Właściwości prozdrowotne berberyny

cris.virtual.author-orcid0000-0002-9620-7852
cris.virtual.author-orcid0000-0001-9844-431X
cris.virtual.author-orcid0000-0002-0744-9033
cris.virtualsource.author-orcid1492a588-7315-4d11-9684-a89bc3ccdaf0
cris.virtualsource.author-orcid9a5fbf5f-8cd3-4a3c-bd5e-0fe16d5a9c9e
cris.virtualsource.author-orcid968d3cb8-3b2b-46fe-a17f-373169a0738c
dc.abstract.enIn recent years, there have been anumber of scientific papers focused on understanding the health properties of berberine, an active ingredient found in selected plant species, including the common barberry, chineseźgoldthread or goldenseal. Current state of knowledge indicates that this ingredient may have wide potential for theprevention and support of the treatment of metabolic diseases. Firstof all, there is attention to its hypoglycemic effect and use in people with type2 diabetes and insulin resistance. However, thecompound, as it turns out, can provide alot more widespread health benefits while being safe to consume.
dc.abstract.plW ostatnich latach powstało wiele prac naukowych poświęconych poznaniu właściwości zdrowotnych berberyny, czyli składnika aktywnego występującego w wybranych gatunkach roślin, w tym m.in. w berberysie pospolitym, cynowodzie chińskim czy gorzkniku kanadyjskim. Aktualny stan wiedzy wskazuje, że składnik ten może mieć szerokie zastosowanie w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia chorób metabolicznych. Przede wszystkim zwraca się uwagę na jego działanie hipoglikemizujące i zastosowanie w przypadku osób z cukrzycą typu2 i insulinoopornością. Jak się jednak okazuje, związek ten może dostarczać o wiele szersze korzyści zdrowotne, ajednocześnie cechuje się bezpieczeństwem spożycia.
dc.affiliationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu
dc.affiliation.instituteKatedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
dc.contributor.authorKulczyński, Bartosz
dc.contributor.authorSidor, Andrzej
dc.contributor.authorGramza-Michałowska, Anna
dc.date.accessioned2024-11-05T08:50:16Z
dc.date.available2024-11-05T08:50:16Z
dc.date.issued2024
dc.description.bibliographybibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0.00
dc.description.number4
dc.description.points20
dc.description.volume78
dc.identifier.doi10.15199/65.2024.4.4
dc.identifier.eissn2449-996X
dc.identifier.issn0033-250X
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1982
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.relation.ispartofPrzemysł Spożywczy
dc.relation.pages48-50
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudsend
dc.subject.enberberine
dc.subject.enbarberry
dc.subject.enbioactive components
dc.subject.enmetabolic diseases
dc.subject.plberberyna
dc.subject.plberberys zwyczajny
dc.subject.plskładniki bioaktywne
dc.subject.plchoroby metaboliczne
dc.titleWłaściwości prozdrowotne berberyny
dc.title.alternativeHealth-promoting properties of berberine
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue4
oaire.citation.volume1