Szanowni Państwo, w związku z bardzo dużą ilością zgłoszeń, rejestracją danych w dwóch systemach bibliograficznych, a jednocześnie zmniejszonym zespołem redakcyjnym proces rejestracji i redakcji opisów publikacji jest wydłużony. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za Państwa wyrozumiałość.
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
Repository logoRepository logoRepository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • Research Outputs
  • Employees
  • AAAHigh contrastHigh contrast
    EN PL
    • Log In
      Have you forgotten your password?
AAAHigh contrastHigh contrast
EN PL
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Bibliografia UPP
  3. Bibliografia UPP
  4. Przetwarzanie liści morwy białej na cele spożywcze
 
Full item page
Options

Przetwarzanie liści morwy białej na cele spożywcze

Type
Journal article
Language
Polish
Date issued
2024
Author
Przeor, Monika 
Faculty
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Journal
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego
ISSN
1232-3578
Web address
https://zdr.cdr.gov.pl/archiwum.html
Number
2 (116)
Pages from-to
84-95
Abstract (PL)
Doniesienia historyczne oraz naukowe dowodzą, że liście morwy białej są cennym
źródłem związków bioaktywnych, co umożliwia ich wykorzystanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób o podłożu cywilizacyjnym oraz rozwoju obszarów agro-leśnych. Ich
krajowe wykorzystanie jest znikome. Celem pracy było określenie jakości sensorycznej naparów wykonanych z liści morwy białej, kierunkowo przetwarzanych w Polsce, w grupie 63 konsumentów. Przeprowadzone analizy pokazały, że badane napary posiadały ogólną jakość sensoryczną na poziomie ‘nieznacznie lubię’ w badanej grupie, a najwyżej oceniono napary z liści
nieleżakowanych oraz z liści leżakowanych przez 1 lub 2 godziny. Oceny tych naparów zależały od płci konsumentów. Stwierdzono, że ukierunkowane przetworzenie liści morwy białej ma
korzystny wpływ na jakość sensoryczną wytwarzanych z nich naparów.
Abstract (EN)
Historical and scientific reports show that white mulberry leaves are a valuable
source of bioactive compounds in prevention and treatment of lifestyle diseases, as well as
agro-forestry areas. Their domestic use is negligible. The aim of this study was to determine
the sensory quality of infusions made from local white mulberry leaves, directionally processed in Poland, in a group of 63 consumers. The analyses conducted showed that the infusions studied had an overall sensory quality of 'slightly like' level in the study group, with the highest ratings for infusions made from non-conditioned and conditioned for 1 or 2 hours
leaves. The ratings of these infusions depended on the gender of the consumers. Therefore, it
was conclude that the designed processing of white mulberry leaves has a positive effect on
their sensory quality, in the context of their use for the production of infusions.
Keywords (PL)
  • uprawa

  • morwa biała

  • napary

  • herbatki

Keywords (EN)
  • cultivation

  • white mulberry

  • teas

  • infusions

License
cc-by-nccc-by-nc CC-BY-NC - Attribution-NonCommercial
Fundusze Europejskie
  • About repository
  • Contact
  • Privacy policy
  • Cookies

Copyright 2025 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DSpace Software provided by PCG Academia