowadzono na podstawie danych FAOSTAT i literatury przedmiotu. Zastosowano metodę porównawczą z wykorzystaniem wskaźnika samowystarczalności żywnościowej, którego wartości oszacowano na podstawie średniej produkcji i średniego zużycia żywności w latach 2012–2022. W warunkach gospodarki zamkniętej UE-27 osiągała samowystarczalność lub się do niej zbliżała w zakresie wszystkich badanych grup żywności, jednak jej poszczególne państwa nie były całkowicie samowystarczalne żywnościowo. Konieczna jest więc wewnątrzwspólnotowa wymiana żywności nawet w możliwej sytuacji kryzysowej oraz utrzymywanie rezerw na poziomie krajowym. Ważne jest także ograniczanie marnotrawstwa żywności. Potencjalnym zagrożeniem dla samowystarczalności żywnościowej UE jest zmniejszenie produkcji żywności wynikające z implementacji wymogów Europejskiego Zielonego Ładu.
dc.affiliationWydział Ekonomiczny
dc.affiliation.instituteKatedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie
dc.contributor.authorKołodziejczak, Małgorzata Anna
dc.date.access2025-03-05
dc.date.accessioned2025-03-05T11:03:31Z
dc.date.available2025-03-05T11:03:31Z
dc.date.copyright2025-01-09
dc.date.issued2024
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number3 (204)
dc.description.points40
dc.description.versionfinal_published
dc.identifier.doi10.53098/wir.2024.3.204/01
dc.identifier.eissn2657-5213
dc.identifier.issn0137-1673
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2545
dc.identifier.weblinkhttps://kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/article/view/971
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.pbn.affiliationeconomics and finance
dc.relation.ispartofWieś i Rolnictwo
dc.relation.pages7-28
dc.rightsCC-BY
dc.sciencecloudsend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.enagricultural production
dc.subject.enfood security
dc.subject.enfood self-sufficiency
dc.subject.enfood waste
dc.subject.enThe European Green Deal
dc.subject.plprodukcja rolnicza
dc.subject.plbezpieczeństwo żywnościowe
dc.subject.plsamowystarczalność żywnościowa
dc.subject.plmarnotrawstwo żywności
dc.subject.plEuropejski Zielony Ład.
dc.titleSamowystarczalność żywnościowa państw Unii Europejskiej w latach 2012–2022
dc.title.alternativeFood Self-Sufficiency of the European Union Countries in 2012–2022
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication