Właściwości prozdrowotne berberyny
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-9620-7852 | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0001-9844-431X | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-0744-9033 | |
cris.virtualsource.author-orcid | 1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0 | |
cris.virtualsource.author-orcid | 9a5fbf5f-8cd3-4a3c-bd5e-0fe16d5a9c9e | |
cris.virtualsource.author-orcid | 968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c | |
dc.abstract.en | In recent years, there have been anumber of scientific papers focused on understanding the health properties of berberine, an active ingredient found in selected plant species, including the common barberry, chineseźgoldthread or goldenseal. Current state of knowledge indicates that this ingredient may have wide potential for theprevention and support of the treatment of metabolic diseases. Firstof all, there is attention to its hypoglycemic effect and use in people with type2 diabetes and insulin resistance. However, thecompound, as it turns out, can provide alot more widespread health benefits while being safe to consume. | |
dc.abstract.pl | W ostatnich latach powstało wiele prac naukowych poświęconych poznaniu właściwości zdrowotnych berberyny, czyli składnika aktywnego występującego w wybranych gatunkach roślin, w tym m.in. w berberysie pospolitym, cynowodzie chińskim czy gorzkniku kanadyjskim. Aktualny stan wiedzy wskazuje, że składnik ten może mieć szerokie zastosowanie w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia chorób metabolicznych. Przede wszystkim zwraca się uwagę na jego działanie hipoglikemizujące i zastosowanie w przypadku osób z cukrzycą typu2 i insulinoopornością. Jak się jednak okazuje, związek ten może dostarczać o wiele szersze korzyści zdrowotne, ajednocześnie cechuje się bezpieczeństwem spożycia. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej | |
dc.contributor.author | Kulczyński, Bartosz | |
dc.contributor.author | Sidor, Andrzej | |
dc.contributor.author | Gramza-Michałowska, Anna | |
dc.date.accessioned | 2024-11-05T08:50:16Z | |
dc.date.available | 2024-11-05T08:50:16Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.description.bibliography | bibliogr. | |
dc.description.finance | publication_nocost | |
dc.description.financecost | 0.00 | |
dc.description.number | 4 | |
dc.description.points | 20 | |
dc.description.volume | 78 | |
dc.identifier.doi | 10.15199/65.2024.4.4 | |
dc.identifier.eissn | 2449-996X | |
dc.identifier.issn | 0033-250X | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1982 | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.relation.ispartof | Przemysł Spożywczy | |
dc.relation.pages | 48-50 | |
dc.rights | ClosedAccess | |
dc.sciencecloud | send | |
dc.subject.en | berberine | |
dc.subject.en | barberry | |
dc.subject.en | bioactive components | |
dc.subject.en | metabolic diseases | |
dc.subject.pl | berberyna | |
dc.subject.pl | berberys zwyczajny | |
dc.subject.pl | składniki bioaktywne | |
dc.subject.pl | choroby metaboliczne | |
dc.title | Właściwości prozdrowotne berberyny | |
dc.title.alternative | Health-promoting properties of berberine | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication | |
oaire.citation.issue | 4 | |
oaire.citation.volume | 1 |