Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Consumption of milk and milk products in Poland in the years 2004-2020
 
Full item page
Options

Consumption of milk and milk products in Poland in the years 2004-2020

Type
Journal article
Language
English
Date issued
2022
Author
Wiza-Augustyniak, Paulina Luiza 
Faculty
Wydział Ekonomiczny
Journal
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego
ISSN
0867-793X
Web address
https://tpfp.sggw.edu.pl/issue/view/326
Number
2
Pages from-to
5-10
Abstract (PL)
Celem badań było przedstawienie zmian konsumpcji mle-ka i jego przetworów mleczarskich w Polsce. Badania obej-mowały dane za lata 2004-2020. Przedział czasowy badań był determinowany dostępnością danych w bazie Głównego Urzędu Statystycznego. Materiał do badań obejmował litera-turę przedmiotu, która przyczyniła się do scharakteryzowania zagadnienia konsumpcji oraz zachodzących zmian w spoży-ciu artykułów mleczarskich. W oparciu o literaturę wskaza-no czynniki, które determinują zmiany spożycia mleka i jego przetworów mleczarskich w ujęciu dynamicznym. Przy pre-zentacji wyników badań zastosowano metodę opisową oraz przyczynowo-skutkową. W oparciu o przeprowadzone ana-lizy badawcze oraz przegląd literatury wykazano, że zmiany poziomu konsumpcji mleka były niewielkie w odniesieniu do zmian cen wyrażonych w cenach bieżących, a także docho-dów konsumentów. Nastąpiły natomiast zmiany w konsump-cji nabiału. W latach 2004-2020 wzrosło spożycie artykułów mleczarskich wysokoprzetworzonych, tj. jogurty, sery, twaro-gi, przy jednoczesnym spadku konsumpcji mleka płynnego, a także mniejszej dynamice wzrostu spożycia produktów tłuszczowych, czyli masła oraz śmietany.
Abstract (EN)
The aim of the research was to present changes in the consumption of milk and its dairy products in Poland. The research covered data for the years 2004-2020. The time interval of the research was determined by the availability of data in the database of the Central Statistical Office. The research material included literature on the subject, which contributed to the characterisation of the issue of consumption and on-going changes in the consumption of dairy products. Based on the literature, the factors that determine changes in the consumption of milk and its dairy products in dynamic terms were identified. The descriptive and cause-and-effect methods were applied in the presentation of research results. Based on the research analyses and the literature review, it was shown that changes in the level of milk consumption were small in relation to changes in prices expressed in current prices, as well as consumer income. In contrast, there were changes in dairy consumption. Between 2004 and 2020, the consumption of highly processed dairy products, i.e. yoghurts, cheeses, cottage cheese, increased, while the consumption of liquid milk decreased and the consumption of fat products, i.e. butter and cream, increased at a lower rate
Keywords (PL)
  • konsumpcja

  • mleko

  • przetwory mleczne

  • Polska

Keywords (EN)
  • consumption

  • milk

  • milk products

  • Poland

License
cc-by-nccc-by-nc CC-BY-NC - Attribution-NonCommercial
Open access date
February 19, 2023
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia