Dietary factors and glycaemic control in patients with diabetes

cris.virtual.author-orcid0000-0003-1996-5198
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid1ccb8edd-cf11-49a4-bd1c-af5fd753fdc7
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
dc.abstract.enIntroduction and objective: Although type 1 and type 2 diabetes differ significantly in various aspects, including etiology, treatment and medical guidelines, does the type of disease influence the level of management? The aim of the study is to identify the differences in BMI, food frequency intake, and levels of physical activity between individuals with different types of diabetes, and to assess the link between dietary factors and HbA1c levels. Material and methods: The study included 78 patients (mean age 42.8 ± 18.2 years), with T1D (n= 49) or T2D (n= 29). Patients were categorized also into two groups: with higher level of HbA1c (> 6.5%, n = 67) and normal level of HbA1c (<6.5% n = 11). The KomPAN questionnaire, supplemented with additional diabetes-related questions, were completed by each participant. Results: T1D was associated with younger age, lower BMI and worse dietary habits, compared to T2D. Higher dietary quality index scores were observed among women with T1D, compared to men, and lower consumption of meat and meat products was reported. Greater levels of physical activity were reported by patients with normal HbA1c. Higher HbA1c level (> 6.5%) was linked to consuming animal fats more than once daily and whole meal products less than once daily. Conclusions: Food frequency intake and diet quality may be dependent on the type of diabetes and gender. Appropriate HbA1c levels may be connected not only with proper dietary habits, but also with physical activity. The study, however, has significant limitations, including the heterogeneity of the groups; therefore, it is necessary for further research to be conducted on more homogenous populations.
dc.abstract.plWprowadzenie i cel pracy. Cukrzyca typu 1 i typu 2 różnią się znacznie pod wieloma względami, w tym etiologią, sposobem leczenia i zaleceniami. Pojawia się pytanie: czy rodzaj choroby wpływa na poziom jej wyrównania? Celem niniejszego badania było zidentyfikowanie zależności pomiędzy wskaźnikiem masy ciała (BMI), częstotliwością spożycia wybranych grup produktów oraz poziomem aktywności fizycznej a rodzajem cukrzycy, a także ocena związku pomiędzy czynnikami żywieniowymi a poziomem hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Materiał i metody. Do badania włączono 78 pacjentów (średni wiek 42,8 ± 18,2 lat), z T1D (N = 49) lub T2D (N = 29). Badanych podzielono na dwie grupy: z podwyższonym (> 6,5%, N = 67) i prawidłowym poziomem HbA1c (6,5%) był związany ze spożywaniem tłuszczów zwierzęcych więcej niż raz dziennie oraz produktów pełnoziarnistych rzadziej niż raz dziennie. Wyniki. Osoby z T1D charakteryzowały się młodszym wiekiem, niższym BMI oraz gorszymi nawykami żywieniowymi niż osoby z T2D. Wyższe wskaźniki jakości diety odnotowano u kobiet z T1D w porównaniu do mężczyzn, a także zaobserwowano mniejsze spożycie mięsa i jego przetworów. Wyższy poziom aktywności fizycznej zgłaszali pacjenci z prawidłowym poziomem HbA1c, której podwyższony poziom (>6,5%) był związany ze spożywaniem tłuszczów zwierzęcych więcej niż raz dziennie ora produktów pełnoziarnistych rzadziej niż raz dziennie. Wnioski. Wyniki niniejszego badania sugerują, że częstotliwość spożywania pożywienia zaliczanego do określonych grup żywności i jakość diety mogą być związane z typem cukrzycy, a także z płcią. Jest to zależność wieloczynnikowa, wynikająca także z wiedzy na temat żywienia, nawyków żywieniowych wpojonych we wczesnym dzieciństwie, statusu socjo-ekonomicznego, pochodzenia i innych. Ograniczeniem pracy jest niejednorodność grup, która determinuje przeprowadzenie w przyszłości większej liczby badań na bardziej heterogennych grupach.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
dc.contributor.authorPtaszyńska, Dagmara
dc.contributor.authorŁagowska, Karolina
dc.date.access2025-10-03
dc.date.accessioned2025-10-06T06:42:23Z
dc.date.available2025-10-06T06:42:23Z
dc.date.copyright2025-09-01
dc.date.issued2025
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.number3
dc.description.points40
dc.description.versionfinal_published
dc.description.volume31
dc.identifier.doi10.26444/monz/209483
dc.identifier.eissn2084-4905
dc.identifier.issn2083-4543
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/5190
dc.identifier.weblinkhttps://www.monz.pl/Dietary-factors-and-glycaemic-control-in-patients-with-diabetes,209483,0,2.html
dc.languageen
dc.relation.ispartofMedycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu
dc.relation.pages185-191
dc.rightsCC-BY
dc.sciencecloudnosend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.entype 1 diabetes
dc.subject.entype 2 diabetes
dc.subject.endiet quality
dc.subject.englycated haemaglobin
dc.subject.enfood frequency intake
dc.subject.plcukrzyca typu 2
dc.subject.plhemoglobina glikowana
dc.subject.plcukrzyca typu 1
dc.subject.pljakość diety
dc.subject.plczęstotliwość spożywania żywności
dc.titleDietary factors and glycaemic control in patients with diabetes
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue3
oaire.citation.volume31