Financial Security of Social Cooperatives in the Catering Industry: Findings From the Financial Analysis vs. the Management’s Views

cris.virtual.author-orcid0000-0003-4352-3074
cris.virtual.author-orcid0000-0002-2990-3348
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcidc3b61919-dcdb-46b2-af62-60ebda38ff84
cris.virtualsource.author-orcidb83786b3-e75b-486a-84bd-26bdb579ccf6
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
dc.abstract.enFinancial security is essential in order for enterprises to survive and thrive in a competitive environment. It becomes especially important in crisis situations where restrictions are imposed that adversely affect business activities. Hence, there is a need for an in-depth exploration of what determines financial security in enterprises facing economic difficulties, especially in those primarily committed to social issues, namely social catering cooperatives. The purpose of this study was to assess and compare the financial security of social catering cooperatives active in Greater Poland during the COVID-19 pandemic.Research data was retrieved from 2020-2022 financial reports of three social cooperatives. Information on how cooperative members view their financial security was collected during direct interviews based on a standardized questionnaire form. As demonstrated by the analysis of performance ratios, despite efforts made by the management, social cooperatives active in the catering business experienced a difficult financial situation during the COVID-19 threat, although their members had a positive perception of it. The difficulties were reflected in the cooperatives struggling to meet payment deadlines and to generate profits and positivecash flows. In order to avoid such issues in the future, they should focus on efficiently managing their trade credit, more actively seeking financial support from public funds, and strengthening their in-house communications. Managing these areas better can help ensure financial security and enable a more efficient functioning of cooperatives when faced with new economic hurdles.
dc.abstract.plBezpieczeństwo finansowe jest niezbędne do trwałego funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstw w warunkach konkurencji. Szczególnie ważne staje się ono w sytuacjach kryzysowych, gdy wprowadzone ograniczenia mają niekorzystny wpływ na działalność jednostek gospodarczych. Dlatego ważne jest dokładne poznanie czynników kształtujących bezpieczeństwo finansowe przedsiębiorstw działających w trudnych uwarunkowaniach gospodarczych, a zwłaszcza tych, które za podstawowy cel stawiają działalność na rzecz społeczeństwa, a takimi są gastronomiczne spółdzielnie socjalne. Celem badań była ocena i porównanie bezpieczeństwa finansowego gastronomicznych spółdzielni socjalnych działających na terenie Wielkopolski w okresie pandemii COVID-19. Dane do badań pozyskano ze sprawozdań finansowych trzech spółdzielni socjalnych za lata 2020-2022. Informacje na temat opinii o bezpieczeństwie finansowym wśród członków zebrano podczas wywiadu bezpośredniego przeprowadzonego na standaryzowanym formularzu ankiety. Z przeprowadzonej analizy wskaźnikowej wynika, że sytuacja finansowa spółdzielni socjalnych prowadzących działalność gastronomiczną w okresie zagrożenia COVID-19 była trudna, mimo starań kadry zarządzającej i pozytywnego postrzegania sytuacji przez członków. Przejawiało się to problemami z terminowym regulowaniem zobowiązań, a także trudnościami w generowaniu zysków i dodatnich przepływów pieniężnych. W przyszłości, aby uniknąć takich trudności, podmioty tej branży powinny skoncentrować uwagę na efektywnym zarządzaniu kredytem kupieckim, aktywniej ubiegać się o wsparcie finansowe ze środków pomocy publicznej, a także umacniać komunikację wewnętrzną. Lepsze zarządzanie tymi obszarami może pomóc w zabezpieczeniu bezpieczeństwa finansowego i umożliwić bardziej efektywne funkcjonowanie spółdzielni w obliczu przyszłych trudności gospodarczych.
dc.affiliationWydział Ekonomiczny
dc.affiliation.instituteKatedra Finansów i Rachunkowości
dc.contributor.authorTomczyk, Patrycja
dc.contributor.authorCzerwińska-Kayzer, Dorota
dc.contributor.authorFlorek, Joanna
dc.date.access2025-08-29
dc.date.accessioned2025-08-29T07:57:24Z
dc.date.available2025-08-29T07:57:24Z
dc.date.copyright2025-03-11
dc.date.issued2025
dc.description.abstract<jats:p>Financial security is essential in order for enterprises to survive and thrive in a competitive environment. It becomes especially important in crisis situations where restrictions are imposed that adversely affect business activities. Hence, there is a need for an in-depth exploration of what determines financial security in enterprises facing economic difficulties, especially in those primarily committed to social issues, namely social catering cooperatives. The purpose of this study was to assess and compare the financial security of social catering cooperatives active in Greater Poland during the COVID-19 pandemic. Research data was retrieved from 2020-2022financial reports of three social cooperatives. Information on how cooperative members view their financial security was collected during direct interviews based on a standardized questionnaire form. As demonstrated by the analysis of performance ratios, despite efforts made by the management, social cooperatives active in the catering business experienced a difficult financial situation during the COVID-19 threat, although their members had a positive perception of it. The difficulties were reflected in the cooperatives struggling to meet payment deadlines and to generate profits and positive cash flows. In order to avoid such issues in the future, they should focus on efficiently managing their trade credit, more actively seeking financial support from public funds, and strengthening their in-house communications. Managing these areas better can help ensure financial security and enable a more efficient functioning of cooperatives when faced with new economic hurdles.</jats:p>
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number1
dc.description.points40
dc.description.versionfinal_published
dc.description.volume27
dc.identifier.doi10.5604/01.3001.0055.0351
dc.identifier.eissn2657-7828
dc.identifier.issn2657-781X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/4508
dc.identifier.weblinkhttps://rnseria.com/article/01.3001.0055.0351/pl
dc.languageen
dc.language.otherpl
dc.relation.ispartofAnnals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
dc.relation.pages249-262
dc.rightsCC-BY
dc.sciencecloudsend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.enfinancial security
dc.subject.enliquidity
dc.subject.enprofitability
dc.subject.encash generation ratio
dc.subject.ensocial cooperatives
dc.subject.encatering industry
dc.subject.plbezpieczeństwo finansowe
dc.subject.plpłynność finansowa
dc.subject.plrentowność
dc.subject.plwydajność gotówkowa
dc.subject.plspółdzielnie socjalne
dc.subject.plbranża gastronomiczna
dc.titleFinancial Security of Social Cooperatives in the Catering Industry: Findings From the Financial Analysis vs. the Management’s Views
dc.title.alternativeBezpieczeństwo finansowe spółdzielni socjalnych branży gastronomicznej – wyniki analizy finansowej a opinie kadry
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue1
oaire.citation.volumeXXVII