Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Financial Security of Social Cooperatives in the Catering Industry: Findings From the Financial Analysis vs. the Management’s Views
 
Full item page
Options

Financial Security of Social Cooperatives in the Catering Industry: Findings From the Financial Analysis vs. the Management’s Views

Type
Journal article
Language
English
Date issued
2025
Author
Tomczyk, Patrycja
Czerwińska-Kayzer, Dorota 
Florek, Joanna 
Faculty
Wydział Ekonomiczny
Journal
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
ISSN
2657-781X
DOI
10.5604/01.3001.0055.0351
Web address
https://rnseria.com/article/01.3001.0055.0351/pl
Volume
27
Number
1
Pages from-to
249-262
Abstract (PL)
Bezpieczeństwo finansowe jest niezbędne do trwałego funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstw w warunkach konkurencji. Szczególnie ważne staje się ono w sytuacjach kryzysowych, gdy wprowadzone ograniczenia mają niekorzystny wpływ na działalność jednostek gospodarczych. Dlatego ważne jest dokładne poznanie czynników kształtujących bezpieczeństwo finansowe przedsiębiorstw działających w trudnych uwarunkowaniach gospodarczych, a zwłaszcza tych, które za podstawowy cel stawiają działalność na rzecz społeczeństwa, a takimi są gastronomiczne spółdzielnie socjalne. Celem badań była ocena i porównanie bezpieczeństwa finansowego gastronomicznych spółdzielni socjalnych działających na terenie Wielkopolski w okresie pandemii COVID-19. Dane do badań pozyskano ze sprawozdań finansowych trzech spółdzielni socjalnych za lata 2020-2022. Informacje na temat opinii o bezpieczeństwie finansowym wśród członków zebrano podczas wywiadu bezpośredniego przeprowadzonego na standaryzowanym formularzu ankiety. Z przeprowadzonej analizy wskaźnikowej wynika, że sytuacja finansowa spółdzielni socjalnych prowadzących działalność gastronomiczną w okresie zagrożenia COVID-19 była trudna, mimo starań kadry zarządzającej i pozytywnego postrzegania sytuacji przez członków. Przejawiało się to problemami z terminowym regulowaniem zobowiązań, a także trudnościami w generowaniu zysków i dodatnich przepływów pieniężnych. W przyszłości, aby uniknąć takich trudności, podmioty tej branży powinny skoncentrować uwagę na efektywnym zarządzaniu kredytem kupieckim, aktywniej ubiegać się o wsparcie finansowe ze środków pomocy publicznej, a także umacniać komunikację wewnętrzną. Lepsze zarządzanie tymi obszarami może pomóc w zabezpieczeniu bezpieczeństwa finansowego i umożliwić bardziej efektywne funkcjonowanie spółdzielni w obliczu przyszłych trudności gospodarczych.
Abstract (EN)
Financial security is essential in order for enterprises to survive and thrive in a competitive environment. It becomes especially important in crisis situations where restrictions are imposed that adversely affect business activities. Hence, there is a need for an in-depth exploration of what determines financial security in enterprises facing economic difficulties, especially in those primarily committed to social issues, namely social catering cooperatives. The purpose of this study was to assess and compare the financial security of social catering cooperatives active in Greater Poland during the COVID-19 pandemic.Research data was retrieved from 2020-2022 financial reports of three social cooperatives. Information on how cooperative members view their financial security was collected during direct interviews based on a standardized questionnaire form. As demonstrated by the analysis of performance ratios, despite efforts made by the management, social cooperatives active in the catering business experienced a difficult financial situation during the COVID-19 threat, although their members had a positive perception of it. The difficulties were reflected in the cooperatives struggling to meet payment deadlines and to generate profits and positivecash flows. In order to avoid such issues in the future, they should focus on efficiently managing their trade credit, more actively seeking financial support from public funds, and strengthening their in-house communications. Managing these areas better can help ensure financial security and enable a more efficient functioning of cooperatives when faced with new economic hurdles.
Keywords (PL)
  • bezpieczeństwo finansowe

  • płynność finansowa

  • rentowność

  • wydajność gotówkowa

  • spółdzielnie socjalne

  • branża gastronomiczna

Keywords (EN)
  • financial security

  • liquidity

  • profitability

  • cash generation ratio

  • social cooperatives

  • catering industry

License
cc-bycc-by CC-BY - Attribution
Open access date
March 11, 2025
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia