Regional determinants of agricultural production development in Poland
| cris.virtual.author-orcid | 0000-0003-2568-6814 | |
| cris.virtualsource.author-orcid | 06e6401f-7379-4579-8464-7eb26b842f03 | |
| dc.abstract.en | The aim of the analysis was to determine changes in the level of spatial concentration of production in Poland in the years 1990-2020. The analysis includes output and commodity production, the production of basic agricultural raw materials, the livestock of cattle, cows, pigs, hens and animals converted to LU, and changes in the level of yield and milk yield of cows. The study used data from the Central Statistical Office and the Local Data Bank. In order to limit short-term variability, especially in crop production, five-year averages for the beginning and end of the period were used in most of the analyses. The analysis was carried out for the currently binding administrative division including 16 voivodships. The research has shown large changes in the spatial distribution of agricultural production in Poland. First of all, the Wielkopolskie Voivodship gained in the production of agricultural raw materials, as it increased its share in the majority of plant and animal agricultural products, the Mazowieckie Voivodship, which specialized in animal production (except pork), and the Podlaskie Voivodship, with the production of milk and beef livestock, developed above average. On the other hand, the importance of voivodeships from South-Eastern Poland decreased, as animal production was marginalised, and plant production declined as a result of the greater exclusion of land from agricultural production and a higher decline in crop yield. In the case of the provinces of Western Poland, there was also a significant reduction in the livestock production, but the importance of that region in crop production increased, mainly due to a higher-than-average increase in crop yield in Poland. | |
| dc.abstract.pl | Celem badań było określenie zmian w poziomie przestrzennej koncentracji produkcji w Polsce w latach 1990-2020. Analiza obejmowała produkcję globalną i towarową, produkcję podstawowych surowców rolnych, pogłowie bydła, krów, trzody chlewnej, kur i zwierząt przeliczonych na DJP oraz zmiany poziomu plonów i mleczności krów. W badaniach korzystano z danych pochodzących z GUS oraz Banku Danych Lokalnych. W celu ograniczenia krótkookresowych zmienności, szczególnie w produkcji roślinnej, w większości analiz przyjęto do badań pięcioletnie średnie dla początku i końca okresu. Analizę przeprowadzono dla aktualnie obowiązującego podziału administracyjnego obejmującego 16 województw. Badania wykazały duże zmiany w przestrzennym rozmieszczeniu produkcji rolniczej w Polsce. Na znaczeniu w produkcji surowców rolnych zyskały przede wszystkim województwa: wielkopolskie, które zwiększyło swój udział w większości produktów rolnych roślinnych i zwierzęcych; mazowieckie, które wyspecjalizowało się w produkcji zwierzęcej (z wyjątkiem wieprzowiny) i podlaskie, w którym ponadprzeciętnie rozwinęła się produkcja mleka i żywca wołowego. Spadło natomiast znaczenie województw z południowo-wschodniej Polski, gdzie zmarginalizowaniu uległa produkcja zwierzęca i zmalało znaczenie produkcji roślinnej, wskutek większego wyłączania UR z produkcji rolnej i wolniejszego spadku plonów. W przypadku województw położonych w zachodniej Polsce, nastąpiła znaczna redukcja produkcji zwierzęcej, wzrosło jednak znaczenie tego regionu w produkcji roślinnej, głównie dzięki wyższemu niż przeciętnie w Polsce przyrostowi plonów. | |
| dc.affiliation | Wydział Ekonomiczny | |
| dc.affiliation.institute | Katedra Prawa i Organizacji Przedsiębiorstw w Agrobiznesie | |
| dc.contributor.author | Pepliński, Benedykt | |
| dc.contributor.institution | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | |
| dc.date.access | 2025-11-19 | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-19T13:40:11Z | |
| dc.date.available | 2025-11-19T13:40:11Z | |
| dc.date.copyright | 2022-03-15 | |
| dc.date.issued | 2022-03-15 | |
| dc.description.abstract | <jats:p>The aim of the analysis was to determine changes in the level of spatial concentration of production in Poland in the years 1990-2020. The analysis includes output and commodity production, the production of basic agricultural raw materials, the livestock of cattle, cows, pigs, hens and animals converted to LU, and changes in the level of yield and milk yield of cows. The study used data from the Central Statistical Office and the Local Data Bank. In order to limit short-term variability, especially in crop production, five-year averages for the beginning and end of the period were used in most of the analyses. The analysis was carried out for the currently binding administrative division including 16 voivodships. The research has shown large changes in the spatial distribution of agricultural production in Poland. First of all, the Wielkopolskie Voivodship gained in the production of agricultural raw materials, as it increased its share in the majority of plant and animal agricultural products, the Mazowieckie Voivodship, which specialized in animal production (except pork), and the Podlaskie Voivodship, with the production of milk and beef livestock, developed above average. On the other hand, the importance of voivodeships from South-Eastern Poland decreased, as animal production was marginalised, and plant production declined as a result of the greater exclusion of land from agricultural production and a higher decline in crop yield. In the case of the provinces of Western Poland, there was also a significant reduction in the livestock production, but the importance of that region in crop production increased, mainly due to a higher-than-average increase in crop yield in Poland.</jats:p> | |
| dc.description.accesstime | at_publication | |
| dc.description.finance | publication_nocost | |
| dc.description.financecost | 0,00 | |
| dc.description.number | 1 | |
| dc.description.points | 40 | |
| dc.description.version | final_published | |
| dc.description.volume | 24 | |
| dc.identifier.doi | 10.5604/01.3001.0015.7353 | |
| dc.identifier.issn | 2657-7828 | |
| dc.identifier.uri | https://sciencerep.up.poznan.pl/handle/item/5990 | |
| dc.identifier.weblink | https://rnseria.com/article/157353/en | |
| dc.language | en | |
| dc.language.other | pl | |
| dc.pbn.affiliation | economics and finance | |
| dc.relation.ispartof | Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists | |
| dc.relation.pages | 225-242 | |
| dc.rights | CC-BY | |
| dc.sciencecloud | nosend | |
| dc.share.type | OPEN_JOURNAL | |
| dc.subject.en | regional development | |
| dc.subject.en | crop production | |
| dc.subject.en | livestock production | |
| dc.subject.en | productivity | |
| dc.subject.en | spatial concentration | |
| dc.subject.pl | rozwój regionalny | |
| dc.subject.pl | produkcja roślinna | |
| dc.subject.pl | produkcja zwierzęca | |
| dc.subject.pl | produktywność | |
| dc.subject.pl | koncentracja przestrzenna | |
| dc.title | Regional determinants of agricultural production development in Poland | |
| dc.title.alternative | Regionalne uwarunkowania rozwoju produkcji rolnej w Polsce | |
| dc.type | JournalArticle | |
| dspace.entity.type | Publication | |
| oaire.citation.issue | 1 | |
| oaire.citation.volume | XXIV |