Przetwarzanie liści morwy białej na cele spożywcze
cris.virtual.author-orcid | 0000-0003-2600-8935 | |
cris.virtualsource.author-orcid | c142ede6-209f-4499-abc4-64cfd81f296f | |
dc.abstract.en | Historical and scientific reports show that white mulberry leaves are a valuable source of bioactive compounds in prevention and treatment of lifestyle diseases, as well as agro-forestry areas. Their domestic use is negligible. The aim of this study was to determine the sensory quality of infusions made from local white mulberry leaves, directionally processed in Poland, in a group of 63 consumers. The analyses conducted showed that the infusions studied had an overall sensory quality of 'slightly like' level in the study group, with the highest ratings for infusions made from non-conditioned and conditioned for 1 or 2 hours leaves. The ratings of these infusions depended on the gender of the consumers. Therefore, it was conclude that the designed processing of white mulberry leaves has a positive effect on their sensory quality, in the context of their use for the production of infusions. | |
dc.abstract.pl | Doniesienia historyczne oraz naukowe dowodzą, że liście morwy białej są cennym źródłem związków bioaktywnych, co umożliwia ich wykorzystanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób o podłożu cywilizacyjnym oraz rozwoju obszarów agro-leśnych. Ich krajowe wykorzystanie jest znikome. Celem pracy było określenie jakości sensorycznej naparów wykonanych z liści morwy białej, kierunkowo przetwarzanych w Polsce, w grupie 63 konsumentów. Przeprowadzone analizy pokazały, że badane napary posiadały ogólną jakość sensoryczną na poziomie ‘nieznacznie lubię’ w badanej grupie, a najwyżej oceniono napary z liści nieleżakowanych oraz z liści leżakowanych przez 1 lub 2 godziny. Oceny tych naparów zależały od płci konsumentów. Stwierdzono, że ukierunkowane przetworzenie liści morwy białej ma korzystny wpływ na jakość sensoryczną wytwarzanych z nich naparów. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej | |
dc.contributor.author | Przeor, Monika | |
dc.date.access | 2024-10-08 | |
dc.date.accessioned | 2024-10-08T11:45:49Z | |
dc.date.available | 2024-10-08T11:45:49Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.description.bibliography | il., bibliogr. | |
dc.description.finance | publication_nocost | |
dc.description.financecost | 0.00 | |
dc.description.number | 2 (116) | |
dc.description.points | 20 | |
dc.description.version | final_published | |
dc.identifier.eissn | 2719-8901 | |
dc.identifier.issn | 1232-3578 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/1792 | |
dc.identifier.weblink | https://zdr.cdr.gov.pl/archiwum.html | |
dc.language | pl | |
dc.language.other | en | |
dc.relation.ispartof | Zagadnienia Doradztwa Rolniczego | |
dc.relation.pages | 84-95 | |
dc.rights | CC-BY-NC | |
dc.sciencecloud | send | |
dc.share.type | OPEN_JOURNAL | |
dc.subject.en | cultivation | |
dc.subject.en | white mulberry | |
dc.subject.en | teas | |
dc.subject.en | infusions | |
dc.subject.pl | uprawa | |
dc.subject.pl | morwa biała | |
dc.subject.pl | napary | |
dc.subject.pl | herbatki | |
dc.title | Przetwarzanie liści morwy białej na cele spożywcze | |
dc.title.alternative | Processing of white mulberry leaves for food purposes | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication |