Study on biodegradable materials from thermoplastic starch with the addition of nuts shell

cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtual.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcidebe065e1-88e3-4328-92a9-62cb28d0570e
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
cris.virtualsource.author-orcid#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
dc.abstract.enThe paper presents the results of research on film biocomposites made of thermoplastic starch (TPS) and various types of nut shells. The research involved the use of thermally treated nut shells: hazelnuts, pistachios, walnuts and peanuts. TPS biocomposites were produced by the pour method using non-adherent moulds. The obtained samples were used to test the basic physical properties used in testing biodegradable materials. The following parameters were determined: mechanical strength, colour and colour difference, water contact angle, moisture absorption from water and atmospheric air. Images of biocomposite fractures were also taken using a scanning electron microscope (SEM). It was found that the addition of nut shells enabled the production of homogeneous materials and contributed to the improvement of their strength parameters. The research showed that nut shells can be a prospective raw material for the production of innovative biodegradable materials.
dc.abstract.plW pracy przedstawiono wyniki badań bikompozytów otrzymanych ze skrobi termoplastycznej (TPS) oraz różnego rodzaju łupin orzechów. Do badań wykorzystano poddane obróbce termicznej łupiny orzechów: laskowych, pistacji, włoskich i ziemnych. Biokompozyty TPS wytworzono metodą wylewową z wykorzystaniem form teflonowych. Uzyskane próbki posłużyły do zbadania podstawowych właściwości fizycznych stosowanych badaniach materiałów biodegradowalnych. Określono następujące parametry: wytrzymałość materiałów, barwę, różnicę barw, kąt zwilżania, absorpcję wilgoci z wody i powietrza atmosferycznego. Wykonano również zdjęcia pęknięć biokompozytów za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM). Stwierdzono, że dodatek łupin orzechów umożliwił uzyskanie materiałów jednorodnych i przyczynił się do poprawy ich parametrów wytrzymałościowych. Badania wykazały, że łupiny orzechów mogą być perspektywicznym surowcem do produkcji innowacyjnych materiałów biodegradowalnych.
dc.affiliationKatedra Melioracji, Kształtowania Środowiska i Gospodarki Przestrzennej
dc.affiliation.instituteKatedra Inżynierii Biosystemów
dc.contributor.authorŻelaziński, Tomasz
dc.contributor.authorEkielski, Adam
dc.contributor.authorDurczak, Karol
dc.contributor.authorMorawska, Magdalena
dc.date.access2025-10-08
dc.date.accessioned2025-10-08T12:54:27Z
dc.date.available2025-10-08T12:54:27Z
dc.date.copyright2023-08
dc.date.issued2023
dc.description.abstract<jats:p>The paper presents the results of research on film biocomposites made of thermoplastic starch (TPS) and various types of nut shells. The research involved the use of thermally treated nut shells: hazelnuts, pistachios, walnuts and peanuts. TPS biocomposites were produced by the pour method using non-adherent moulds. The obtained samples were used to test the basic physical properties used in testing biodegradable materials. The following parameters were determined: mechanical strength, colour and colour difference, water contact angle, moisture absorption from water and atmospheric air. Images of biocomposite fractures were also taken using a scanning electron microscope (SEM). It was found that the addition of nut shells enabled the production of homogeneous materials and contributed to the improvement of their strength parameters. The research showed that nut shells can be a prospective raw material for the production of innovative biodegradable materials.</jats:p>
dc.description.accesstimeat_publication
dc.description.bibliographyil., bibliogr.
dc.description.financepublication_nocost
dc.description.financecost0,00
dc.description.if0,6
dc.description.number2
dc.description.points40
dc.description.versionfinal_published
dc.description.volume70
dc.identifier.doi10.35633/inmateh-70-20
dc.identifier.eissn2068-4215
dc.identifier.issn2068-2239
dc.identifier.urihttps://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/5301
dc.identifier.weblinkhttps://inmateh.eu/volumes/volume-70--no-2--2023/
dc.languageen
dc.language.otherpl
dc.relation.ispartofINMATEH - Agricultural Engineering
dc.relation.pages201-210
dc.rightsOther
dc.sciencecloudnosend
dc.share.typeOPEN_JOURNAL
dc.subject.ennut shells
dc.subject.enbiocomposite
dc.subject.enthermoplastic starch TPS
dc.subject.enmechanical properties
dc.subject.enwater absorption
dc.titleStudy on biodegradable materials from thermoplastic starch with the addition of nuts shell
dc.title.alternativeBadanie materiałów biodegradowalnych ze skrobi termoplastycznej z dodatkiem łupin orzechów
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublication