Edible insects as a potential product for achieving global food security. Part 1
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtual.author-orcid | 0000-0002-0153-4624 | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | #PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE# | |
cris.virtualsource.author-orcid | 4ddc81ce-066b-4d2e-a9f3-015a6c34a525 | |
dc.abstract.en | Background. The use of edible insects as a food source for humans creates numerous demographic, environmental, economic and ethical challenges for societies. The consumption of food containing edible insects in its composition requires, first and foremost, its acceptance by consumers. The aim of the study was to determine whether the attitudes and intentions of young consumers in Poland (Generation Z) toward foods containing edible insects (fresh, frozen, dried, powdered ones, e.g., meal) in their composition can affect concerns about food security and environmental sustainability worldwide. In preparing the questionnaire, a set of statements adapted from scientific publications by other authors was used. The survey questionnaire included items (15) relating to: attitudes toward insect food (4), intentions to purchase food from insects (4), the willingness to pay a higher price for food containing insects, the production of which takes into account care for the environment (1), concern for food security (4) and environmental sustainability (2). During the survey, the respondents expressed the level of approval to or disapproval of all items included, using a five-point Likert scale. Results and conclusions. Based on the survey carried out among young people, it can be concluded that the acceptance of foods containing edible insects in their composition as a solution, or support, to the problem of global food insecurity is related to attitudes and intentions to consume and purchase foods containing edible insects in their composition (fresh, frozen, dried, powdered ones, e.g. meal). Understanding young consumers’ intentions to consume food containing edible insects combined with their experiences with edible insects is the most effective way to encourage consumers to purchase and consume new foods . The results obtained can contribute to efforts to promote the legitimacy of producing new foods containing edible insects in their composition. | |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie. Wykorzystanie owadów jadalnych jako źródła żywności dla ludzi stwarza liczne wyzwania demograficzne, środowiskowe, ekonomiczne i etyczne dla wielu społeczeństw. Konsumpcja żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady wymaga przede wszystkim jej akceptacji wśród konsumentów. Celem badania było ustalenie, czy postawy i intencje młodych konsumentów w Polsce (pokolenie Z) wobec żywności zawierającej w swoim składzie owady jadalne (świeże, mrożone, suszone, sproszkowane np. mączkę) mogą wpływać na troskę o bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważony rozwoju środowiskowy na świecie. Badanie przeprowadzono za pomocą specjalnie zaprojektowanego kwestionariusza, w którym zamieszczono stwierdzenia (15) zaadaptowane z publikacji naukowych innych autorów odnoszące się do: postaw wobec żywności z owadów (4), intencji zakupu żywności z owadów (4), gotowości do zapłaty wyższej ceny za żywność zawierającą owady, której wytwarzanie uwzględnia dbałości o środowisko (1), troski o bezpieczeństwo żywnościowe (4) i zrównoważony rozwój środowiskowy (2 items). Respondenci podczas badania wyrażali poziom aprobaty lub dezaprobaty wobec wszystkich zamieszczonych pozycji, posługując się 5-stopniową skalą Likerta. Wyniki i dyskusja. Na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych wśród młodych ludzi można stwierdzić, że akceptacja żywności zawierającej w swoim składzie owady jadalne, jako rozwiązania lub wsparcia problemu globalnego braku bezpieczeństwa żywnościowego, jest związana z postawami i intencjami spożywania i zakupu żywności zawierającej w swoim składzie owady jadalne (świeże, mrożone, suszone, sproszkowane, np. mączki). Zrozumienie intencji młodych konsumentów do spożywania żywności zawierającej jadalne owady w połączeniu z ich doświadczeniami z jadalnymi owadami jest najskuteczniejszym sposobem zachęcania konsumentów do kupowania i spożywania nowej żywności. Uzyskane wyniki mogą przyczynić się do promowania zasadności produkcji nowej żywności zawierającej w swoim składzie jadalne owady. | |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | |
dc.affiliation.institute | Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego | |
dc.contributor.author | Platta, Anna | |
dc.contributor.author | Mikulec, Anna | |
dc.contributor.author | Radzymińska, Monika | |
dc.contributor.author | Suwała, Grzegorz | |
dc.contributor.author | Zborowski, Marek | |
dc.contributor.author | Ruszkowska, Millena | |
dc.contributor.author | Nowicki, Marcin | |
dc.contributor.author | Kowalczewski, Przemysław Łukasz | |
dc.date.access | 2024-11-26 | |
dc.date.accessioned | 2024-11-26T11:55:13Z | |
dc.date.available | 2024-11-26T11:55:13Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.description.accesstime | at_publication | |
dc.description.bibliography | bibliogr. | |
dc.description.finance | publication_nocost | |
dc.description.financecost | 0,00 | |
dc.description.number | 3 (140) | |
dc.description.points | 20 | |
dc.description.version | final_published | |
dc.description.volume | 31 | |
dc.identifier.doi | 10.15193/zntj/2024/134/515 | |
dc.identifier.eissn | 2451-0777 | |
dc.identifier.issn | 2451-0769 | |
dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/2086 | |
dc.identifier.weblink | https://journal.pttz.org/magazine-archive/edible-insects-as-a-potential-product-for-achieving-global-food-security-part-1/ | |
dc.language | en | |
dc.language.other | pl | |
dc.pbn.affiliation | food and nutrition technology | |
dc.relation.ispartof | Żywność. Nauka. Technologia. Jakość | |
dc.relation.pages | 129 – 148 | |
dc.rights | CC-BY | |
dc.sciencecloud | send | |
dc.share.type | OPEN_JOURNAL | |
dc.subject.en | sustainable development | |
dc.subject.en | entomophagy | |
dc.subject.en | attitudes to food and nutrition | |
dc.subject.en | willingness to consume | |
dc.subject.en | Generation Z in Poland | |
dc.subject.pl | rozwój zrównoważony | |
dc.subject.pl | entomofagia | |
dc.subject.pl | postawy wobec żywności i żywienia | |
dc.subject.pl | intencja spozycia | |
dc.subject.pl | pokolenie Z w Polsce | |
dc.title | Edible insects as a potential product for achieving global food security. Part 1 | |
dc.title.alternative | Owady jadalne jako potencjalny produkt służący osiągnięciu bezpieczeństwa żywnościowego. Część 1 | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication |